ONLINE: Madaras Gergely és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi koncertje Balga Gabriellával

A Müpa a bécsi klasszika zenéjével: Haydn, Mozart és Schubert műveivel tiszteleg mindenszentek ünnepe előtt. 2020. november 1-én, vasárnap 19.30-tól Madaras Gergely és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyére kerül sor, amit élőben közvetítenek.

A koncerten olyan kiváló művészek tolmácsolásában hallhatjuk a műveket, mint a frissen díjazott Balga Gabriella, Szemere Zita, Pataky Dániel és Cser Krisztián.

Már a koncert bevezető darabja, Joseph Haydn 44. (e-moll, „Gyász”) szimfóniája is a november elején időszerű gondolatokat idézi fel, Mozart Requiemjének négy tételét (Tuba mirum, Recordare, Lacrimosa, Benedictus) hallgatva pedig változatlanul az elmúlás-önvizsgálat-megemlékezés gondolatkörében maradunk.

 

Műsor:

Haydn: e-moll („Gyász”) szimfónia, Hob. I:44
Mozart: Requiem, K. 626 - Tuba mirum, Recordare, Lacrimosa, Benedictus
Schubert: V. (B-dúr) szimfónia, D. 485

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN 

 

Haydn számos szimfóniája kapott olyan melléknevet, mely nem a zeneszerzőtől származik, s a legtöbbhöz anekdota is tapad. A „Gyász” szimfónia esetében a zeneszerző állítólag azt kérte, temetésén e mű lassú tételét játsszák majd. Utalhat a név a moll kompozíció viharos saroktételeire is, melyek illenek az 1770-es években divatos művészeti áramlat, a Goethe Wertherét szárnyára kapó Sturm und Drang akkoriban kedvelt hangvételéhez. A szimfóniát követő Mozart-részletek - a Requiem tételei - a zeneirodalom egyik legkülönösebb és legtitokzatosabb kompozíciójának drámai-tragikus világába kalauzolnak: Mozart köztudottan halálos ágyán írta e gyászzenét, egy kilétét fel nem fedő, rejtélyes megrendelő óhajának engedelmeskedve, s a csonkán maradt művet utóbb tanítványa, Süssmayr fejezte be. Schubertet gyakran említik a korai romantika képviselőjeként, a műsort záró V. szimfónia azonban még vérbeli bécsi klasszikus kompozíció, olyannyira, hogy egy csodált elődöt idéz: sok részletében megtévesztően mozarti stílusú és hangvételű. A Nemzeti Filharmonikusokat hazánk Európa-szerte sikeres karmestere, Madaras Gergely, az Orchestre Philharmonique Royal de Liège zeneigazgatója vezényli.

EZ, ATEMPO.sk / MÜPA
Fotó: balgagabriella.com