Ismét hangot adnak a térnek – Kórusok Éjszakája Felvidékiekkel is

Ismét hangot adnak a térnek – Kórusok Éjszakája Felvidékiekkel is

Június elején ismét énekhanggal telnek meg a józsefvárosi Palotanegyed különböző helyszínei a 6. Kórusok Éjszakáján. Budapest nyolcadik kerületét egyetlen estére hazai és külföldi amatőr kórusok töltik meg. A 41 együttes 76 koncerttel 10 különböző helyszínen szórakoztatja a közönséget.

Néhány óra alatt intenzív zenei élményben lehet része bárkinek, aki ellátogat a 6. Kórusok Éjszakájára. Akár egyetlen helyszínt is kiválaszthatnak a látogatók, de élvezhetik a produkciókat úgy is, ha csupán belehallgatnak egy-egy kórus előadásába, majd egyik helyről vándorolnak tovább a másikra az este folyamán.

A hagyományokhoz híven a Kórusok Éjszakája programja június 9-én, szombat délután 16 órakor az Éneklő utcával veszi kezdetét. A Kálvin tértől a Pollack Mihály térig sétálva bárki belehallgathat a szabad ég alatt felcsendülő zenei ízelítőkbe. A hazai és külföldi változatos stílusú formációk – a régi, klasszikus, gyerek, kortárs, könnyű és folk műfajban – egymásnak adják át a stafétabotot.

A Kórusok Éjszakáján megnyílnak a józsefvárosi kapuk és udvarok, ahogyan a ritkán látott belső kertek is. Az idei évben újabb helyszínnel bővül a paletta – a Lumen Kávézó udvarát is énekhangok töltik be ezen az estén. A korábbi színhelyek közül a látogatók idén is megcsodálhatják a Magyar Nemzeti Múzeum monumentális belső udvarát, a varázslatos hangulatú, Ötpacsirta utcai Építész udvart, az erre az estére megnyíló Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének vadregényes kertjét és a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészkarának belső udvarát. A szervezők, gondolva az esetleges nyári záporokra, esőhelyszínekkel is készülnek.

FOTÓBESZÁMOLÓNK 2017-BŐL

FOTÓBESZÁMOLÓNK 2016-BÓL

A résztvevő együttesek között idén is találunk külföldi énekegyütteseket. A Kórusok Éjszakáján fellép a csehországi Mille Domi és az írországi The Lalala Choir is, valamint a pekingi Konzervatórium diákjai is hallhatók lesznek.

 

I.M.A. kórus

 

Felvidékről ezúttal az I.M.A. kórus (az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola gyermekkara) Zaťko Veronika vezetésével és a pelsőci Korona Énekegyüttes Tömöl Gabriella vezetésével lesz ott.

 

Korona Énekegyüttes

 

Az este során a régizenével gyönyörködtető Gemma Énekegyüttes, sokak kedvence, a Csicsergők gyermekkar, a népzenével foglalkozó Virágzó Énekegyüttes és a habkönnyű H.A.B. is hallható lesz. Ezen kívül több tucat meglepetés flashmobbal, vagyis minikoncerttel várják az érdeklődőket a szervezők.

A hattagú Csíkszerda-kóruscsalád (a Csíkhétfő, a Csíkszerda Gyerekkar, a Csíkkamarák, a Csíkszerda és a Csíkcsütörtök) jellegzetes mintájú öltözékben fellépő tagjai is felvillantanak részleteket idei projektjeikből. A kórusok művészeti vezetője Tóth Árpád, a nemzetközileg elismert karnagy és zenepedagógus, aki többek között a 2018-as záródal komponistája is.

 

 

Az esemény záróakkordjaként 23:30-kor a Pollack Mihály téren felcsendül az erre az alkalomra megzenésített, 2018-es év záródala a fellépő kórusok és a közönség előadásában, melynek kottája elérhető lesz a Kórusok Éjszakája honlapján, ahol elővételben jegyek is kaphatók.

A Kórusok Éjszakájának fő célja, hogy népszerűsítse a közösségi kóruskultúrát és láthatóvá tegye, a közös éneklés örömöt ad és összeköt bennünket. A kórusfesztivál szervezőit, fellépőit és látogatóit a közös éneklés szeretete köti össze. A Kórusok Éjszakája a közösségi önszerveződés egyik remek példája, hiszen a fesztivál hatodik éve kizárólag önkéntesek segítségével jön létre.

ATEMPO.sk