Passed: ismét van kiért szorítanunk A Dalban

Passed
Passed

Különleges hangzás, izgalmaz párosítás...Hárfa, elektropop...2014-ben tűnt fel a Passed nevű formáció, aki Mesmerize című dalával bejutott A Dal 2015 legjobb harminca közé. A zenekart négy tag alkotja, Nizalowski Dorottya, Nizalowski Fanni, Godzsák Dávid és Szabó Levente.

De ami igazán érdekes, hogy Dávid felvidéki, Királyhelmecről származik. Második éve tanul Budapesten az ELTE Informatikai Karán számítógép-programozást. Vele beszélgettünk a bandáról, a dalról, a tervekről.

 

Hogyan kerültél kapcsolatba a zenével és hogyan alakult eddigi zenei pályád?

15 éves lehettem, amikor vettem egy elektromos gitárt, és elkezdtem a YouTube segítségével a kedvenc dalaimat eljátszani. Amint kicsit magabiztosabb lettem, egyik gyerekkori barátommal és unokatestvéremmel alakítottunk egy rockbandát, majd ezt később még két banda követte Királyhelmecen és Kassán. Nagyon élveztem ezt az időszakot. Később, Sárospatakon a gimnáziumi éveim alatt, megismertem Leventét, aki akkoriban számomra nagyon érdekes elektronikus zenét írt. Elhatároztuk, hogy majd együtt dolgozunk, de semmi konkrétum nem volt. Ebből lett később a GOMA.

 

És a GOMA-ból hogyan lett Passed?

Levente és Dóri már elég régóta ismerték egymást a Facebookról, de amikor az egyetem miatt Pestre költöztünk, akkor találkoztak először. Fanni, a hárfásunk pedig Dóri ikertetvére, így hamarosan összerázódott ez a társaság, bár eleinte csak barátokként találkoztunk. Mivel a lányok jó zenészek, Dórinak csodálatos énekhangja van, magától adódott, hogy együtt dolgozzunk.

 

Fanni hárfázik, Dóri énekel, Levente írja a zenét. Mi a te feladatod?

A zenekarban általában basszusgitáron játszom, de olykor gitár vagy szinti is megfordul a kezemben. Emellett a zenei produceri munkákból is kiveszem a részem.

 

Passed

 

Mutassuk be a többieket is. Kik ők?

A lányok, Dóri és Fanni klasszikus hárfát tanulnak körülbelül 12 éve. Rengeteg komolyzenei koncertet tudnak maguk mögött. Néha könnyűzenei darabokat is feldolgoznak együtt, ilyenkor Fanni hárfázik, Dóri énekel. Hatalmas segítséget ad a zenei tudásuk, amit zeneírásnál kamatoztatunk. Levente szintén tizenkét éve zongorázik, a színpadon a midi-padeken dobol és effektekkel színesíti a zenét. Jártas az aktuális zenékben, napi szinten figyeli az új megjelenéseket. Ügyes zenei producernek tartom, és mindig van egy meglepetése, nyerő ötlete.

 

A Mesmerize az első dalotok. Hogyan született?

Leventével jelentkeztünk az imPro zenei producer képző suliba, az ő vizsgamunkája volt a Mesmerize, amit Dórival közösen írtak. A szám nagyon megtetszett nekünk is, és az imPro után kicsit újragondoltuk, és a végső formáját már négyen alakítottuk ki.

 

És hogyan került A Dalba?

Levente apukájának volt az ötlete, hogy nevezzük be a Mesmerize-t. Jó ötletnek tartottuk, hisz így egy nagyon széles közönséghez juthat el a zenénk.

 

Bekerültetek a legjobb 30 közé és a Mesmerize nagyot robbant. Milyen érzések töltenek el téged, titeket, hogy ilyen pozitívan fogadták a feltűnéstekét?

Hatalmas érzés, tényleg nagyon boldogok vagyunk. Legjobban azzal tudnám szemléltetni, hogy egy évvel ezelőtt még a barátainkkal néztük a TV-ben a döntőt, és arra gondoltam, egyszer bárcsak mi is eljuthatnánk a Dalba. És csak egy évet kellett erre várni, hihetetlen.

  

 

A klip ötlete honnan jött, hisz elég fiatalok vagytok? A 90-es évek, VHS korszak mit jelent nektek, neked?

Leventének van egy VHS kamerája, amivel a szülei az egész gyerekkorát rögzítették. Ezzel elég sokat bohóckodtunk mostanság. Aztán amikor eldöntöttük, hogy klipet készítünk, kéznél volt ez a kamera, amúgy sem lett volna pénzünk profi stábra. Megkértük Halasi Barbarát az OpenCutból, hogy vegye fel, amint Dóri az utcán idegeneknek elénekli a Mesmerize-t.

 

Kiderült, hogy az első elődöntőben szerepeltek, most szombaton. Hogyan készültök? Izgultok? :-)

Természetesen van bennünk egyfajta izgalom, sosem csináltunk még ilyet, és ez nagyon érdekes. Rengeteget gyakoroltunk otthon mostanság, és még televíziós főpróbák is várnak ránk.

 

Mik az idei tervek? Új dalok, lemez? Gondolom több fellépési lehetőséget is kaptatok már. Fel vagytok készülve erre?

Január végére ígértük az első kislemezünket. Ez a Dal miatt csúszik picit, most nagyjából 4 szám van készen, melyeket be kell fejeznünk. Elsősorban ezt szeretnénk minél hamarabb teljesíteni. De számos koncertmeghívást is kaptunk. Viszont fiatal, most induló formációként még csak félórás produkciónk van, amelyet bővíteni szeretnénk, aztán indulhat a bulizás.

 

Hajrá :-) És holnapra sok sikert kívánunk. Felvidékről biztos sokan támogatnak majd titeket. Köszönöm a beszélgetést. A Dal január 24-én indul este 20.25-től az M1-en és a Duna TV-n.

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
fotó: Attila Olah