„Énekkel hirdetni az Ő dicsőségét” - lemezbemutató és új CD a Pedagóguskórustól

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

A felvidéki kórusmozgalom legjelentősebb képviselője, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa egy új hanghordozóval jelentkezik. A hamarosan megjelenő Az Úr énnékem őriző pásztorom című CD-t egy lemezbemutató is megelőzi Pozsonyban, az Óvárosi Evangélikus Nagytemplomban.

Józsa Mónikát, a kórus művészeti vezetőjét, karnagyát kérdeztük.

 

Hamarosan kézbe foghatjuk a Tanítókórus legújabb CD-jét. Mi az apropója a megjelenésnek?

A 2017-es esztendő egyik legjelesebb eseménye, a reformáció kezdetének 500. évfordulója adta az ötletet, hiszen ez a félévezredes jubileum nemcsak hittudományi, vallástörténeti szempontból fontos. Mi egy zenei összeállítással szerettünk volna adózni a reformáció emlékének, a kórusmuzsika közvetítésével közelebb hozni a koncertlátogató közönséghez ezeket az értékeket, Isten egyik leggyönyörűbb, s legdicsőbb ajándékával, az énekkel hirdetni az Ő dicsőségét.

 

Az Úr énnékem őriző pásztorom

Milyen művek kerültek fel a lemezre?

A művek válogatásánál sokféle szempontot voltunk kénytelenek figyelembe venni, a kórus teljesítőképességéhez mért és a rendelkezésünkre álló idő határain belül a lehető legszebb darabokat kiválasztani. Az is szempont volt, hogy a magyar zeneszerzők műveinek domináns jelenléte mellett a német protestáns egyházi zene képviselőinek egy-egy kompozíciója is megjelenjen. Kodály Zoltán, Vass Lajos, Gárdonyi Zsolt, Szokolay Sándor, Tillai Aurél és Rajter Lajos mellett többek közt Praetorius, Schütz, Mendelssohn és Bach művei is helyet kaptak a lemezen.

 

Hogyan tudta rögzíteni ezeket a műveket a kórus, melynek tagjai csak havonta egyszer találkoznak?

A művek egy része már régebben a kórus repertoárján volt, de nagyobb részüket most, azaz idén tavasszal kezdtük el tanulni. És bizony keveset tudtunk az új anyaggal foglalkozni, hiszen az év első felében minden összejövetelen koncertünk is volt, időnként kettő is. Ilyenkor a próbaidő nagy részét a koncertre való felkészülésre kell fordítanunk.

A Lakiteleken tartott egyhetes nyári kórustábort viszont már csak a CD anyagának gyakorlásával és magával a feljátszással töltöttük. Ez az embertpróbáló 38-40 fokos kánikulában nem biztos, hogy épp a legkellemetesebb foglalatosság, de a muzsika varázsa minden nehézségen átsegít.

 

Józsa Mónika

 

Az új lemez anyagát hétvégén mutatja be a kórus Pozsonyban. Kiknek ajánlod ezt a koncertet?

November 11-én, szombaton a Pozsony-Óvárosi Evangélikus Nagytemplomban (Panenská utca 28) kerül sor a bemutatóra. A koncerten magyarországi karnagyaink, Stauróczky Balázs és Szűcs Dániel is vezényelnek darabokat. Szólót énekel Híves Mária, orgonán pedig Ternóczky István működik közre.

Mindenkinek ajánlom a koncertet, akitől nem idegen a kórusmuzsika, a füle nyitott az énekünk által létrehozott harmóniákra, szíve, lelke pedig az Úr kegyelmére, a Szentlélek ajándékára.

 

Mi is invitálunk mindenkit erre a jeles eseményre, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának koncertjére Pozsonyba.

 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa a szlovákiai magyar kultúra legjelentősebb, országos és európai összehasonlításban is a legszínvonalasabb képviselői közé tartozik. A kórustagok ma azt a munkát folytatják, amelyet még Kodály Zoltán, zeneszerző, népzenegyűjtő, zenepedagógus kezdett el Dél-Szlovákia településein azzal az elhatározással, hogy formálja a gyermekek, az ifjúság és a felnőttek zenei ízlésvilágát, közkinccsé tegye a népzenét és megismertesse a közönséggel a zeneirodalom remekműveit. A kórus meghatározóan fontos kötelességének tartja, hogy műsorán tartsa olyan 20. századi szlovákiai magyar zeneszerzők alkotásait is, mint Szíjjártó Jenő, Rajter Lajos és Németh–Šamorínsky István műveit is.

VIDEÓPREMIER: Így készült az Angyali üdvözlet

Angyali üdvözlet a Szlovák Rádióból

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András