Fókuszban a Folkszöglet, sok hazai zenekar, közönségtalálkozók a Korona Színpadon – Bokor Réka Gombaszög zenei kínálatáról

Fókuszban a Folkszöglet, sok hazai zenekar, közönségtalálkozók a Korona Színpadon – Bokor Réka Gombaszög zenei kínálatáról

Öt nap alatt, hat színpadon, hatvan zenei program várja a Gombaszögi Nyári Tábor látogatóit. A koncertek felét hazai magyar együttesek és szólisták adják. „Erre nagyon büszkék vagyunk”. Jegyezte meg Bokor Réka, a tábor zenei programfelelőse, aki ezéven már utódjával, a zeneszekció új vezetőjével, Horváth Rebeccával együtt szervezte az idei év zenei programját.

A Szifon Terasz a felvidéki zene éltetésére jött létre. „Szomorúan tapasztaltuk, hogy a nagy régiós rendezvényeken általában a magyar fősodor zenekarait futtatják, pedig a hazai zenekarokat a hazai szervezőknek kellene támogatniuk, mert, ha mi sem tesszük, mástól hiába várjuk” – fejtette ki bővebben.

 

Arizóna

 

A Szifon Teraszon minden nap három felvidéki produkciónak örülhetünk.

Réka elmondta, vannak közöttük, akik idén alakultak, de olyanok is, akik már évek tapasztalatával állnak a közönség elé. Ezen a színpadon kap helyet a Genius Locci is, hiszen a fesztivál minden évben egy szlovák együttest is vendégül lát. „Valamennyi fellépőt ajánlom. Nézzék meg őket! Hiszen nekünk kínálják a művészetüket” – tette hozzá a szervező.

Gombaszögi Nyári Tábor 2022-ben is – részletes zenei-színházi program

Azután megemlítette, itt volt az ideje, hogy a Folkszöglet a fókuszba kerüljön. Népzenei alapjai vannak Völgylila című idei tábori himnuszuknak. „A Folkszöglet önálló szervezésben hozza a műsorait. A tánctanítás és a mindennapi táncház mellett mindig lesz koncert is. Fellép a Csángálló, a Banda nevű szlovák zenekar, a Tükrös, a Góbé, Nagy Csomor András és zenekara. Külön kiemelném a Muzsikás, a Fanfara Transilvania koncertjeit. Szombaton jön a Sajó banda és a Parno Graszt, 23 órától ők adják a tábor utolsó koncertjét. Hajnalig táncolhat majd mindenki, méltó záróakkordja lesz a Nyár Legszebb Hetének” – sorolta Bokor Réka.

Nem csak a népművészet szerelmeseit várja Gombaszögön a Folkszöglet – részletes program

 

 

Gombaszög idén minden járványügyi korlátozástól mentes, tehát működik majd a Csemadok Stage, a nagyszínpad, ahol a 30Y, a Carson Coma, Krúbi, a Beliczay kamarazenekar, Presser Gábor, Karácsony János és a Csík zenekar, valamint Ákos lépnek fel.

Presser Gábor és Ákos is koncertet ad Gombaszögön

„A Kocsmakertben a legkülönfélébb magyarországi és hazai zenekarok állnak majd a közönség elé. Színes a paletta: lesz üde pop, de zúzós metál is. Kedden az Aurevoir, szerdán a Slow Village (és a Jóvilágvan), csütörtökön a Lazarvs koncertjeit ajánlanám.

Pénteken az Óperentzia és a Group’n’Swing lép színpadra, utóbbi párkányi születésű énekesnője, Mihályi Réka aznap délután gyermekkoncertet is ad a Pajtaszínházban Masni és Pocó címmel.

 

Mihályi Réka

 

Szombaton pedig az Elefánt és az Estendøn zenekarok muzsikálnak a Kocsmakertben” – avatott be a szervező.

A Chill Sátor fellépői közül kettőt ajánlott a figyelmünkbe. Novai Gábor, azaz Novan, a Mörk zenekar volt billentyűse koncertjét, akinek az érdeklődése az elektronikus zene, a goa és a trance felé fordult, illetve a hazai Varkocs fellépését.

„A Varkocs tagjai legutóbb annyira megtalálták magukat a pálos kőfejtő spirituális környezetében, hogy idén nem is voltak hajlandóak színpadon fellépni. Azt mondták, nekik a chill sátorban a helyük” – mesélte Réka.

 

Varkocs

 

A Korona Színpadot, amelynek programját a pelsőci Korona Énekegyüttes lelkes csapta szervezi a vájt fülűeknek ajánlja a szervező. Maga a Korona kórus is fellép Varga Milánnal közös produkció keretében, de a menün a Whole Meal, a gaudium, a Kiss Zenészek és a Napfonat a capella formáció is szerepel.

A Korona Színpadnál minden nap fél háromtól más-más tájegység népi énekeit, zoboraljai, tardoskeddi, palóc, magyarbődi és áji népdalokat tanít majd Bárdos-Simon Katalin,

és a komolyzenei, kórus- és jazz-koncertek után az ATEMPO.sk Napi Tempó címmel közönségtalálkozókat tart majd ott az esti koncertekre készülő ismert és kevésbé ismert, sokfelől érkező, izgalmas zenekarokkal és énekesekkel.

 

Napfonat

 

„Ha esne az eső, már sokkal több fedett helyszínnel rendelkezünk, mint 2016-ban, amikor gyakorlatilag folyamatosan esett és a Gombaszögi Nyári Tábor sokkal inkább volt szűnni nem akaró Gombaszögi Nyári Zápor… Akkoriban még éppen csak megvetettük a lábunkat a Gombaszögi Nyári Táborban, azóta viszont rengeteg épület és út elkészült már, hála a SINE METU csapatának, a támogatóknak és a lelkes önkénteseknek” – tudatta Bokor Réka, majd így folytatta –

„A nyári viselet mellé célszerű vastag zoknit, hosszú nadrágot, meleg felsőt és egy-két pulcsit is pakolni. Remélem, semmi sem zavarja majd a felhőtlen szórakozást. Ha pedig itt-ott esni fog az eső, lesz biztonságos fedett hely, ahol megvárjuk, amíg eláll, de addig is gyönyörködünk a tájban, esőben és egymásban is” – mosolygott a zenei programok leköszönő szervezője.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: archívum