A fiatalok is betekinthetnek a színház világába

A Művészeteket Támogató Alap (Fond na podporu umenia) a 2023-as év végén egy rendkívüli pályázati felhívást tett közzé „Művészet az iskoláknak” címmel, amely a kulturális utalványokra épülő régebbi támogatások helyére lép.

A Füleki Városi Művelődési Központ a város területén működő oktatási intézmények és a potenciális fellépők megszólítását követően benyújtotta a „Művészettel a szociális inklúzióért” című pályázatát, amely sikeres lett és összesen 10 000 eurós támogatásban részesült.

Ennek köszönhetően a füleki általános iskolásokra, középiskolásokra kulturális élményekkel teli 2024-es év vár. Az első félévben, február 27-én, elsőként egy angol nyelvű színházi előadásra kerül sor a gimnazisták és néhány szakközépiskolai diák számára. A Bridgin’Drama műhelyéből származó bohózat a Masterclass with Shakespeare címet viseli. Betekintést nyerhetünk a Shakespeare-drámák hátterébe három színész szemszögéből, akik közül mind Shakespeare akar lenni. A szemünk előtt megszületik az Erzsébet-kori színház, a színházi kvízben pedig felismerhető a nagy drámaíró számos darabja, amelyek 400 év elmúltával is rendkívül aktuálisak és élők. Az előadást követően a diákok az alkotókkal elbeszélgetnek az Erzsébet-kori színházról és magáról a színházról is.

 

 

Áprilisban a magyar tannyelvű AI felső tagozatos tanulóit várja színházi előadás, amikor a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház látogat el Fülekre a Szent Péter esernyője című ismert Mikszáth-művel. A projekt részét a színházi előadáson kívül edukáció is képezi, amely során a gyerekek képet kaphatnak arról, miképp születik meg egy színpadi előadás, és megismerkedhetnek az egyes színházi szakmákkal is.

 

 

2024 második felében a nagyobb tanulók az Ifjú Szivek Táncszínház Kakukktojás 2 című produkciójának is örülhetnek, amely Közép-Európa népeinek hagyományos tánckultúráját dolgozza fel. Az autentikus néptáncos és népzenei környezetben kakukktojásként ezúttal a múlt század legismertebb magyar rajzfilm slágerei bukkannak fel. Az előadás előtt a projekt részeként a gyerekek ízelítőt kapnak a folklór témaköréből.

A magyar tannyelvű alapiskola alsó tagozatosait várja a Komáromi Jókai Színház legújabb meséje, a Hapcikirály, amit a színházról szóló rövid beszélgetés kísér majd.

Hapcikirály – új zenés mesejáték debütál a Jókaiban

 

 

Egy zenés interaktív programra is készülhetnek az alap- és középiskolás gyerekek, amely a Ro(c)k iskolája címet viseli, és amely a gitárzene fejlődésével foglalkozik a swingtől a countryn és blueson keresztül, egészen a modern rockig.

Mindezeket az előadásokat, az FPU támogatásának köszönhetően, az iskolások térítésmentesen tekinthetik meg.

A projekt – és egyben a VMK – célja is, hogy hozzáférhetővé tegye a kultúrát a gyermekek és fiatalok, vagyis a látogatók jövő generációi számára. Ezenfelül szeretnénk arra is ösztönözni őket, hogy kapcsolatot teremtsenek a kultúrával, és a jövőben saját kezdeményezésre látogassák a különféle kulturális rendezvényeket.

ATEMPO.sk