Egy évig kerestek énekest a nem cenzúrázott srácok – Már dübörög az UncensØred!

Egy évig kerestek énekest a nem cenzúrázott srácok – Már dübörög az UncensØred!

Hetente egyszer hangosan szól a metál a Komáromi járás fiatal zenészeiből álló UncensØred zenekar izsai próbatermében. A zenekart alapító Németh Bence ritmusgitáros és Ódor Levente szólógitáros, valamint zenésztársaik, Kulcsár Nándor basszusgitáros és Szarka Máté dobos apróhirdetésben kerestek énekest. Egy évbe telt, amíg megérkezett a mikrofon mögé a komáromi Kollár Bálint.

„Addig főleg Metallicát nyomtunk instrumentálisan” – kortyolt a teájába az izsai Németh Bence egyetemista. „Tizenkét évig zongoráztam, majd Metallica-számokon tanultam meg gitározni.

A zenekarral csapatjuk a svéd Ghost, az angol Motörhead és Black Sabbath nótáinak a feldolgozásait, ebből is látszik, hogy a stílusunk a heavy metál, thrash metál. Zúzunk dalokat a Tankcsapdától, a Mennyország Touristot például és jó néhány Metallica-feldolgozást” – rakott képbe az UncensØredot illetően.

 

UncensØred

 

Most egészen más volt, mint amikor három éve a Komáromi Jókai Színházban találkoztunk. Akkor még az ipariba járt, rövid volt a haja és A Glembay ház című dráma előadásában, Martin Huba korábbi komáromi rendezésében zongorázott, mint az egyik Glembay.

„A klasszikus zene olyan, mint a metál. Ugyanazok a trükkök vannak benne, ugyanolyan komolyan építkezik. Azokat a témákat, amiket a klasszikus zenében megírnak a szerzők, a metálban is megtalálhatók”

– tűnődött. Azóta leérettségizett, a Selye János Egyetem hallgatója, és megnövesztette a haját. Igazi metalhead fazon lett. Akárcsak zenekaruk másik alapító tagja, a nagykeszi Ódor Levente harmadikos gimnazista, aki a szemben lévő fotelben üldögélt. „Nyolcévesen már volt spanyolgitárom, amit rendszeresen pengettem. Leraktam, és vettem egy basszusgitárt, azon gyakoroltam tovább. Most már három éve villanygitározom. Amikor csak tehetem, gyakorolok” – húzott egy kortyot a kólájából a szólógitáros.

 

UncensØred

 

Az idén június elején felgyorsult az UncensØred élete „A hetényi Csepperdő fesztiválra voltunk hivatalosak, és már úgy volt, hogy instrumentális számokkal megyünk, amikor jelentkezett énekesnek Kollár Bálint, aki színészetet tanul Budapesten. És nagyon oda tette magát! Egy hónap alatt megtanulta a hét számot. A Csepperdő fesztivál remek buli volt. Szalai Miklós és fia, Szalai Zalán a főszervezők. Elsőként léptünk fel a zenekarok közül. Száz néző volt! Utána azt mondták, ügyesek vagyunk, de még van hová fejlődni, a határ a csillagos ég” – mosolygott Bence, és úgy éreztem, gondolatban újra a hetényi csepperdőben jár, barátok, családtagok, osztálytársak között, akik csápolnak nekik. És videóra rögzítettek egy-két számot, amelyek fent vannak a banda oldalán a hírneves videómegosztó oldalon.

 

UncensØred

 

Saját daluk is van, a Nihil In Me, vagyis a Nihil bennem. „Nándi a basszusgitáros írta. Nem tudom, hogy csinálja, de egyszerűen dől belőle a szöveg. Mostanában Bálint is ír szövegeket” – tudatta Bence. „Amúgy ez nem valami lassú, nihillikus dal, hanem egy gyors, thrashes nóta, végtére is metálbanda vagyunk” – vágta rá Levente.

 

UncensØred

 

A nem cenzúrázott fiúk – már ahogy a nevükben hirdetik – nem ültek sokáig a Csepperdő fesztiválon szerzett babérjaikon. Nyolc e-mailt küldtek nyolc zenekarnak, hogy színpadra állhassanak valamelyikükkel. A The Butchers zenekar elolvasta az e-mailt, és mivel dobosuk kisebb balesete miatt kiesett az Entrópia, őket hívták zenélni október 8-ra, Somorjára, a második Free Noise Music Fesztiválra. „Egy hetünk volt felkészülni. Ott is elsőként léptünk fel az Anima, a gomoly, a The Butchers és a Phoenix RT előtt. Ott volt a Nihil In Me számunk premierje.

Nemrég a bősi Afium zenekar telefonált. Meghívtak november 26-ára, szombatra a Vendifesztre Bősre, ahol zenekaruk és a Babadara társaságában lépünk majd fel. Addigra kész lesz a következő saját számunk is” – újságolta Bence.

 

UncensØred

 

Hogy milyen zenekar az UncensØred? Kérdeztem, a srácok előbb nagyot néztek, majd sorolták. Kiderült, hogy Bálint nyugodt, de a színpadon energikus és maximalista. Nándi is ilyen, egy hatalmas fogaskerék a bandában. Máté a világ legjobb dobosa szeretne lenni, a Csepperdőn adott koncert óta kreatívabb lett. Levente kitartó, akár több napig is gyakorol egy-egy gitárszólót s tele van motivációval. Bence intézi a zenekar ügyeit, zeneboltba jár, telefonál, szervezkedik.

 

UncensØred

 

Végül kedvenceikről kérdeztem a fiúkat. Egyszerre mondták: Slipknot. Az idén nyáron, amikor az amerikai maszkos kommandó bevette a fővárost, Bence és Levente is ott voltak a tömegben, a Téli Stadionban, a koncertjükön. Death metal, rap szövegekkel! Csillogott a szemük. A példaképeink! Harsogták.

Most az első albumra gyúrnak. A dalok fele angolul, fele magyarul szól majd. Ha kész lesz, reklámozzák is a lemezüket, ahogy csak bírják. Ha már egy évet vártak az énekesre, és végül megérkezett, többé nincs megállás!

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző