Bemutatjuk 2015 Harmónia-díjasait - Cseh Tamás, brácsa

Cseh Tamás

Mgr. Art Cseh Tamás, ArtD. 1984-ben született Nagymegyeren. Jelenleg Pozsonyban él, ahol a Pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház szimfonikus zenekarának szólóbrácsása. A Bécsi és a Pozsonyi Zeneművészeti Egyetemen diplomázott, ahol 2014-ben doktorált.

Szólista, kamarazenész, illetve zenekari játékosként a világ leghíresebb koncerttermeiben muzsikált olyan művészekkel, mint pl. Edita Grúberová, Peter Dvorský, Anna Netrebko.

Szólistaként 2011-ben debütált a Kassai Filharmonikusokkal. Tagja több nemzetközi zenekarnak (pl. Bruno Walter Symphony Orchestra) és rendszeres vendége a Sendai Filharmónikusoknak Japánban.

Klasszikus zenei pályája mellett hű maradt gyökereihez, és feladatának tartja a népzene és a magyar nóta terjesztését. Zenekarával, a Cseh Tamás Banddel 2014 nyarán egy nagy sikerű japán koncertkörúton vett részt. Számos hazai és magyarországi néptánccsoport kísérőzenekaraként ismert, e mellett több népzenei lemezen szerepel, de lakodalmakban, illetve nótaesteken is hallható.

 

Cseh Tamás Band

 

Milyen érzés volt, mikor meghallottad a neved, hogy te lettél a Legjobb énekes/hangszeres muzsikus népművészet kategóriában?

Felemelő és megtisztelő érzés volt. Leginkább azért, mert felvidéki szakmai díjat kaptam. Köszönet a zsűri tagjainak, hogy pont engem választottak, talán az eddigi munkásságom alapján döntöttek így. Klasszikus zenei versenyeken kaptam díjakat, de a Harmónia díj az első ilyen jellegű elismerés.

Van a gyermekkorodban olyan momentum, ahol eldőlt, hogy zenész leszel, zenével fogsz foglalkozni?

A zene gyermekkoromtól meghatározó szerepet játszott az életemben. Igazán más nem is érdekelt. Zenészcsaládból származom, talán így ez nem meglepő. Amikor 8-9 évesen megkaptam dédnagyapám hegedűjét, egy örök kötelék alakult ki a hangszer és köztem, ami erőt adott a nehezebb időszakokban, illetve felelősségként éltem meg. Már nem ezen a hegedűn játszom, de nagyon szeretem.

 

 

Brácsa vagy hegedű?

Ugyanúgy hegedülök mint brácsázom. Igaz, hogy brácsán tanultam tovább, de számomra nincs különbség. Imádom a brácsa mély érzéki hangját, de a hegedű pimasz játékosságát is.

Melyik műfaj áll hozzád közelebb, a komolyzene vagy a népzene?

Számomra csak zene létezik, teljesen mindegy milyen műfajról van szó. Mindkettő érzelmeket fejez ki, csak más módon. A cél közös mindkettő műfajban, csak az eszközök különbözőek, ami viszont már szakmai dolog.

 

 

Hogyan értékeled a 2015-ös évedet?

Meghatározó év volt, hisz elkészült a zenekarom első önálló népzenei lemeze Ripityom címmel, ami eddig nagyon sikeres. Mellette sok meghívást is kaptunk, amiért hálásak vagyunk. Én pedig az évből majd 4 hónapot külföldön töltöttem, természetesen zenével, ahol klasszikus és jazz zenét játszottam. De azt hiszem a legmeghatározóbb esemény a Harmónia díj volt.

Tervezel valamit különlegeset 2016-ra?

2016 tavaszára Erdélyi Claudiával, a Duna TV műsorvezetőjével készülünk egy közös produkcióra, amiben sanzonokat, népdalokat fogunk előadni.

 

 

Hol láthatunk, hallhatunk téged legközelebb élőben?

Január végéig külföldön muzsikálok, de februártól a hazai, illetve magyarországi közönség újra hallhat. Folytatjuk a Ripityom lemezbemutó koncerteket, és megkezdjük Claudiával a közös műsorunkat.

Köszönöm a beszélgetést és további sok sikert kívánok neked és a zenekarodnak is :-)

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk