Újra Felvidéken koncerteznek a Virtuózok felfedezettjei

Újra Felvidéken koncerteznek a Virtuózok felfedezettjei

Ősszel újabb közép-európai évaddal jelentkezik a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató. Folytatódik a Virtuózok V4+ Közös nyelven zenélünk, melyhez a Visegrádi Négyek tagállamai, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia mellett ezúttal Horvátország tehetségei csatlakoznak.

Kiderült, kik lesznek az idei Virtuózok V4+ nemzetközi zsűrijének tagjai

Az évad felvezetéseként ismét ellátogatnak Szlovákiába is a műsor magyarországi felfedezettjei, hogy megmutassák tehetségüket. Szüts Apor (zongora), Lugosi Dániel Ali (klarinét), Bácsy-Schwartz Zoltán (hegedű) és Bánkövi Bence (cselló) adnak közös koncertet július 24-én, szombaton Nagycsalomiján, a park szabadtéri színpadán, akikhez ezúttal a Virtuózok V4+ szlovákiai győztese, Ajna Marosz (furulya) is csatlakozik.

Ezúttal is igényes műsorral készülnek a fiatal tehetségek.

 

Ismerjétek meg jobban a fellépőket: 

Szüts Apor 1993-ban született Budapesten. Zenész családból származik, dédnagyapja a néhai Ungár Imre, Kossuth- és Liszt díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora. Zenészként három területen is dolgozik; elsősorban zongoristaként és zeneszerzőként utóbbit Csemiczky Miklós, és Kocsár Miklós tanítványaként végezte. Mindezek mellett aktívan foglalkozik vezényléssel; 2012-ben 50 zenésztársával együtt megalapították az ApOrchestra Szimfonikus Zenekart.

Zongoristaként több hazai, és nemzetközi versenyen is sikerrel szerepelt, rengeteg koncerten lép fel, Magyarországon és külhonban egyaránt. Karmesterként több nagy nevű zenekarral dolgozott, vezényelt operákat, versenyműveket, szimfóniákat Magyarországon, és külföldön is.

Zeneszerzőként 2014-ben a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál operaíró versenyének Tehetség-díjasa lett, 2016-ban a Beethoven Kadenciaíró verseny győztese. 2017-ben mutatták be első operáját, A hallei kirurgust, 2018-ban komponálta nagy vihart kavart művét, a RockGiovannit.

2019 óta a Kis Virtuózok Alapítvány, illetve a Virtuózok Kamaraegyüttesének művészeti vezetője. Állandó résztvevője volt az MTVA Hangvilla című műsorának, Batta András zenei illusztrátoraként.

 

 

Lugosi Dániel Ali 1999-ben született Ózdon. Szülei pedagógusok, édesanyja zongoratanár. A zenével való kapcsolata elég korán kezdődött, mivel édesanyján kívül három nagyobb testvére is komolyzenei tanulmányokat folytatott. 10 évesen kezdett el klarinétozni. Zenei fejlődését nagyban segítették: Horváth Sándor a XVI. kerületi Rácz Aladár Zeneiskola tanára, valamint Horn András, Klenyán Csaba és Szepesi János művésztanárok. Számtalan versenyen ért el első helyezést, többek közt az I. Dittrich Tibor Országos Kamarazenei Fesztivál fődíjasa, az V. Anton Eberst Nemzetközi Klarinétverseny I. helyezettje, a Szabadkán megrendezett “Femus” Nemzetközi Klarinétversenyen első helyezést ért el, valamint a zsűri- és közönség díjat is neki ítélték. 2013-ban felvételt nyert a Bécsi Zeneakadémia kivételes tehetségek osztályába ahol prof. Johann Hindler tanszékvezető irányítása alatt végezhette zenei tanulmányaimat. 2014-ben Bécsben megrendezett Nemzetközi Zenei Fesztivál győzteseként részt vehetett a Japánban megtartott 15. Osakai Zenei Világversenyen, ahol 3. helyezést ért el.

2014 őszén elnyerte a Virtuózok fődíját és lett az első évad abszolút győztese. Fellépett a világ számos országának nagy koncerttermeiben, többek közt a Miami Kravis Centerben, a New York-i Lincoln Centerben, a londoni Covent Gardenben, a Müpában, a Zeneakadémián és a Budapest Sportarénában.

 

 

Bácsy-Schwartz Zoltán 4 évesen, játékos módon kezdett hegedülni, és olyan örömet talált benne, hogy hamarosan pódiumra is léphetett úgy külhonban (pl. Brüsszel, Moszkva, Maastricht, Liege), mint itthon is többek között a MÜPA-ban, Zeneakadémián és más rangos helyszíneken. Habár Hollandiában született, 14 évesen fölvették a Zeneakadémia "Különleges tehetségek" osztályába, így édesanyjával együtt Magyarországra költöztek. Jelenlegi mesterei Szenthelyi Miklós hegedűművész és Kokas Katalin hegedű és brácsaművész.

Zoltán több hazai és külföldi verseny nyertese (Dolny Kubin, Szicilia, Zathureczky verseny stb.), ezek között a Virtuózokban való részvétel hatalmas ösztönzést jelentett számára.

Keszthely városához különleges emlékek fűzik: ide járt nyaranta a Zeneiskola zenekari táboraiba, zenei tapasztalatokkal és barátokkal gazdagodva. E tapasztalatokat hasznosította tavaly óta a híres Bayreuth-i Ifjúsági Zenekarban, ahol a koncertmesteri posztot tölti be.

 

 

Bánkövi Bence zenész családban nőtt fel, ahol már 6 évesen elkezdett gordonkázni. Zeneiskolai évei után felvételt nyert a Bartók Béla Konzervatóriumba, ahol Pertorini Rezső és Kállay Ágnes szaktanárok segítették hangszeres tanulmányait. 2016-ban került a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, Onczay Csaba professzor osztályába. Az egyetem rendezésében részt vett Perényi Miklós, David Geringas, Fenyő László, Steven Isserlis, Várdai István és Mathias de Oliviera Pinto mesterkurzusain.

Konzervatóriumi évei alatt különdíjat nyert a Kertész Ottó emlékversenyen, 2014-ben a Pörtschachban megrendezésre kerülő nemzetközi Brahms versenyen középdöntőbe került. Kétszer indult a Virtuózok tehetségkutató műsorban, ahol mindkétszer a zenekari fordulóig jutott. Mint zeneakadémista 2016-ban második díjat nyert a Popper Dávid Nemzetközi Csellóversenyen Várpalotán.

2018 decemberében 4. helyezést ért el Európa egyik legrangosabb nemzetközi gordonkaversenyén, nevezetesen a Krakkóban megrendezésre kerülő III. Krzysztof Penderecki nemzetközi csellóversenyen.

2016-ban elnyerte a Vásáry Tamás ösztöndíjat, aminek hozományaként a “Zenén túl” című koncerten eljátszhatta Kodály Zoltán szólószonátáját a Zeneakadémia Nagytermében. Fontosabb szereplései: a Magyar Rádió napján megtartott koncerten való fellépés a Márványteremben, 2018 szeptemberében a Magyar Rádió szimfonikus zenekarával Beethoven Hármasversenye, Vásáry Tamás vezényletével, 2019 februárjában A tehetség napon pedig a Liszt Ferenc kamarazenekarral játszotta Haydn C-dúr csellóversenyét a Solti György Teremben. 2019 márciusától alapító tagja a Virtuózok Kamaraegyüttesnek. A zenekar fennállása óta koncerteket adtak Európa számos országában, és Kanadán belül részt vettak egy Montreal-Ottawa-Toronto városokat érintő turnén is.

 

 

Ajna Marosz, a Virtuózok V4+ 14 éves szlovákiai győztese ötéves kora óta furulyázik, nyolcévesen elkezdte a zongorát is második hangszerként. Furulyásként elsősorban a barokk zene érdekli, de szívesen és rátermetten játszik kortárs darabokat is.

Több nemzetközi furulyaverseny győztese, Érsekújvárban, Nizsnán, Budapesten és Amszterdamban is sikeresen szerepelt.

További zenei tanulmányait Magyarországon szeretné végezni.

Családja egy Zsolna melletti faluban él. Marosz Ajna édesapja Ján Marosz korábbi közlekedésügyi államtitkár, Igor Matovič miniszterelnök tanácsadója, édesanyja pedig a kecskeméti származású Marosz Diána újságíró, az Arcus kórus karnagya, zenetanár és fordító.

 

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk