Pozsonyban nyert nemzetközi versenyen a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Kategóriája győztese lett a Magyar Rádió Gyermekkórusa az Adventi és Karácsonyi Zenék Nemzetközi Fesztiváljának kórusversenyén, így arany minősítésben részesült. A kórust Dinyés Soma vezető karnagy vezényelte. A Pozsonyban megrendezett versenyen öt ország kilenc kórusa indult.

Öt ország kilenc kórusa közül bizonyult a legjobbnak a Magyar Rádió Gyermekkórusa - Dinyés Soma vezető karnagy vezényletével - a pozsonyi nemzetközi adventi kórusversenyen.

Szlovákia, Lengyelország, Csehország és Lettország versenyzőit december 1-4. között értékelték. A fináléban, a 16 éves korosztály kategóriájában arany minősítéssel ismerték el az MTVA fenntartásában működő Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként a Magyar Rádió Gyermekkórusát.

A versenyen minden kórusnak egy 15 perces műsort kellett előadnia.

A Magyar Rádió Gyermekkórusának műsora Kodály Zoltán jól ismert Adventi Énekén kívül angol és magyar karácsonyi dalokból adott válogatást, Bárdos Lajos, Philip Stopford és Thomas Morley műveit is felhasználva.

A versenyt Pozsony egyik legszebb koncerttermében, a Prímási palota tükörtermében rendezték meg, de a kórus fellépett a fesztivál nyitókoncertjén is, a Klarisszák templomában. A 45 fős kórus Dinyés Soma vezetésével két koncerten és a versenyen énekelhetett.

A Magyar Rádió Gyermekkórusát legközelebb december 11-én, a Budapest Music Centerben láthatjuk, adventi hangversenyükön hallhatóak lesznek majd a versenyen elénekelt művek is. Az előadáson vezényelnek Dinyés Soma, valamint Walter Judit és Vargáné Körber Katalin.

ATEMPO.sk
Fotó: radiomusic.hu