Kórusok Éjszakájával indul a június – mutatjuk kik lépnek fel

Kórusok Éjszakájával indul a június – mutatjuk kik lépnek fel

Június első napján hetedik alkalommal adnak hangot a térnek a józsefvárosi Palotanegyed utcáin és terein a Kórusok Éjszakáján. Budapest VIII. kerületében ezen az estén mintegy 50 hazai és külföldi amatőr kórussal találkozhat a közönség.

A fesztivál hátterét a Csíkszerda Egyesület biztosítja, a szervezést pedig a Csíkszerda kórus százötven önkéntese bonyolítja, akik mindannyian hisznek abban, hogy énekelni bárhol és bármikor érdemes. A Kórusok Éjszakája attól is olyan különleges, hiszen a szervező Csíkszerda kórus tagjai maguk is mind önkéntesek, akik ilyen minőségükben tagjai az énekegyüttesnek, és szintén társadalmi munkában vállalják a fesztivál szervezésével és lebonyolításával együtt járó feladatokat is. Az esemény művészeti vezetője, Tóth Árpád is önkéntesként vesz részt – immáron hetedik évek – a program előkészítésében és levezénylésében, ahogyan a Kórusok Éjszakája főszervezői is. Az operatív csapat nagyjából harminc főből áll, a fesztivál napján pedig közel százötven fő segíti, hogy minden zökkenőmentesen történjen a programhelyszíneken.

A Csíkszerda kórus tagjai mindezt önként és dalolva teszik, mert meggyőződésük, hogy ezzel a rendezvénnyel másokhoz is közelebb hozhatják az éneklést.

FOTÓBESZÁMOLÓNK 2017-BŐL

FOTÓBESZÁMOLÓNK 2016-BÓL

 

 

A hetedik Kórusok Éjszakája tíz koncerthelyszínen és nyolc idősávban zajlik majd. Június 1-jén délután 4-kor tizenöt kórus és a közönség együtt nyitják meg a fesztivált a Múzeumkertben, ahol az eddigi – hagyománnyá váló – Éneklő utca Éneklő Kertté alakul át. A kórusok egy-egy perces műsorral mutatkoznak be a hallgatóságnak, ízelítőt adva repertoárjukból, hogy ezzel a zenei étlappal könnyítsék meg a választást a gazdag programkínálatból. A később érkezők sem maradnak le semmiről, hiszen az Éneklő Kert 19.30-tól újabb tizenöt kórussal várja az énekhangok szerelmeseit. 17 órától húsz perces koncerteket hallgathat meg a közönség a Palotanegyed különböző pontjain egészen 22.40-ig.

A negyven színpadi kórus hat különböző műfajban ad elő zeneműveket a délután és az este folyamán – klasszikus zene, régizene, folk, kortárs zene, könnyűzene és gyerekkórus is színesíti a zenei palettát.

RÉSZLETES PROGRAM

A koncerteken kívül lépten-nyomon flashmobokkal is találkozhatnak majd a járókelők, hiszen a négy flashmob helyszínen a koncertek alatt és azok szünetében is meglepetésszerűen csendülnek fel különböző dallamok tíz különböző kórus előadásában. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Pollack Mihály téri közös éneklés lesz az est záróakkordja, ahol a kórusok és a közönség együtt éneklik el a VII. Kórusok Éjszakája záródalát, melynek szövegét Molnár Illés, zenéjét pedig Tóth Árpád írta.

Az ötven kórus között egyaránt találunk visszatérő és új fellépőkkel is. Felvidékről ott lesz a komáromi Concordia Vegyeskar és az ipolysági Bartók Béla Ifjúsági Vegyeskar.

 

Concordia Vegyeskar

 

Bartók Béla Ifjúsági Vegyeskar

 

Rajtuk kívül Erdélyből, Görögországból, Írországból, Lengyelországból és Norvégiából is érkeznek együttesek, de a budapestieken túl találkozhat a közönség debreceni, gyöngyösi, kecskeméti, komáromi, szegedi, tatabányai és váci kórusokkal is.

A kórusok

Amadeus Kórus
Amagnus Énekegyüttes
Amici Cantates
Argenteus Hangműhely
Ars Nova Énekegyüttes
Arte Semplice Kamarakórus
Bárdos Lajos Vegyeskórus
Bartók Béla Ifjúsági Vegyeskar
Budapest Show Kórus
Cantare Kamarakórus
Cantare Városi Vegyeskar
Canterino Vegyeskar
Capella Silentium
Cheeky
Concordia Vegyeskar
Contrapunto
Csicsergők
Csíkszerda Gyerekkórus
Csíkhétfő-Csíkcsütörtök
Csíkholnap
Csíkszerda
Dalinda
Eötvös Gimnázium Kórusa
Extett
Görög Kodály Konzervatórium Vegyeskara (GR)
Inferno Minor
Jazz and More
KataPult Kamarakórus
Kiskedd Kamarakórus
Kodály Intézet Vegyeskara
Laudate Gyermekkar
Lyceum Kamarakórus
Magamnál Jobban Kórus
Musica Ludens Kamarakórus
Műegyetemi Kórus
Pálferis Kamarakórus
ProFun Kórus
Song og Spelkorlaget av 8. mars & søn (NO)
SoulAir Kórus
Street Art Choir
Syrinx Kórus
Székely Miklós Városi Kórus
Tatabányai Árpád Gimnázium Vegyeskara
The Lalala Choir (IE)
Tutti Cantabile
Új Advent Kórustársaság
Világszép Kórus
Vox Humana Énekkar
Vörösmarty Zenei Tömörülés
Young and Talented (PL)

A fesztivál fontos eleme, hogy ezen az estén kizárólag énekhang tölti be a tereket, semmilyen dallamhangszert, hangosítást nem használnak a fellépők.

A programok közötti tájékozódást műsorfüzet is segíti, ami a rendezvény napján a Palotanegyedben felállított infópultoknál lesz beszerezhető.

ATEMPO.sk