"Kevés a követendő példa a világban, de ez biztosan az" - hamarosan érkezik a Semmelweis film

Rendkívüli mozis eseményre készülnek a magyar filmrajongók és a hazai filmes közvélemény: november 30-án kerül a mozikba a SEMMELWEIS című film, amely az Oscar-díjra jelölt filmes mester, Koltai Lajos új rendezése.

A legendás rendező-operatőr, az elmúlt évek egyik legnézettebb magyar filmje, a Sorstalanság alkotója ritkán rendez, jól megválogatja a témáját – de úgy érezte, hogy a 19. századi orvos-tudós történetét mindenképpen el kell mondania.

Így készül a nagyszabású Semmelweis-film (FOTÓK)

A premier felé vezető út egyik fontos állomása a plakát elkészítése, hiszen az már egyértelműen jelzi, hogy az alkotók mit tartanak fontosnak a filmjükben, hova kerülnek a hangsúlyok, milyen képi világot terveznek.

Frank Rizzo grafikus és Szvacsek Attila fotós a film alkotóival szorosan együttműködve alakította ki a végső designt, amelynek központjába természetesen a film főszerepét játszó Vecsei H. Miklóst állították, mellette a történetben is különösen fontos szerepet kapó, Semmelweisszel bonyolult, izgalmas viszonyba kerülő szülésznő látható, akit Nagy Katica alakít. A plakát egyszerre utal a két főszereplő között alakuló kapcsolatra, és beszél a történet környezetéről, a bécsi kórházról, ahol Semmelweis doktor dolgozott – amikor hagyták. A plakát színei már a film szín- és látványvilágát, valamint az ábrázolt kort idézik.

 

 

„Semmelweis Ignác doktor az az ember, aki megtalálta a saját ösvényét, és járni is tudott rajta. Minden kellemetlen tulajdonsága dacára következetesen képviselt valamit, akkor is, ha folyton akadályokba ütközött. Mániákus elhivatottsága filmvászonra kívánkozott. Kevés a követendő példa a világban, de ez biztosan az” – mondta filmje főhőséről Koltai Lajos.

Tervéhez fantasztikus színészgárdát toborzott. A két főszereplőn, Vecsei H. Miklóson és Nagy Katicán kívül fontos szerepet kapott a filmben Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is.

A romantikában sem szűkölködő, fordulatos és izgalmas film, amely egyszerre idézi meg a 19. századi Bécs hangulatát, egy korabeli kórház izgalmait, valamint az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket, 2023. november 30-tól látható a hazai mozikban.

A Semmelweis a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készül. Producere Lajos Tamás és Vida Joe, rendezője Koltai Lajos, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán

 

Semmelweis főbb szereposztása:

Semmelweis Ignác – Vecsei H Miklós
Emma Hoffmann – Nagy Katica
Johann Klein – Gálffi László
Ferdinand Kollár – Kovács Tamás
Helga (nővér) – Virga Tímea
Júlia Mendel – Mészáros Blanka
Szabina Hoffmann– Kizlinger Lilla
Jakob Kolletschka – Elek Ferenc
Markusovszky – Csapó Attila
Blahó – Hajduk Károly
Szabadi – Aczél Tulián
Fraller – Nádas Gábor
Albert Fuchs – Simon Kornél
Clara Fuchs – Zsigmond Emőke
Krombach – Lábodi Ádám
Gassner – Varga Tamás
Mosodás Vass Tamás – Znamenák István
Lantos – Ifj Andorrai Péter
Franz Meyer – Kovács Lajos
Gertrúd – Győrgyi Anna
Margaret – Kurta Niké
Karl Baumgartner – Lengyel Ferenc
Baumgartnerné – Szűcs Nelli

 

Semmelweis-film

 

ATEMPO.sk
Fotó: NFI