Minden projektben önmagát adja – 15 éve rappel az érsekújvári Deekay

Minden projektben önmagát adja – 15 éve rappel az érsekújvári Deekay

Azt mondja, csapatjátékos. Abban hisz, hogy úgy lesznek erősek, ha ott vannak mellette WNDR, akivel a BORN2FALL zenéit írják és Benz, akivel a Végállomás dalait szerzik. Az érsekújvári Deekay fotós, videós, MC egy komáromi kávéház esti nyugalmában vállalkozott egy időutazásra, ahol rendre korábbi önmagával találkozott.

 

Annak idején, 2015-ben, 19 évesen adtál egy rövid interjút portálunknak. Mennyit változtál az azóta eltelt kilenc év során?

Kilencven százalékban olyan maradtam, mint akkor voltam majdnem húszéves gyerekként, hasonló értékrenddel és világnézettel.

 

Az a srác lakik benned?

Koránérő típus vagyok, javarészt mindig idősebb barátaim voltak. Már akkor olyan lehettem, mint egy 27 éves, és már 2015-ben is lázadtam. Mindig volt mi ellen lázadni vagy valamiért küzdeni.

Azelőtt 7 évvel, 13 éves koromban kezdtem a rappel foglalkozni. 2015-ben még gimnáziumba jártam, de már akkor is inkább csak a zenével foglalkoztam, voltak is ebből gondjaim. Úgy éreztem, a zene lesz az én utam. Eleinte csak a hip-hop szeretetét igyekeztem átadni.

Már akkor éreztem, hogy ezt akarom csinálni, és erről a mai napig nem mondtam le. Akkor is csinálnám, ha senki sem hallgatná.

 

 

Kilenc éve jelent meg az első szóló kliped, Az árral szemben.

A mai napig ahhoz tartom magam, amit ott elmondtam. Arról szól Az árral szemben, hogy eleinte rengetegen voltak ellenem, akik azt mondták, úgysem lesz belőlem senki, nem leszek sikeres.

Szembe mentem velük, és bebizonyítottam az ellenkezőjét, mert sok mindent elértem azóta.

 

Miközben WNDR-el alapított zenekarotoknak a BORN2FALL, vagyis „bukásra születve” nevet adtátok.

Jó névnek gondoltuk, mert akkoriban minden rossz volt körülöttünk, a zenén kívül. A rap volt az egyetlen, amit szerettünk csinálni, minden másban bukottak voltunk azokban az időkben.

Az a jó abban, ha padlót fogsz, hogy onnan már csak felfele vezet az út, hogy Steve Antalt idézzem: Az igazi győztesek ismerik a bukást.

 

 

Azóta minden rendbe jött. Autóalkatrészekkel foglalkozol, három autód van, az autó tuning a hobbid.

Vannak még dolgok az életemben, amik bukásra vannak ítélve. (mosolyog) Nagyon szeretném, ha a BORN2FALL sokáig működne, sok-sok évig vinnénk a csapatot WNDR tesómmal kettesben.

Egyedül kevésnek érzem magam ehhez.

Vannak időszakok, amikor két-három évig nem adunk ki semmit, azután ismét belelendülünk. Sosem álltunk le, csak néha úgy hozta az élet, hogy nem elsősorban a zenével tudtunk foglalkozni, de minden egyes nap új terveket szőttünk. Terveztük az új zenéket, klipeket, de nem jutottunk el a megvalósításig időszűke vagy az anyagi háttér hiánya miatt.

 

Az Itt a crew című dalotokban, 2020-ban, tömeg előtt énekeltétek, hogy minden egyes tracketekkel egy egész várost üttök szét.

Azt a dalt a covid alatt írtuk. Hirtelen sok időnk lett. Úgy éreztük, végre megint tudunk ketten alkotni valamit. A dal klipjéhez korábbi koncertfelvételeket használtunk.

 

Több számotokban emlegetitek a Felvidéket. Itt van például a Jakuza Rituallal közösen készült Szárnyalj!

Fontos számunkra a Felvidék. Annak idején nagy figyelemmel kísértem a RapArtOar-t, Michalovič Tibor „O.J.” zenekarát, majd Attilah és Jakuza munkásságán keresztül hallgattunk mindenkit, akik benne voltak a HipHopFelvidékben.

Nagyon tetszett, hogy büszkék arra, hogy itteniek, felvidékiek, bennem maradt, hogy én is ezt szeretném képviselni.

 

 

Ha lemegy a nap, Újvártól Komáromig vihar lesz. Ez áll a Szárnyalj! szövegében.

Ez visszautalás a Közeleg a vihar című BORN2FALL klipre. Komáromban, az Európa udvarban a Jammin’ in the Kitchen koncerteken is fel szoktunk lépni, az összes alkalommal ott voltunk. Már 2015-ben O.J. barátunk Spliff 447 nevű együttesének az előzenekara voltunk, utána pedig valamennyi Jammin’ in the Kitchenre meghívott bennünket.

Jakuzával is kapcsolatban vagyunk, küldjük egymásnak a zenéinket. Elküldte a Szárnyalj! zenéjét, és kérdezte, van-e kedvünk beszállni. Vázolta a témát, azután ránk bízta a szöveget. Nagyon örültünk a lehetőségnek. Tizenöt éve jóban vagyunk, régóta hallgatom a zenéjét.

Tisztelem őt. Amikor elkészült a Szárnyalj! annyira magaménak éreztem, hogy a klipjét egyedül találtam ki. Jakuza pedig rám bízta, mert tudta, hogy értek a klipekhez, a vágáshoz.

Az újvári repülőtéren is én beszéltem le, hogy a repülőgépek előtt forgathassunk. A tömeget Nánán, Pintér Gábor barátom „Garage 25” garázsában vettük fel, ahol az autóinkat szoktuk szerelni, csinosítgatni, felkészíteni az autós találkozókra. JokyMedia, azaz Patrik Jókay kezelte a kamerát, aki a hivatalos operatőrünk. Ő kamerázza a BORN2FALL klipjeit minden alkalommal. Reggel kilenctől este ötig forgattunk.

 

Mikorra vágtad meg?

Szokásom, hogy azonnal nekiállok a vágásnak, még úgy is, hogy egész éjszaka fent maradok, azután egy hét alatt kész a klip. Jakuzának és a többieknek is tetszett a végeredmény, csak egy-két helyen kellett utólag módosítani.

 

Végállomás

 

A Route 96 céged kiknek készít még klipeket?

Készített volna sokaknak, mert ezen az úton szerettem volna elindulni, de rengeteg időt, pénzt, energiát vett volna igénybe, amire, sajnos nem volt kapacitásom. Nem tudok videózni és fotózni is a munkám, a zene és a magánélet mellett.


Ráadásul ott van még a Végállomás is.

Így van. Benzzel ketten alkotjuk 2011-től. Minden projektben önmagam adom, legyen szó a Deekay szóló projektről, a BORN2FALL-ról, a Végállomásról. Ugyanaz a mondanivaló mindhárom formációban. Az idén az utóbbi projektet erősítjük majd, a következő videónk egy Végállomás klip lesz, az Elnyel a beton.

 

 

Lesz BORN2FALL lemez?

Nincs tervben. Mindig klipekben gondolkodunk. Eddig 19 klipünk van. A java részét én találtam ki. A többiek már rám hagyják, mert tudják, hogy értek hozzá, és sosem lesz rosszabb a végeredmény, mint, amit addig kiadtunk.

 

Kedvenc klipjeid?

Deekayként a Tiszta lappal, amelynek inkább a mondanivalója, mint a technikája a lényeges. A képi világ szempontjából inkább a Hosszú az út a kedvencem, amely kétéves projekt, egy évvel édesapám halála után készült, aki festőművész volt.

A BORN2FALL-tól a Betonkaszt a kedvenc videóm. A koncerteken mindenki ezt követeli. Tükre annak, milyenek voltunk, hogyan néztünk ki, miképp gondolkodtunk a zenéről akkoriban. Az idén tízéves ez a szám.

Gondolkodom is rajta, hogy fel kellene venni újra, Live Session formátumban. A már említett Közeleg a vihar klip is nagy kedvenc, mert az pedig a mostani énünk mutatja be. A Végállomástól a Haladj az utadon című klipet szeretem. Fontos dolgokra vetítettünk rá abban a dalban is.

 

Jakuza Ritual

 

Hol tartasz az álmaid megvalósításában?

Jobban érzem magam csapatjátékosként. Ezzel erősítjük egymást, nagyobb energiát tudunk átadni.

Persze, lesznek szóló klipjeim is. Ahogy készül a zene, már mozognak a képek a fejemben. Régóta szeretnék egy autós klipet is, amelybe olyan haverokat hívok, akik szintén tuningolják az autóikat. Erre majd akkor kerül sor, amikor az én autóm is elkészül.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Route 96, JokyMedia