Tizedszer rendez Komáromban Martin Huba – Már próbálják a Külvárost

Az 1965-ben elhunyt František Langer, 1925-ben írt, Külváros című drámáját rendezi a Komáromi Jókai Színházban Martin Huba, aki tizedik alkalommal dolgozik a társulattal. A héten, kedden tartott olvasópróbára elkísérték alkotótársai, Jozef Ciller díszlettervező és Peter Čanecký jelmeztervező. Jelen volt a darabot cseh eredetiből magyarra fordító Peter Kováč dramaturg is.

Gál Tamás Jászai Mari-és Dosky-díjas színművész, színházigazgató köszöntötte volt főiskolai tanárait, majd megemlítette,

igazi monarchiabeli csapat gyűlt össze: cseh szerző művét, szlovák rendező viszi színre, a szereplők között van egy magyarországi vendégművész, a Jászai Mari-díjas Horányi László.

 

Komáromi Jókai Színház - Külváros

 

Martin Huba elmondta, az etika mindig jelen volt a komáromi társulatban és a színház műsorában, amiért köszönetet mondott Tóth Tibor volt színi direktornak, aki 17 évadon keresztül vezette az intézményt, és vendégként szerepel a Külváros előadásában. Úgy fogalmazott a neves szlovák színházi szakember, hogy Gál Tamásnak pedig szorít az etika megőrzéséhez.

„Az etikára épít Langer drámája is, arra, hogy egy ember magában tesz fel etikai kérdéseket” – jegyezte meg a rendező hozzátéve, ma a lelkiismeret-furdalás jelenlétével nagyon szűken bánik a társadalom.

 

Komáromi Jókai Színház - Külváros

 

Peter Kováč František Langerről mesélt, aki zsidó származású cseh író volt, majd rámutatott, miképp jelennek meg a darabban, sok más mellett, a zsidó vallási hagyományok, mik motiválják a főszereplőket: hogyan áldozza fel végül magát Anna, hogy Franci elnyerje a vágyott bűnhődést.

Elhangzott, a Külváros amolyan Bűn és bűnhődés-2, Dosztojevszkij regénye mellett, Molnár Ferenc Liliomának hangulata is felfedezhető benne. „Ez egy játék a szerelemről” – fogalmazott Peter Kováč.

 

Komáromi Jókai Színház - Külváros

 

Martin Huba néhány éve megrendezte a darabot a prágai Vynohrady Színházban, amelynek František Langer 1938-ig az igazgatója volt. Az előadás nagy siker lett, mintegy hatvan alkalommal játszotta a társulat.

A történet szerint a lecsúszott Franci véletlenül megöl valakit; büntetésre vágyik, de csak úgy éri el, hogy megöli a barátnőjét. Martin Huba rendezése a görög sorstragédiákat is megidézi.

Franzi szerepét Béhr Mártonra osztotta a rendező, Annát Kiss Szilvia játssza majd.

 

Komáromi Jókai Színház - Külváros

 

Franzi barátait, Tonyt Szabó Viktor, Barborkát a Jászai Mari-díjas Tóth Tibor m.v. alakítják. A Bíró Mokos Attila lesz. Az Építész úr szerepében Olasz István áll a közönség elé, Özvegyét Holocsy Katalin próbálja.

A Komorna szerepében Holocsy Krisztina, Járőrként Bernáth Tamás, a Bár Igazgatója szerepében a Jászai Mari-díjas Fabó Tibor, Felügyelőként a Jászai Mari-díjas Horányi László m.v., Fiatalemberként Szebellai Dániel, a Cipész szerepében Nagy László lesznek láthatóak a komáromi színpadon. A Kórus tagjai Hostomský Fanni, Csenky Nikoletta m.v., Schlár Gréti m.v., Jancsík Dóra m.v. lesznek. Harmonikásként Berecz Péter m.v. áll majd a közönség elé.

 

Komáromi Jókai Színház - Külváros

 

A Külváros dramaturgja Varga Emese. Mozgás: Juraj Letenay, a rendező asszisztense Balaskó Edit. A premiert október 28-ára tervezi a Komáromi Jókai Színház.

 

jokai-kulvaros-probat-2022-001
jokai-kulvaros-probat-2022-002
jokai-kulvaros-probat-2022-003
jokai-kulvaros-probat-2022-004
jokai-kulvaros-probat-2022-005
jokai-kulvaros-probat-2022-006
jokai-kulvaros-probat-2022-007
jokai-kulvaros-probat-2022-008
jokai-kulvaros-probat-2022-009
jokai-kulvaros-probat-2022-010
jokai-kulvaros-probat-2022-011
jokai-kulvaros-probat-2022-012

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző