Magyar versek a XX. századból – megjelent az Aranymetszés bemutatkozó albuma

Magyar versek a XX. századból – megjelent az Aranymetszés bemutatkozó albuma

A 2010-ben alakult Aranymetszés egy kísérleti projektnek indult. Közben több minden történt a formációval, mint például a a Harmónia-díj jelölések. Most pedig az első lemezüket hallgathatjuk meg. A hanganyag kilenc kiváló klasszikus verset tartalmaz líraian, komédiásan és gyermekien komolyan megzenésítve.

A formáció a Gálffy Hodosy Marianna (ének) és férje, Gálffy Józsi (gitár, ének) alkotta duó, amelyet a lemezen kiegészít Polák Miro (basszus), illetve Szeiff Attila (perkusszió). A kiválasztott verseket olyan nagyságok költötték, mint József Attila, Szabó Lőrinc vagy Radnóti Miklós.

A dalok könnyedek, játékosak és lazák, ami jó, mert ezt hallgatván közelebb visz minket a költészet, a költők perspektívájának megértéséhez. Ezért könnyedén és lazán ajánlom mindenkinek a figyelmébe a fülbemászó rímeket gitárral kísérve.

 

Aranymetszés

 

A lemezmegjelenéssel kapcsolatban beszélgettünk az Aranymetszés duóval.

Gálffy Hodosy Marianna: Igen, az Aranymetszés egy kísérleti dolognak indult. 2010-ben beneveztünk a Tompa Mihály Versenyre, és ott nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. Ennek hatására felbátorodtunk, és egyre több verssel kezdtünk foglalkozni. De ez egy lassabb folyamat volt. Akkor még iskolába jártunk, közben más zenekarokban is zenéltünk. Viszont több helyre hívtak minket fellépni, és ezalatt alakult ki a repertoárunk. Végül most eljutottunk oda, hogy CD formájában is megjelentek azok a 20. századi versek, amelyekkel dolgoztunk.

 

Mennyire motivált, inspirált Benneteket ennél a projektnél, hogy házaspár vagytok?

Gálffy Hodosy Marianna: Igazából ez egyfajta negatívum volt az elmúlt években, mert a magánéleti teendők annyira elvonták minden energiánkat, hogy a zenélésre sokszor nem maradt idő. Mostanában azonban már érezhetően lazulnak a dolgok, és tudunk új dolgokkal foglalkozni.

Gálffy József: Hát annyiból jó, hogy összetartozunk. A zene szerzése, illetve a hangszerelése ezeknek a verseknek borzasztóan gyorsan zajlik: ami elsőre eszembe jut azt belejátszom, Marianna ráénekel és megvan. Ritka eseteket leszámítva ugyanaz tetszik mindkettőnknek. Munkafolyamat pedig abból adódóan, hogy együtt vagyunk nincs. Tehát bármikor lehetne próba, ezért – szinte sosincs :-)

 

Aranymetszés

 

Mi alapján választjátok ki a megzenésítendő verseket? Mi az, ami megfog egy versben?

Gálffy József: Általános minta nem létezik. Elsősorban arról szól, hogy mennyire van harmonikusan megkomponálva az a vers; milyen a dallama, a ritmikája. Nem a téma a kérdés, hanem, hogy mennyire szép és egységes.

Gálffy Hodosy Marianna: A következő kritérium pedig az, hogy mennyire passzol hozzánk.

 

Emlékszem egy régi NFG-beli koncertetekre, és leginkább az maradt meg bennem, hogy teljesen lazák és spontánok voltatok, teljesen egymásra hangolódva.

Gálffy Hodosy Marianna: Azt hiszem ez a lazaság benne van, meg a közvetlenség. Gyakran beszélek személyes dolgokról, függetlenül a vers tartalmától. Néha haragudtam Józsira, amiért bohóckodott a dalok közt, például a halálról.

Gálffy József: A mi feladatunk, hogy verseket zenésítsünk meg és közvetítsünk. Ez megvan. De nem muszáj ehhez még komoly arcot is vágni :-)

Gálffy Hodosy Marianna: Semmiképp sem szeretnénk túlkomolykodni. Legyen meg az átélés, de ne menjen át túlzott színészkedésbe.

 

Aranymetszés

 

A lemez anyaga és címe is a "Magyar versek a XX. századból".

Gálffy Hodosy Marianna: Nem sokat gondolkodtunk a címen. A Bethlen Gábor Alap támogatásával készült a lemez, és amikor le kellett adni a pályázatokat, evidens volt, hogy ez legyen a címe is.

 

Kilenc dal szerepel az albumon. Miért pont ezek? Biztos vannak még a repertoárotokban olyan megzenésített versek, amik szintén 20. századiak és nagyon igényes feldolgozások.

Gálffy Hodosy Marianna: Készülőfélben vannak, de a többség az rajta van a lemezen. És ezeket a dalokat már évek óta játszuk, így végigmentek egy érési folyamaton. Haly (Halász Gábor) elvállalta a lemezfelvételt. Elég sűrű volt mindannyiunk naptára. De sikerült úgy besűríteni, hogy ha Józsinak volt egy szabad fél napja, akkor feljátszotta a gitárokat, aztán én mentem be énekelni. Két vendégzenész szerepel a lemezen: Polák Miro basszusgitáron és nagybőgőn, illetve Szeiff Attila ütőhangszereken.

 

Aranymetszés

 

Tracklista

1. Semmiért egészen (Szabó Lőrinc)
2. Tedd a kezed / Csudálkozás az életen (József Attila)
3. Még nem elég (Váci Mihály)
4. Alkonyi elégia (Radnóti Miklós)
5. Spleen (József Attila)
6. A tündér (Weöres Sándor)
7. Még el sem mentél (Kulcsár Tibor)
8. Tiszta szívvel (József Attila)
9. Gyökér (Radnóti Miklós)

 

A lemezen hallható formációt teljes valójában első alkalommal hétvégén, február 16-án, pénteken a dunaszerdahelyi NFG klubban láthatjuk, hallhatjuk a lemezbemutató koncert alkalmából. Majd március 3-án Somorján, a Moziban is színpadra állnak mini turnéjuk keretében. Gyertek el Ti is :-)

Egy szerencsés olvasónk otthon is meghallgathatja az új lemezt, ha részt vesz a hamarosan induló játékunkban.

Bódis Attila, ATEMPO.sk