Ez a dal nyerte a mesterséges intelligencián alapuló Eurovíziós Dalversenyt

Ez a dal nyerte a mesterséges intelligencián alapuló Eurovíziós Dalversenyt

Ausztrál csapat nyerte a mesterséges intelligencián (MI) alapuló Eurovíziós Dalversenyt. A Beautiful the World című győztes dalt az ihlette, ahogy a természet a pusztító ausztrál bozóttüzek után új erőre kapott.

A különleges zenei megmérettetés ötlete a VPRO holland televíziótól származott, miután Hollandia tavaly megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. Végül nagy nemzetközi dalversennyé fejlődött, miután az idei fesztivál a koronavírus-járvány miatt elmaradt.

Összesen tizenhárom csapat készített dalt Hollandiából, Ausztráliából, Svédországból, Belgiumból, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból és Svájcból.

Az Uncanny Valley nevet viselő ausztrál csapat matematika, informatika és társadalom-antropológia szakos egyetemistákból és zenei producerekből áll. A dallamot és a dalszöveget egy olyan MI-rendszer írta, melyet koalák, kokaburák és tasmán ördögök hangmintái alapján képeztek ki - írja a BBC.com.

A dal egyhangúlag nyert a közönségszavazatok alapján. Az MI-szakértőkből álló bizottság a német Dadabots csapat munkáját is maximálisra értékelte. A Vincent Koops, Anna Huang és Ed Newton-Rex alkotta szakértői testület el volt ragadtatva attól, milyen "széleskörűen innovatív módon" használták a versenyzők a mesterséges intelligenciát zene megalkotásához.

"A dalszerzés MI segítségével nehéz, hiszen ott vannak mindazok a kreatív kihívások, melyek együtt járnak a dalszerzéssel, ugyanakkor ügyeskedned kell azzal is, hogy jól tanítsd meg a gépet" - fejtette ki a bizottság.

 

 

ATEMPO.sk / MTI