Varázslatos hangokkal emlékeztek a losonci zsinagógában (FOTÓK)

OTT JÁRTUNK: Varázslatos hangokkal emlékeztek a losonci zsinagógában (FOTÓK)

Zenés irodalmi esttel, hangversennyel tisztelegtek Petőfi Sándor, Madách Imre és a magyar Hymnus születésének 200. jubileuma előtt Losoncon, a gyönyörűen felújított zsinagógában a Szent Korona Kórus és vendégeik.

Az idei év a magyar kulturális élet szempontjából különleges jelentőséggel bír. Az év elején Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma, majd Alsósztregova szülötte, ’Az ember tragédiája’ szerzője, Madách Imre születésének 200. évfordulója, valamint a magyar nemzeti ima, a Hymnus 200 éves jubileumi is erre az évre esik.

 

Szent Korona Kórus

 

Ezen hármas, nemzeti vonatkozású bicentenárium tiszteletére egy különleges zenés estre gyűltek össze a nógrádi városban az érdeklődők. A műsort Molnár Ottó, a kórus karnagya nyitotta meg, majd a zenés darabok között Csábi István Madách-díjas előadóművész idézte meg a neves költőket.

Olyan méltán híres komponisták dallami csendülnek fel az este folyamán a Szent Korona Kórus, valamint Híves Boglárka (szoprán) és Zajkás Boldizsár (basszus) énekművészek előadásában, mint Liszt Ferenc, Mosonyi Mihály, Erkel Ferenc, Egressy Béni vagy Rózsavölgyi Márk. Zongorán Kósa József működött közre, Molnár Ottó mellett pedig Pászti Károly is vezényelte a KÓTA- és Wass Albert-díjas kórust.

 

Szent Korona Kórus

 

A 19. századi zenei időutazás méltó megemlékezés volt az épp 100 éve elkészült szecessziós zsinagógában, melyet Baumhort Lipót magyar építész egyik legjelentősebb alkotásaként tartanak számon.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Göbölös Lajos / ATEMPO.sk