Több tucat élmény – ilyen volt a XII. Alsószeli Jurtanapok

XII. Alsószeli Jurtanapok

Július első hétvégéjén ismét az Alsószeli Lapos volt a világ közepe. Immár tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a Jurtanapok, ahol a hagyományőrzés mellett a remek szórakozásé a főszerep.

Pénteken már kora délutántól szorgos kezek gyúrták a tésztát a finom lepényekhez, sütötték a pecsenyéket, az üstben rotyogott a tunkolós. A kis színpad körül már gyülekeztek az emberek az első programra. A Kuttyomfitty Társulat műsora gyereket és felnőttet egyaránt szórakoztatott. A fesztivál hivatalosan hat óra előtt nyílt meg, amikor is a falu polgármestere, Kovács Lajos és a fesztivált szervező Zele törzs vezére, Franciszti László elültettek egy platánfát. A Veszelka Kommandó hangulatos koncertje közben már alkonyodott, majd a tűzugrás után még két zenekar vette be a nagyszínpadot, a Sputnik Crew és a zseniális Takáts Tamás Blues Band.

 

Alsószeli Jurtanapok

 

A szombati program egy óra magasságában, a felvonulással kezdődött. A Millenniumi Emlékműnél mondott beszédében Franciszti Erzsébet kiemelte, mennyire fontos az őseink által ránk hagyott értékek óvása.

A tikkasztó hőség elől a fák árnyékába húzódtunk, hogy meghallgassuk a mesemondókat: a kéméndi Szeleczki Mónikát és az ifjú helyi tehetséget, Pleva Leventét. A délután folyamán látványos lovas- és íjászbemutatókkal kápráztattak el minket.

A tudásra szomjazók érdekes előadásokon vehettek részt a nagyjurtában, az egyszerű szomjazók felfrissülhettek a Hörpintőben vagy a Sereldében, aki pedig nem érezte száz százalékosnak magát, azt a gyógyító jurtában helyrerakták. A kicsik kipróbálhatták kézügyességüket a gyermekudvarban, a nagyobbak íjászkodhattak.

 

Alsószeli Jurtanapok

 

Péterfy Boriék koncertjére egyéb szervezési feladataim miatt csak az utolsó számra estem be, de ennyi is elég volt, hogy magával ragadjon a hangulata. Félő volt, hogy még az Ismerős Arcok koncertje előtt leszakad az ég, de szerencsére csak az utolsó számnál esett, még hangulatosabbá téve azt. Az igazi zuhé csak hajnalban jött, amikor már többségünk kibulizta magát a ZSEB együttessel.

A vasárnapom a hajnali esőben hazarohanás után délelőtt kilenckor a lepényárusítással kezdődött, majd a naszvadi História zenekar koncertjére vedlettem vissza fesztiválfotóssá. A zárszó után Csík János és kiváló zenész barátai varázsolták el a közönséget.

 

Alsószeli Jurtanapok

 

Mindhárom nap öröm volt körbenézni: vidám társaságok a borudvarnál, bandázó fiatalok a domboldalban, kacagó gyerekek a szalmaváron. Nem lehet úgy végigmenni a Laposon, hogy ne botlanál bele pár ismerősödbe, vagy az Agyagbanda Együttesbe, akik vadászháztól kezdve a kocsmáig mindenhol muzsikáltak. Sőt, ha mákod van, a végére már ők is az ismerőseid lesznek.

A Jurtanapok hangulatát viszonylag jól megidézik a képek, de ha ott voltál, úgyis tudod, hogy sokkal jobb volt. Ha nem voltál ott, beérheted ezzel a cikkel, de én nem tenném. Inkább gyere el a tizenharmadikra!

 

 

Dobos Bacu, ATEMPO.sk
Fotó: Dobos Bacu