ATEMPO-BEJELENTÉS! Nagy dobások előtt a Storyum – Janik Joe Zsolt exkluzív

ATEMPO-BEJELENTÉS! Nagy dobások előtt a Storyum – Janik Joe Zsolt exkluzív

Nem túlzás, hogy eddigi pályafutása egyik legnagyobb mérföldkövéhez közelít a csallóközi Storyum metálzenekar, amelynek dalait Dél-Amerikában is kedvelik. Január 5-én, pénteken, minden eddiginél nagyobb dobásra készülnek, és nem véletlen a sporthasonlat. Janik Joe Zsolt zeneszerzőt, gitárost, a zenekar vezetőjét Dunaszerdahelyen, a Rock Cofee 79 kávézóban faggattuk.

 

Mostanában nem hallatott magáról a Storyum.

A hallgatásnak az volt az oka, hogy teljesen visszavonultunk.

A Magyar Kézilabda Szövetség olyan sporthimnuszt szeretett volna elkészíteni, amely átnyúl Magyarország határain, minden magyarlakta területre. Megpályáztuk az összmagyar sporthimnuszt, nagy örömünkre a mi dalunkat választották. Az elmúlt fél évünk ennek a dalnak a létrehozásáról szólt, ami mellett nem maradt másra időnk és energiánk.

 

Janik Joe Zsolt

 

Mennyi zenész munkája a sporthimnusz?

Százöt zenészé és egy karmesteré. Több mint 60 tagú szimfonikus zenekar, több mint 30 fős kórus működött közre a Storyum zenekar mellett.

Cserfalvi Töfi Zoltán, aki nagy név a szakmában – övé a szolnoki Denevér stúdió – szintén gitározik a refrén alatt egy kisebb háttértémát, és nagy köszönettel tartozunk Katona Attilának, aki többek között a londoni Opera felvételeit is mikrofonozza. A sporthimnuszban, a háttérben felhangzó fahangszereket is ő hangszerelte nekünk.

 

Storyum

 

Mekkora élmény volt a dal feljátszása?

Elmondhatatlan! Minden zenész egy ilyen munkára vágyik egész életében. Több hónapig tartott. Töfinél rögzítettük az alapot, majd a Budapest Scoring stúdiójában következtek a szimfonikus részeket.

Bevallom, kicsordult a könnyem, amikor először meghallottam a dalunkat a szimfonikus zenekar előadásában. Először meg sem tudtam szólalni, majd halkan annyit mondta, hogy akkor talán vegyük még egyszer.

Katartikus élmény volt egy ilyen stúdiót belülről látni! Olyan élmény volt mintha a moziban Darth Vader kifordulna a vászonról, és azt mondaná: János! Ezt most csak neked mondom.

Felfoghatatlan élmény volt, hogy az általam írt kottát húzzák a vonósok, én pedig ott ülök és hallgatom.

 

Janik Joe Zsolt

 

Mikor lesz a sporthimnusz premierje?

2024. január 5-én, 18 órakor a kívül és belül egyaránt impozáns Tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnokban a Magyarország – Csehország férfi válogatott felkészülési meccs előtt. Jön velünk a stábunk, Kužniar Laura sminkes, Nagy Fecó vizuális felelős, Sidó Rebeka fotós, a roadok, a segítők. Volt már egy csarnokbejárás decemberben. Január 4-én lesz egy egész napos próba. Másnap pedig a fellépés előtt érkezünk a helyszínre.

 

Storyum

 

Van még nagy dobásotok?

Az ATEMPO portálon ezennel szeretném bejelenteni, hogy elkészítjük Freedom című lemezünk dalait magyarul!

Most készülnek a dalszövegek. Rendhagyó módon a zenekar minden egyes tagja részt vesz a szövegírásban. Január 6-án vonulunk majd a Denevér Stúdióba rögzíteni az album magyar változatát, amelyet magyarországi kiadónk, a H-Music ad majd ki. Itt volt ennek az ideje. Mostanra szedtük össze a bátorságot, hogy kellően irodalmi magyar szöveget írjunk angol dalainkhoz. Amikor a Love Song magyar változatát előadtuk a hodosi focisták karácsonyi bálján, annyira megérintett a magyar szöveg ereje, hogy libabőrös lettem a színpadon. Reméljük, a közönség is így lesz ezzel.

 

Storyum

 

Produkciótok jelentős eleme a színpadkép, a smink, a jelmezek. Marad a színpadi Neon City?

A stílus és a megjelenés marad. Szeretnénk tovább építeni az eddigi alapokat.

 

2024 a Storyum éve lesz?

Adja Isten, hogy az legyen. Egy évtized kemény munkája után ránk férne. Most január ötödikéig látunk előre. Utána bármi megtörténhet!

 

Janik Joe Zsolt

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Bárány János / ATEMPO.sk és Sidó Rebeka