Ahogy ti zenéltek, mi úgy tapsolunk! – A nagy évnyitó ATEMPO ankét (első rész)

Ahogy ti zenéltek, mi úgy tapsolunk! – A nagy évnyitó ATEMPO ankét (első rész)

Tizennégy felvidéki magyar zenekart, előadót faggattunk arról, milyen volt számukra 2023, van-e egy jó sztorijuk az évből, és mit várhatunk tőlük januárban.

Jöjjön most az első rész.

 

Afium

Úgy alakult az idei évünk, ahogy azt az év elején elterveztük. Több mint 13 koncert, rengeteg fotózás és reklám van mögöttünk. Sok új, hasznos kapcsolatot sikerült különböző helyeken teremtenünk. És persze nem utolsósorban, júliusban sikerült nekifognunk az első albumunk felvételéhez, amit decemberben sikeresen be is fejeztünk. Megjelenése januárra lett ütemezve. Betegség és egyéb tényezők miatt, sajnos, csúsztunk.

 

Afium

 

Rengeteg jó dolog és érdekes sztori történt velünk 2023-ban. Emlékezetes a nyári próbasorozat Mészi nélkül. A zenekar egy nagyon jó barátja vállalta, hogy próbál velünk és betanulja a koncertprogramot, hogy ott lehessünk a Csilizfesztiválon. Végül sikerült, a koncert lement és hát tanulságos volt beugró basszusgitárossal koncertezni és próbálni is.

Az Afium zenészeivel temettünk nagybőgőt Bősön – Vasárnaptól hallható Ideálom című daluk a neten

Január első hetében leporoljuk a hangszereket a téli pihenőből visszatérve. Nekifogunk egyből egy videoklip forgatásának, ami majd az új albummal együtt jelenik meg. Azután egy újabb fotózás vár ránk. Majd megtervezzük a koncertsorozatot, mert februárban szeretnénk elindítani egy csallóközi turnét, amelyen bemutatjuk az újonnan megjelenő albumot.

 

 

CloudBurst

Nagyon gyorsan eltelt 2023, főleg a nyár. Nem hittük volna, hogy ennyire eseménydús lesz ez az év, de ebből kifolyólag még jobban várjuk a következőt. A környéken nincs túl sok lehetőség, de azt gondoljuk, ahol lehetett, ott színpadra álltunk. Igyekeztünk annyi munkát és időt belerakni amennyit csak tudtunk, hogy minél jobb legyen a produkció, amit a közönség is díjazott bárhol is léptünk fel. Az idén 3 számot adtunk ki, Felvidék, Hősök és a Benzingőz címmel. Az utóbbihoz videoklip is készült, ráadásul Magyarország legnagyobb amerikai autós találkozójának a himnusza lett, amivel mi nyitottuk azt a találkozót és fesztivált. Az év elején nem nagyon hittünk el, hogy sikerülhet, de nem panaszkodhatunk: a videoklip-forgatástól kezdve a stúdiózáson át, egy fesztivál megnyitásáig volt minden, szóval mi élveztük a 2023-as évet! Sokat fejlődtünk és reméljük, jövőre ezt még tudjuk fokozni.

 

CloudBurst

 

A mostani szezon legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor egy koncerten a közönségből egy néző annyira élvezte a műsort, hogy lényegében a produkció első néhány percében mindenkit megkerülve a dobosunktól dobütőt szeretett volna kérni, és beesett a dobok közé, legalábbis egy kicsit elrendezte azokat, de hála az égnek nem lett baja, mi pedig folytattuk tovább a koncertet.

2024-et stúdióban kezdjük, és ha minden igaz, január második felében már hallhatja is a publikum az új dalt, amihez klipet is forgatunk. Szóval nem lesz sok szabadidőnk, de mindezt élvezzük, ez hajt bennünket előre.

 

 

endorfin (Papp Viki)

2023 tele volt meglepetésekkel, olyanokkal is, hogy öten kezdtük, négyen zártuk. A szólógitáros továbbra is kihalóban lévő faj mifelénk. Ilyenkor jól jön a zenekar azon rugalmassága, mint a koncert előtti utolsó találkozáson áthangszerelni egy több mint egy órás repertoárt. Így váltottam akusztikus gitárról, capri narancs telecasterre. Vettünk egy nagyobb szintit is, amit én kezelek. Minden nehézség ellenére, a valaha volt legjobb koncertjeink is idén voltak!

 

endorfin

 

Az év sztorija az endorfin tejben-vajban fürdetése. Nyári ipolysági koncertünk körül minden tele volt szeretettel, kedvességgel, odafigyeléssel. Klassz volt a hangosítás, s egy héttel a koncert előtt felhívtak, hogy a caterigünkben említett gyümölcstálba milyen gyümölcsöket szeretnénk. Így finom dinnyével hidratálhattunk a tikkasztó melegben. Volt minden, ami egy zenekar szemének-szájának ingere. Eljöttek a sági rokonok, egyetemi tanárom, a barátaink. Köszi az estendøn zenekarnak, hogy minket ajánlottak! Köszi Recska Romannak, hogy a koncert után elvitt Gútára, a kedveshez, aki ugyanaznap itt koncertezett!

És, hogy mi is lesz az első napokban? Január negyedikén egy zenekari nagytakarítás a próbateremben, évnyitó eszmecsere pizzával majd próba vár ránk. Január 12-én, ha minden jól alakul, szabadabb, nyilvános próba (akkor már 28 leszek), majd még demózás a hó végén…

 

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Kálmán Roland, Skabla Dávid