PREMIER: Az Estendøn megírta a Gímesi Művelődési Tábor himnuszát – Vagyunk

Elkészült a pénteken kezdődő 36. Gímesi Művelődési Tábor és Gólyatábor himnusza, mely a farnadi Estendøn nevéhez fűződik. A fiatal zenekar márciusban mutatkozott be a közönségnek, de azóta hatalmas léptekkel tör előre. Számos koncerten vannak túl és bejutottak a Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléjére is.

A csapat frontemberét, Kaszmán-Saróka Liliánát kérdeztük a himnuszról és a jövőről.

 

Fiatal zenekar vagytok és máris egy himnusz fűződik a nevetekhez. Milyen érzés ez?

Hát, hogy milyen érzés ez, azt egyelőre nehéz megmondani. Ha holnap elindul a Gímesi Művelődési Tábor, akkor kezd el igazán élni a dal, hisz a helyszínen többször is felcsendül majd a hangfalakból, a táborozók elkezdik énekelni - ha elkezdik. Meglátjuk, milyen lesz a fogadtatása, na és majd akkor valamit biztosan fogunk érezni :-)

A TÁBOR RÉSZLETES PROGRAMJA

 

Honnan jött az ötlet, hogy ti írjátok a Gímesi Művelődési Tábor és Gólyatábor himnuszát?

Valahol hozzátartozik a történethez, hogy én gólyaként kezdtem a "gímesi pályafutásom", majd sok éven keresztül szervezőként munkálkodtam ott, így számomra nagyon meghatározó közösség volt a gímesi család az egyetemista éveim alatt. A tavalyi volt az utolsó szervezői évem, s ezzel egy időben született meg a szervezőségen belül az az igény, hogy a tábornak jól jönne egy új himnusz. Leköszönő szervezőként felajánlottam a csapatnak, hogyha tetszik nekik az ötlet, akkor az Estendønnel szívesen megírjuk a himnuszt. Úgy gondoltam, az a négy-öt évnyi gímesi táborozás, mely mögöttem van, kellő inspirációt tud adni a megírásához.

 

Estendøn

 

Nehezen, vagy könnyen született a szöveg, a dal?

A szöveget illetően a kezdetek voltak a legnehezebbek. A rengeteg élmény, érzés, ami Gímesen történt és történni tud, nemigen fejezhető ki verbális úton. Többféle változat is született, végül a véglegesnek hitt szöveg sem lett a végleges. Miután elkezdődött a zenekari munka, még rengeteget formálódott.

Azt meg nem is mondom, hogy a zenekaron belül annyira gyakori az a helyzet, hogy rengeteg ötlettel állunk szemben, s rá kell jönnünk, hogy nem lehet minden "poént" egy dalon belül elsütni. Pláne nem egy olyan dalban, mely jó, ha szövegcentrikus. Szóval volt vele munkánk elég, s ezért is nagyon izgalmasan teltek a vele töltött órák, napok.

 

És akkor jöjjön a himnusz, a Vagyunk:

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Nagyon sok helyen feltűntetek a nyáron is, ami mutatja, hogy jó úton haladtok. Milyen a közönség visszajelzése a koncerteken?

Remek érzés, hogy nagyon sokan érdeklődnek irántunk, gratulálnak a munkánkhoz. Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk, s a legjobb, hogy ezek között van építő jellegű is. Ennek azért is örülünk, mert folyamatosan alakulunk, tanulunk, ezért jól jön, ha nem csak vállon veregetnek, hanem használható, megfontolható gondolatokat osztanak meg velünk a hallgatóink. Ami nagyon jól esik nekünk, hogy a zenekar körül már kialakult egy kisebb csapat, akik szívvel-lélekkel támogatnak, velünk éneklik a dalokat..., jelenlétük óriási ajándék!

 

Hol láthatunk a közeljövőben benneteket?

Ugyebár a Gímesi Művelődési Táborban hétfőn zenélünk, ahol elhangzik majd a himnusz is természetesen. Szeptember elején Léván és Komáromban is fogunk muzsikálni, majd szeptember közepén jön a szemle döntője Dunaszerdahelyen.

 

Estendøn

 

Milyen tervekkel vágtok neki az ősznek?

Tervben van, hogy az év végéig még stúdióba vonulunk, de a hangsúly az új dalok írására kerül majd, illetve a következő esztendő megtervezésére. Persze, koncertekre is szeretnék sort keríteni, szóval lesni kell az eseménynaptárunkat, hogy mikor hol bukkanunk fel újra :-)

 

Sok sikert és további jó dalokat kívánok nektek.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk