Leleplezték Szeder Fábián első szobrát - 250 éves jubileumot ünnepeltek Csábon (+ FOTÓK)

Nagyszabású ünnepségsorozattal emlékeztek Csábon templomuk 250 éves jubileumára. Az ezerfős községben előadásokra, koncertekre, könyvbemutatókra és a palócok első kutatója, a bencés Szeder Fábián első szobrának leleplezésére is sor került az öt nap alatt.

A település központjában 1768 óta magaslik a Szűz Mária Szent Nevére felszentelt késő barokk stílusban épült római katolikus templom. Szeptember 12-től nem csak maga a templom, de a templomkert és a plébániakert is életre kelt.

 

Zaťko Veronika és Zaťko Ervin

 

Az ünnepi eseménysorozat szentmisével indult, melyet ft. Dobos Péter lukanényei esperes celebrált, majd bemutatásra kerültek erre az alkalomra készült kiadványok. Zaťko Ervin, aki a programsorozat szervezője is volt, a STÁCIÓK – 250 éves a csábi Szűz Mária Szent Neve Plébániatemplom címet viselő könyvet mutatta be. A kiadvány a templom múltjáról és jelenéről, valamint a csábi közösség hitéletéről ad képet az olvasónak színes és archív fotókkal illusztrálva. A kiadványt Ervin vezetésével ifj. Miskei Ferenc, Zaťko Veronika, Balga Jácinta és Zatyko Szilvia, a helyi közösség tagjai állították össze.

Zaťko Veronika, az Uram, jó nekünk itt lenni című énekfüzet ötletgazdája mutatta be azt a kiadványt, amely olyan régi egyházi énekeket tartalmaz, amiket Csábon, a templomukban énekeltek és ma is énekelnek, de nem találhatóak meg az ismert énekeskönyvekben. Céljuk a kiadvánnyal az, hogy ezek az énekek ne merüljenek feledésbe és tovább tudják adni a következő generációnak.

 

Kubík Tamás és Zsilka Alan

 

Az első nap két tehetséges felvidéki orgonaművész, Kubík Tamás és Zsilka Alan koncertjével zárult.

Csütörtökön a csábi születésű atyáké volt a főszerep. Ft. György Ferenc ipolybalogi plébános és ft. Balga Zoltán prágai atya szentmisével indították az estét, majd pedig egy kellemes és tanulságos beszélgetés keretében ismerhettük meg közelebbről életútjukat Balga Jácinta vezetésével. Nagyon érdekes volt hallani a két generáció véleményét egy-egy témakörben.

 

Balga Jácinta, Balga Zoltán atya és György Ferenc atya

 

Az ünnepségsorozat felében a közösség ft. Farkas Zsolt szőgyéni plébánost látta vendégül, aki a szentmisén kívül egy nagyon érdekes előadással is gazdagította a programot. A résztvevők a 21. század istenképeiről kaphattak egy átfogó bemutatót érdekes karikatúrákkal illusztrálva.

A szombat a családoké és a szórakozásé volt. A délelőtti szentmise után, melyet ft. Parák József püspöki helynök celebrált teljesen megtelt a templomkert gyerekekkel, családokkal, érdeklődőkkel.

 

Ügyességi játékok és a Little Symphony

 

Ügyességi versenyekkel indult a programsorozat, ahol a szülők és a kisgyermekek együtt teljesítették az egyes feladatokat. Majd pihenésképp a párkányi Little Symphony vonószenekar adott egy kitűnő koncertet, klasszikus és populáris dalok egyvelegét hallhattuk egyedi feldolgozásokban.

Késődélután ft. Balga Zoltán atya tartott előadást a családokról, családalapításról Kellenek-e még a családok? címmel.

Az estét pedig a kitűnő Eucharist zenekar koncertje zárta, ahol a Gável testvérek teljesen magával ragadták a közönséget. Olyan dicsőítésben volt részük, amelyre eddig Csábon nem volt példa.

 

Balga Zoltán atya és az Eucharist Zenekar

 

Ft. Novák József helyi plébános a nap végén nagy örömét fejezte ki annak láttán, hogy igazi családként tudott együtt ünnepelni a helyi közösség a jubiláló templom falain kívül is.

A pont az i-re a vasárnapi események voltak. Valójában kettősünnep zárta a hetet, mely nem csak a csábiaknak, de az Ipoly menti palócoknak is egyaránt kiemelkedő. Kettősünnep azért, mert a helyi templom megélte a kétszázötvenedik évfordulóját, és mert ebben a jubiláló templomban 234 éve a hitközösség tagja lett az a rendkívüli tehetséggel bíró csábi ember, akinek első szobra került leleplezésre a nap folyamán.

 

Várszegi Asztrik püspök a csábi teplomban

 

Az ünnepi szentmisét Várszegi Asztrik bencés szerzetes, püspök, pannonhalmi főapát celebrálta, aki felemelő szavakkal méltatta a helyi közösséget és biztatta, hogy továbbra is maradjon meg ilyen erős hitben a mai hektikus világban.

A szentmise után az ünnepi menet átvonult a község új parkjába a helyi alapiskola mellé, ahol helyett kapott Csáb neves szülöttjének, Szeder Fábiánnak az első szobra.

A mellszobor a községből származó két lelkiatyának, ft. Balga Zoltán prágai lelkipásztornak és ft. Miskei László kanadai magyar plébánosnak köszönhető, akik ezt a községnek adományozták. Az alkotás a Magyar Kultúra Lovagjának, Oláh Szilveszternek a kezemunkáját dicséri.

 

Várszegi Asztrik megáldja Szeder Fábián szobrát

 

A község polgármestere, Tóth Henrik beszédében rámutatott arra, hogy a szobornak köszönhetően a község által kivitelezett közpark így nem csak fizikai, de szellemi felüdülést is nyújt majd az itt megpihenőknek. „A helyi alapiskola épületének tőszomszédságában méltó, jogos helyet kapott Szeder Fábián bencés pap, tanár, az első palóckutató” - tette hozzá.
A programsorozat zárásaként Várszegi Asztrik főapát áldotta meg a község első köztéri szobrát.

Testi, lelki feltöltődésben lehetett része az elmúlt napokban mindenkinek, aki ellátogatott Csábra, és tanúja volt ezeknek a jeles pillanatoknak.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Balga Marcell