A külhonban először, a felvidéki Gútán vendégszerepel a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című előadás

A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készült látványos koncertszínházi produkció közkívánatra ismét útnak indul. Idén elsőként a felvidéki Gútán, az Adamis Anna Művelődési Központban láthatja majd a közönség a „Petőfi Zenei Díj – Az év zenei eseménye” díjat elnyert produkciót február 27-én, 13:00 órától.

A KulTúra KN polgári társulással közös szervezésben megvalósuló,

ingyenes előadáson Szendrey Júlia szerepében Katona Kingát láthatja a közönség, Petőfi Sándort pedig Zámbori Soma alakítja majd, a narrátor Berecz István lesz. Az előadásban fellép Dánielfy Gergely, Paulina, Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi a Romengóból, Ember Márk, a The Biebers, valamint Trap kapitány és a Tha Shudras.

 

Szabadság, szerelem – Petőfi 200

 

A darabot táncos betétek is színesítik Bíró Márton, Lázár Anna Dóra, Popovics Márk és Pálinkó Johanna előadásában. A bemutató előtt Gúta polgármestere, Halász Béla mond köszöntőt.

 

 

Kilenc könnyűzenei versfeldolgozás; Petőfi Sándor forradalmi lelkülete, a szabadság és a szerelem mindent elsöprő ereje és a költő alakja is megelevenedik abban a sodró lendületű, modern koncertszínházi előadásban, amelynek gerincét a költő versei adják. Ezek közül kilencet – a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTKA) felkérésére – népszerű könnyűzenei előadók dolgoztak fel, a saját stílusukhoz illeszkedően.

 

Szabadság, szerelem – Petőfi 200

 

Aurevoir. (Ki vagyok én? Nem mondom meg…), Dánielfy Gergő (Nem ért engem a világ), Ember Márk (Föltámadott a tenger…), Paulina (A szabadsághoz), Romengo (Ha az Isten…), 4S Street (Szeretek én), Trap kapitány és a Tha Shudras (Szeptember végén), The Biebers (1848), valamint Sena (Egy gondolat bánt engemet…) videoklipet is készített a megzenésített versekhez, amelyek ugyancsak megjelennek a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében megvalósuló egyórás színdarabban.

 

Szabadság, szerelem – Petőfi 200

 

A darab szövegkönyvét – Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával – Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta. A színpadi mű ötletét Schmidt Mária történészprofesszor, a KKETTK Alapítvány főigazgatója adta.

 

 

A darab nemcsak több budapesti előadáson, de kilenc vidéki helyszínen is nagy sikerrel mutatkozott be: az elmúlt évben csaknem 6000 diák láthatta a Petőfi-versmegzenésítésekre épülő, táncos betétekkel színesített formabontó produkciót a Petőfi 200 – Közös jó a szabadság című programsorozat keretében.

 

Szabadság, szerelem – Petőfi 200

 

Idén elsőként pedig a felvidéki Gútán, az Adamis Anna Művelődési Központban, a helyi magyar általános iskolák diákjai előtt mutatkozik be a „Petőfi Zenei Díj – Az év zenei eseménye” díjat elnyert produkció február 27-én, 13:00 órától.

Az előadásban szereplő dalokból válogatáslemez is készült, amely 2023. március 15-én jelent meg digitális terjesztésben a Kertész Imre Intézet gondozásában.

A „Petőfi 200 – Közös jó a szabadság” programsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap – Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium támogatta.

ATEMPO.sk
Fotó: Kertész Imre Intézet