A DAL 2024: A Roy Galeri dala vezet az elődöntők előtt – Továbbra is drukkolhatunk a Phoenix RT-nek! (+VIDEÓ)

A DAL 2024 teljes mezőnyének élére ugrott a Roy Galeri negyvenedikként előadott Kiáltás című dala! Szandi a zsűriből úgy fogalmazott, csupán egy hibája van: hogy nem neki írták. A dal egy pont híján megkapta a maximális 50-et, ezzel, összesítésben, a négy válogató élén végzett.

A felvidéki zenészek kitettek magukért a március 2-ai utolsó válogatóban a Duna Televízió stúdiójában, de sem Telek Attila és Szalma Annamária Százszor is, sem Csintalan Márk Számítottam rád című dala nem jutott tovább a jövő héten induló elődöntők valamelyikébe.

 

 

A Roy Galeri Kiáltása elérte a zsűrit és a stúdió közönségét egyaránt: hosszan zúgott a vastaps a dal elhangzása után. Kohánszky Rajmund, azaz Roy és Fésűs Ádám zongorista szerény nyugalommal várták a zsűritagok véleményét. „Van, aki annak akar látszani, valaki az” – foglalta össze egy mondatban Ferenczi György. „Olyan igazságokat fogalmaztál meg, amiket eddig nem tudtunk dalba önteni” – vélekedett Szandi. „Kösz, Roy! Feltetted az i-re a pontot” – mondta Egri Péter. Valamennyi zsűritag 10 pontot adott a dalra, így a Kiáltásé (szöveg és zene Szabó Tibi, a Magna Cum Laude gitáros-zeneszerzője) lett a műsor első 40 pontja a szűri részéről. A tévénézők 9 pontra értékelték a produkciót, így a Roy Galeri a legmagasabb, 49-es pontszámmal került az elődöntőbe.

 

 

A második helyre a Junkies zúzta be magát a negyedik válogatóban. Királyi többes című daluk összesen 48 pontot ért el. „Nagyon jó a szöveg. Nem is pop, mégis punk” – érvelt Egri Péter zsűritag. Németh Alajos Lojzi még legalább három évtizedet kívánt az idén 30 éves zenekarnak. A tavaly sárga, az idén rózsaszínű kiskacsákkal érkezett, az utolsó válogatót parádésan nyitó Quack zenekar 47 pontos Sosem elég című dala lett a harmadik. A tagok köszönetet mondtak Kerényi Virágnak, A DAL 2024 stylistjának, hogy szépen felöltöztette őket. Ferenczi György szerint fickós és bitangosabb lett a zenéjük. Szandi dinamikai hullámvasútról beszélt daluk kapcsán. Egri Péter a virulens kifejezést találta rájuk jellemzőnek, Németh Alajos Lojzi pedig azt az örömét osztotta meg velük, hogy a tagok összesen sem száz évesek, példaértékű, hogy mit tudnak, ilyen fiatalon.

 

 

Juhos Zsófi és Patocska Olivér dalíró táborban született Ma szerettem beléd című duettje végzett a negyedik helyen, 45 ponttal, március első szombatján. „Zsófi hozta a dalt, azután mi hozzátettük a saját részünket” – árulta el romantikus kisfilmjükben Olivér. A zsűri magasra értékelte a dalt. Németh Alajos Lojzi azt is elárulta, hogy az előselejtező után hazafelé ezt énekelte az autójában. Egri Péter tudatta: „Jól álltok egymásnak”. Majd megjegyezte, Patocska Olivér most volt a legátütőbb, és 2024-es Tinódi Lantos Sebestyénként jellemezte a kiváló dalszerző előadót.

 

 

A zsűri ötödikként a Fluidia 42 pontot szerzett Miről szól ez a dal? című dalát juttatta még tovább. A zenekar tagjai arról beszéltek a páholyban, hogy elkapta őket a flow, katarzist éltek át egy szerelmi csalódásról szóló daluk előadása közben.

 

 

A Vajdaságból származó Szalma Annamária és a kalondai Telek Attila Százszor is című látványosan előadott dala ugyan nem jutott a középdöntőbe, ám az énekesnő és a dobos megerősítették, lesznek még közös dalaik. Csintalan Márk pedig az adás után exkluzívan annyit írt Budapestről portálunknak, miután gratuláltunk neki és zenekarának, hogy jól érezték magukat, nagyon jók voltak, és egyáltalán nem csalódottak.

A középdöntőben a Roy Galeri rock, a Junkies, Juhos Zsófi és Patocska Olivér swing, a Quack punk, a Fluidia pedig folk stílusokban átdolgozott verziókban éneklik el majd ismét dalaikat. Március 4-én hétfőn kiderül az első középdöntő dalainak listája. Portálunk természetesen azonnal közli majd, ahogy a DAL 2024 valamennyi fontos történését.

Az elődöntőkben a következő dalokat hallhatjuk még:

Arcidra – Egészben kell
Bradics Jácint – Miért félnék álmodni
EverFlash – Nyisd ki a szemed
Here We Are – Együtt egyedül
Jazztelen – Kezeket fel
Kocsis Tibor – Egy életen át
Kökény Dániel – Ugyanaz a ház
László Evelyn – Legényes
Liana – A háztetők felett
Magidom – Esendő halandó
Name Project – Nekem
Negál – Nem lehetek más
Phoenix RT – Félszavak
Pinkers – A ap süssön ki
Sugarloaf – Nászinduló

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: A DAL