Az Ifjú Szivek a 70. évforduló alkalmából újra bemutatja a Hontalanítást

Az Ifjú Szivek Táncszínház 2013. április 12-én, a Felvidékről kitelepítettek emléknapján mutatta be Hégli Dusan Hontalanítás című koreográfiáját. Idén, a kitelepítések 70. évfordulója alkalmából a táncszínház újra műsorra tűzi az előadást.

A II. világháború utáni események színpadra állítására a téma érzékenysége miatt eddig kevesen vállalkoztak. A Hontalanítás a megtörtént események feldolgozásával arra is felhívja a figyelmet, hogy a kirekesztés különböző megnyilvánulási formái manapság is társadalmunk aktuális problémái közé tartoznak. “Szomorú és értelmetlen epizódja ez a huszadik századnak, melyben az itt élő magyarok nagy része személyesen is érintett. Fontosnak tartom, hogy a színpadon közösségünket közvetlenül is érintő dolgokkal foglalkozzunk, mert a kirekesztés, ha kicsit máshogy ugyan, de sajnos aktuális ma is. Gyakran észre sem vesszük, hogy pontosan ugyanazokat a hibákat követjük el, mint 70 évvel ezelőtt. Hátborzongató” – mondta Hégli Dusan, a Hontalanítás koreográfusa, rendezője.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A négy évvel ezelőtti bemutató után a kritikák az első szlovákiai magyar drámaként emlegették az előadást, melyet azóta számos kortárs színházi- és táncfesztivál is műsorára tűzött Közép-Európában és mely számos új előadást isnpirált.

Idén áprilisban újabb hét előadást terveznek. “Az érdeklődők április 10-, 11-, 12-, 19- és 20-án, este 7-kor tekinthetik meg a Hontalanítást Pozsonyban, az Ifjú Szivek Táncszínházban. További két oktató jellegű, zártkörű előadást kimondottan diákok számára tartunk fenn” – tájékoztatott Bartusz Réka szervező. Jegyek elővételben a táncszínház jegyirodájában, e-mailben és telefonon rendelhetők.

Előadások:

2017. április 10., 19.00
2017. április 11., 19.00
2017. április 12., 19.00
2017. április 19., 19.00
2017. április 20., 19.00

ATEMPO.sk