A Rómeó Vérzik az életem! – Ma 30 éves Kálmán Ákos gitáros (INTERJÚ)

A Rómeó Vérzik az életem! – Ma 30 éves Kálmán Ákos gitáros (INTERJÚ)

Rainy Mood, Phoenix, Phoenix RT, Rómeó Vérzik az eddigi zenei állomásai, de hamarosan saját zenekara is lesz Kálmán Ákosnak, a Rómeó Vérzik ma harminc éves gitárosának. Erről is beszél születésnapján, miközben kiderül, kisgyermekként került a zene közelébe, hangszerboltot vezet és boldogan él feleségével, Győrben. Szerény bulit tervez ma estére.

Gitárral születtél?

Természetesen nem. (nevet) Kiskoromban, úgy kétévesen kezdtem érdeklődni a hangszer iránt. Édesapám vezetett be a zenei berkekbe. Nem volt saját zenekara, nem zenélt, de sokat mozgott neves zenészek között. Állítólag tehetséges énekes, a História zenekarral szokott itt-ott énekelni, különösebb zenei megmozdulásáról nem tudok. Vagyis, ha megkérdeztem, többnyire letagadta. (nevet)

Kiskorom óta vitt koncertekre, gyermekkoromban kapcsolatba kerülhettem több neves zenésszel. A kapcsolatok pedig idővel sokszorozódtak.

 

Azonnal a kemény zene volt a menő? A pop szóba sem jöhetett?

A rock, igen! Ez nem is volt azután kérdés.

 

 

Két banda meghatározó zenésze lettél. A Phoenix volt az iskola?

Kezdetben a Rainy Mood-ban zenéltem. Akkor még Dunaszerdahelyen dolgoztam, de alig vártam a próbákat és a fellépéseket. Azóta is a zene foglalkoztat a nap huszonnégy órájában.

Rengeteget elmélkedek azon, miképp lehetne a felvidéki zenei vonalat jobban megismertetni a környező országokban, minél több emberrel, mert rengeteg tehetséges zenész és jobbnál jobb felvidéki zenekarok munkálkodnak itt, de kicsi az ország, hogy nagyszámú közönség megismerje a munkásságukat.

Annak idején, 2013-ban a Rainy Mood bősi koncertje után, a legendás Vendi kocsmában találkoztam Puss Tomival, a frontemberrel, két hétre rá már mentem is a Phoenix próbájára. Egy évet toltunk Phoenix néven, amikor hárman maradtunk, Phoenix rock trió, vagyis Phoenix RT lett a nevünk. Négy szép évet töltöttem a zenekarban. Már tini koromban két kedvenc zenekarom volt, az egyik a Phoenix, a másik a Rómeó Vérzik.

 

Kálmán Ákos

 

A Rómeó Vérzik zenekarba való igazolásod eléggé megosztotta a rajongótábort.

Téves információk mentek olyan fülekbe, amelyeknek nem lett volna szabad odáig eljutniuk. Azokkal, akiket érintett, korrekt módon lezártam. Alaptalan történet volt, hogy Koppány szedett volna ki a Phoenix RT-ből. Ennyi év után nem is mélyednék bele ebbe a lezárt témába.

 

 

Azonnal befogadtak a somorjai ››rock istenek‹‹? Mondtad, hogy rajongtál a Rómeó Vérzik zenekarért.

A kiválásom a Phoenix RT-ből nem volt olyan gyors, amilyennek tűnt. Akkor úgy éreztem, hogy váltanom kell, hogy jól érezhessem magam. Zenekart és munkahelyet is váltottam. Danics Roland gyermekkori barátommal agyaltunk azon, mi lenne, ha a Rómeó Vérzikbe mennék zenélni.

Elmentem egy próbára, azonnal működött a zenész kémia. A napokban volt hat éve, hogy a Rómeó Vérzik tagja vagyok.

 

Most már csak a zenének élsz?

Így van. A győri Hangszerdiszkont hangszerbolt vezetője vagyok, mellette gitárt oktatok. És elkezdtem dolgozni egy új zenekarral, amely teljes mértékben az én zenei ízlésemet fogja tükrözni. Már dolgozunk a srácokkal az első dalokon, amelyeket hamarosan stúdióba viszünk, de erről többet nem mondhatok.

A Rómeó Vérzik marad, az az életem!

 

Kálmán Ákos

 

A koncerteken show-elem, hogy megmutatod az izmaidat.

Minden este edzőterembe járok, miután végeztem a napi teendőimmel. Jólesik futni vagy edzeni, levezetni a felesleges feszültséget.

Olyan függőség ez, mint a zene. Rosszul érzem magam, ha valamiért nem tudok eljutni a konditerembe. Mintha elvettek volna valamit tőlem.

Amúgy a kajára nem figyelek. Amit kívánok, azt megeszem. (nevet)

 

Sírhatnak a rajongó lányok, már elkeltél. Mikor?

Több mint egy éve vagyok házas. Győrben sikerült vásárolnunk egy lakást a feleségemmel, ahol nagyon jól érezzük magunkat.

 

 

Édesapáddal többször voltál családi utazáson.

Legutóbb Skócia fővárosában, Edinburgh-ben jártunk hármasban, ugyanis Csilla nővérem is jött. Természetesen ott sem hagytuk ki a Hard Rock Cafét, ahogy egyik külföldi városban sem, ahol voltunk. Anyukámmal és nővéremmel pedig nemrég Londonba mentünk. A szüleim elváltak.

A testvérem és jómagam is igyekszünk minél több időt tölteni a szüleinkkel, amit igyekszünk utazásokkal is megspékelni. Ezek adják a legtöbb élményt.

 

A pezsgőt már behűtötted ma estére?

Több üveggel van behűtve! Több felvonásos ünneplés lesz ma este, a hétvégén és a jövő héten is. (nevet) A családtagokkal, a közeli barátokkal és a zenekarral ünneplek majd. Szerény bulikat tervezek.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: archívum