Hármasban a Háromlábú Pónival – Egyre bátrabban lépked a Three Legged Pony (INTERJÚ)

Hármasban a Háromlábú Pónival – Egyre bátrabban lépked a Three Legged Pony (INTERJÚ)

Hárman alapították a Three Legged Pony trip-pop, future-pop zenekart 2018 táján Tatán. Budavári Tamás gitáros, zeneszerző, Sinkovits Szabina énekesnő, szövegíró és Mázsár Imre billentyűs, zeneszerző. Csimár Csaba dobos később csatlakozott. Beszélgetésünkről is igazoltan volt távol. Éppen a dobjait püfölte a komáromi RESET fesztivál hangbeállásán, a RÉV Magyar Kultúra Háza színpadán.

 

Hármasban beszélgetünk a Háromlábú Póniról.

Sinkovits Szabina: Eleinte a negyedik lábat géppel próbáltuk kipótolni, így lett elektronikus a dob és a basszus, ez utóbbi a mai napig elektrotechnikai felületről szól, nincs basszusgitárosunk. Aztán jött Csabi, de a név maradt. Lélekben sánták vagyunk, na.

 

Three Legged Pony

 

Az egyik dalotokban neve is van a szabadnapos halálnak.

Budavári Tamás: Megálmodtam a szám alaptémáját.

Az álomban Steven Tyler, az Aerosmith énekese mutatta meg gitáron… Szabina megírta rá a szabadnapos halál témát, így született a Tyler, a szabadnapos halál című dalunk, ami a RESET fesztiválon, Komáromban került először a közönség elé.

A Háromlábú Pónitól a Bajkeverőkig – Nemzetközi felhozatal a komáromi RESET fesztiválon (+FOTÓK)

 

Three Legged Pony

 

Három dalt tartalmazó LP-tek címe Lazy soul’s garden. Lusta lelkek kertje. Honnan ez a költői világ?

Sinkovits Szabina: Egy kicsit szürreális, spirituális, néha talán ironikus és groteszk vonalon mozgunk. Ez amúgy is mindannyiunkra jellemző. Nem gondolkodunk sokat, amikor címet adunk egy-egy számnak vagy albumnak, egyszerűen kipattannak a fejünkből.

A lusta lelkek kertje eredetileg egy zeneszám munkacíme volt, de eléggé kifejezi az első jó néhány dalunkban szereplő félig valós, félig kitalált karakterek belső világát: emberek, akik keresgélik a helyüket és egymást a világban, de lélekben lusták, hogy ehhez döntéseket hozzanak, lépéseket tegyenek.

Mázsár Imre: A hatékony időnk zene szempontjából az esti időszak. A legtöbb zenei téma ekkor nyeri el végső alakját. Este nyolc előtt semmiképpen, mert napközben öntapadós matricákat gyártunk. A dal és a szövegek kidolgozása többnyire párhuzamosan halad a zenei alapokkal.

Budavári Tamás: Mind a hárman zeneszerzők is vagyunk. Ez egy öngerjesztő folyamat. Valaki bedob egy témát, a többiek hozzáteszik a részüket, a végén rá sem lehet ismerni, hol kezdtük az alkotást.

A próbatermünk az öntapadós matricát és mindenféle egyéb csomagolóanyagot gyártó vállalkozásunk irodájának az egyik sarkában van, így volt idő, amikor munka után rögtön, egyszerűen csak odébb ültünk pár méterrel, és már kezdődött is a zene-műszak.

Mázsár Imre: Volt úgy, hogy az ének miatt lecseréltük az alap egy jelentős részét. Olyan jól sikerült az ének, hogy más alap kellett hozzá.

 

 

Szex, halál, megvilágosodás a leggyakoribb témáitok.

Sinkovits Szabina:

Benne van egy csomó saját élettapasztalat, és egy csipet fantázia is. Mondjuk, a megvilágosodás tekintetében azért inkább intuíciókról van szó, mint tapasztalatról, de szólok majd, ha oda értem.(nevet)

Hogy mi a kedvenc dalszövegem? Mindig a legutóbbi, mert azt még nem énekeltem unalomig. Eddig tízegynéhány dalunk van koncert-kész állapotban.

Budavári Tamás: És van még hatvan, amelyekkel nem foglalkoztunk. Viszonylag termékenyek vagyunk az alkotásban, de lassan haladunk a megvalósítással. Most tartunk ott, hogy a jövő év elejére kész lesz tizenöt, tizenhat saját számunk. Olykor, amikor Imivel leülünk zenélni, mire felkelünk, kész egy szám, mivel húsz éve zenélünk együtt. Csabi, a dobos, aki szintén öntapadós matricát gyárt velünk, egy héten egyszer jön próbára, átveszi a dobrészeket. Vele is nagyon sokat zenéltünk együtt különböző formációkban. Jól működik közöttünk a zenész kémia, a zenén kívül is összejárunk. De a zenekari dinamikánk változó.

Sinkovits Szabina: Csak én nem gyártok öntapadós matricát. Mondjuk úgy, hogy építészmérnökből átképzett jógaoktató vagyok.

 

Three Legged Pony

 

Miért angolul szólnak a dalaitok?

Sinkovits Szabina: Nálam ez úgy működik, hogy meghallom azt a bizonyos alaptémát, amit a fiúk feldobtak este nyolc után, elindul bennem egy dallamvilág, és jönnek rá szavak. Mindig angolul érkeznek, pedig magyarul ugyanennyi mondanivalóm lenne. Erre nincs tudatos ráhatásom. Így kell elfogadnom, ami szerencse, ha nemzetközi környezetben akarunk mozogni. Ha magyarul jutnának eszembe a szavak, mondatok, azt mondanám, hogy a hazai vizekre eveznénk.

Magyarországon nem könnyű angol nyelvű szöveggel betörni, mert az emberek szeretik otthonosan érezni magukat a dalokban.

Sajnos, vagy nem sajnos, az én agyam nem így van behuzalozva. Majd az élet megmutatja, hol lesz a zenénknek igazán közönsége.

 

A RESET fesztivál előtt júliusban volt a legutóbbi koncertetek.

Budavári Tamás: Lusta lelkek kertje…, ugye. Most szeretnénk menedzsert, esetleg szervezőirodát keresni, mert erre már nincs kapacitásunk. A marketing is egy külön szakma. Dolgozunk, mellette csináljuk a zenekart, mindenkinek van magánélete, és nem is értünk ezekhez túlzottan.

 

Three Legged Pony

 

Fotós már van.

Sinkovits Szabina: Oláh Zsuzsi, Imi párja.

Budavári Tamás: Készülőben vannak videoklipek is. Ebben jól jön, hogy fényképész végzettségem van, meg tudjuk teremteni a képi világot.

 

Tehát a marketing lesz a Háromlábú Póni negyedik lába?

Sinkovits Szabina:

Úgy van ez, mint a vállalkozásoknál. Addig duzzad, amíg eljön a pont, amikor már külön ember kell egy-egy területre. Mi is ezzel küzdünk, mint a legtöbb hasonló zenekar. Már megérett a produkció, most el kellene adni. A fordulópont előtt állunk.

Mázsár Imre: Ez azért is fordulópont, mert már van egy koncertprogramunk, amivel bárhol felléphetünk. Szerintem a mai világban ennek a zenének a fogyasztása a fellépéseken történik, mert ez rétegzene. Úgy gondolom, számunkra az a legnagyobb siker, ha eljön ötven ember, akiknek tetszik a zenénk. Hazaviszik az élményt, azután otthon is ezt hallgatják. A Spotify-on egy kattintással meghallgatható egy zenekar. Bennünket ilyen helyeken lehet meghallgatni, látni, mint egy klub, élőben.

 

 

Milyen Háromlábú Pónival találkozhatunk majd egy év múlva?

Sinkovits Szabina: Én egy kicsit máshogy látom magunkat, mint Imi. Persze, rétegzene vagyunk, de azért nem állítanék fel ilyesmi korlátot a koncertlétszám vagy a „zenefogyasztás” helyszíne tekintetében. De lehet, hogy csak nem akarok realista lenni. (nevet)

Szóval én úgy látom magunkat, hogy lesz egy év múlva egy kész stúdióalbumunk, amely hallható lesz az online zenei felületeken, továbbá 2-3 videoklip. Emellett pedig rendszeresen lesznek koncertjeink. Ezt irányzom elő magunknak! (nevet)

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző, Oláh Zsuzsanna