Hogy nyomták a show-t a Szemlén? – Működött a gomoly-módszer! (FOTÓK)

Heten indultak a 7. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlén a Várásúti Kulturális Központban szeptember 1-én délután. A tét a Kárpát-medencei Öröm a Zene program októberi budapesti döntőjébe való bekerülés volt. A Szemlét a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete szervezte. A rendezvény szakmai partnere a tatabányai Peron Music Alapítvány, támogatója a Hangfoglaló program volt. Ott jártunk.

Először az idén alakult, fele-fele arányban bősi és somorjai zenészekből álló gomoly zenekar lépett a kilenctagú zsűri elé. Ha Barát László gitáros, Csiba „Csibusz” Gábor énekes, gitáros, Csiba Tamás basszusgitáros és Méry Dávid dobos délután két órakor tudták volna, hogy a nap végére ők lesznek a győztesek, biztosan nem izgulnak a fellépés előtt az öltözőben. Csak szépeket mondtak róluk a zenei szakemberek, amit úgy foglalhatnánk össze, hogy zseniálisak a szövegek és jók a dalok. „Örülünk, hogy ilyen reakciók voltak!” – fújta ki magát, miután lejött a színpadról Csiba Gábor frontember.

 

gomoly

 

„Jólesett, hogy megértették a dalaink üzenetét. Ezen a héten, pénteken Gímesen, a gólyatáborban adjuk első nagykoncertünket. Szeptember 18-án este Dunaszerdahelyen, a Soul Hunterben lépünk majd fel, a The Butchers és a Bada Bing zenekarok társaságában. Ősszel szeretnénk felvenni négy új számot, köztük a Résnyire és a Parázs című dalokat” – sorolta a szövegíró énekes.

A gomoly-módszer – Interjú Csiba Gábor „csibusz” szövegíróval, gitárossal, énekessel

A dunaszerdahelyi Arizóna együttes, melynek tagjai Gasparik Maja énekesnő, Gasparik Fecó billentyűs, Kovács Dodi dobos és Lépes Gábor gitáros, volt a második fellépő, és második helyezést is értek el a Szemlén. Ezt akkor még nem tudtuk, amikor Gasparik Fecó zeneszerzővel beszélgettünk. „Énekesnőnk, Maja ötlete volt, hogy induljunk a Szemlén. Jót tesz az új kihívás, új embereket ismerünk meg. Ha megnyernénk a Szemlét, továbbjutnánk egy olyan előkelő versenybe, ahonnan szintet léphetnénk” – mesélte a stúdiótulajdonos. Elmondta, az Arizóna volt az e heti somorjai Neoton-koncert előzenekara. Hamarosan stúdióba vonulnak, hogy egy digitális albumot vegyenek fel, amelyen hat dal lesz hallható.

 

Arizóna

 

„Duettes lesz a címe, és csak duetteket tartalmaz majd. Kocsis Tibor után egyebek mellett Lombos Mártonnal énekel duettet Maja. Tavaszra tervezzük a lemez bemutatóját Duett est címmel”

– árulta el Gasparik Fecó, akinek stúdiójában rögzíthet egy számot a komáromi Entrópia zenekar. Ezt a stúdiófeljátszást ajánlotta fel a zenész az Egyesület a csallóközi ifjúságért Polgári Társulás szervezte Impulse All in Music – Open Air 2 fesztiválra.

 

Fecó és az Entrópia

 

A dunaszerdahelyi Senel Deniz rapper – énekes Várok rád című dalát is előadta a Szemlén, amellyel a székes feladatig jutott az X-Faktor-ban 2018-ban. Radics Gigi volt a mentora.

„Sajnos, nem kaptam széket, de az X-Faktor nagy élmény volt, sok tapasztalatot szereztem, megismerkedtem zenével foglalkozó emberekkel. Tizenhetedik éve foglalkozom szövegírással és rappelek.

E mellett taxis céget nyitottam Dunaszerdahelyen. Szeptember 11-én a Bihari Napokon lépek fel Nagyabonyban, szeptember 14-én pedig Somorján, a Pomlé parkban állok a közönség elé” – tudatta Senel Deniz, aki Németországban született, török vér is csörgedezik az ereiben és kisgyermekként került Dunaszerdahelyre.

 

Senel Deniz

 

Óriási energiákkal robbant a színpadra a negyedikként indult komáromi középiskolások alkotta Entrópia zenekar. Elsőként a néhai Benkő Géza színművész versére született Ott vagyok mindenhol című dalukat adták elő Boráros Áron szólógitáros, Megyeri Tamás basszusgitáros, Szép Gergő szaxofonos, Telekes István Bence dobos és Textor Bence ritmusgitáros, énekes, majd belecsaptak a Nem menekülök című vadonatúj szerzeményükbe. Két éve zenélnek a tizennyolc éves srácok. A zsűri elmondta, látják, hogy a fiúk komolyan veszik a zenekart, érezni a sok munkát, amit befektettek.

 

Entrópia

 

„Azt mondták, hogy jó a szöveg, amelyben mélyen a lelkembe ások. Nagyon felemelő érzés. A tapsot sem fogjuk elfelejteni, amit a fellépésünk után kaptunk”

– értékelt Textor Bence, a frontember. Az Entrópia öt különdíjjal, köztük az ATEMPO.sk fél évre szóló médiatámogatásával térhetett haza, Textor Bence pedig ott lehet a magyarországi Gitármánia táborban, amit talán még most sem hisz el.

 

Göbő Anna

 

Apa és lánya álltak ezután színpadra. Göbő Sándor és Göbő Anna Léváról. Ketten. Egy ideje már ez a nevük is. A megzenésített verseket, ezúttal József Attila, Wass Albert és Szabó Lőrinc költeményeit, ritkán adja elő úgy valaki, ahogy ők.

Gyógyszerként kellene felírni benneteket a diszharmónia és a szeretetlenség ellen fogalmaztak a zsűriben ülő szakemberek. „Ezt még sosem mondták nekünk”

– mosolygott Göbő Sándor az öltöző kanapéján, fellépésük után.

 

Göbő Sándor és Göbő Anna

 

Körülöttük a hangszereik sorakoztak. Gitár, hegedű, ukulele. A mindig mosolygó Göbő Anna az ELTE óvópedagógia szakán tanul. Nyáron Kárpát-medencei színjátszó táborban járt Székesfehérváron, már nem először. A csitári hegyek alatt című népdalfeldolgozásukkal megríkatták Balázs Szilviát, a budapesti Music Fashion Kft. ügyvezető igazgatóját, a zsűri tagját. Harmadik helyezettek lettek. Göbő Anna kapta a kiemelkedő zenei teljesítményért járó Újfalusi Gábor Díjat. És mehetnek Budapestre is verset énekelni ketten. Ahogy csak ők tudnak.

 

Göbő Sándor és Göbő Anna

 

A budapesti Lakható Sár zenekar két tagja, a vörös hajú Draganics Péter énekes gitáros és Maczek Krisztián basszusgitáros következtek. Bieder Dávid dobos és Rákóczi Ferenc szólógitáros nem tudtak Vásárútra jönni. Csirkedal című szerzeményük már most sláger. Jegyeztem meg. „A helyen ahol dolgozom, régebben nekem kellett paníroznom a csirkéket.

Közben volt időm gondolkodni, hogy elég rossz lehet csirkének lenni és valamennyire azonosítottam azzal, ahogy akkor éreztem magam”

– árulta el a dal szövegéről Péter.

 

Lakható Sár

 

„Tavaly decemberre kellett volna elkészülnie a dal animációs klipjének, végül május környékén kaptuk meg és júniusban posztoltuk. A lány, aki készítette, azt hitte, elég, ha az első másfél percet megrajzolja a refrénig a három perces dalhoz” – tette hozzá Krisztián. A két éve létező zenekar zenészei a Csirkedalt végül is nem játszották el a Szemlén, ám műsoruk nagy szakmai sikert aratott, és nyertek egy különdíjat. Szerény személyemben pedig egy szlovákiai magyar rajongót.

 

Carpedante

 

Kiváló zenészek, közöttük zenetanárok érkeztek hetedik indulóként a színpadra. Kulin Pasztorek Cynthia énekesnő, Kulin Ödi hegedűs, énekes, Tornyossy László Baba basszusgitáros, Csintalan György dobos, Csintalan Márk gitáros, vokálos, Kollár József billentyűs, azaz a komáromi Carpedante együttes tagjai Pécsváradi Zoltán Add nekem a dalt! című szerzeményét és Zámbó Jimmy Még nem veszíthetek című slágerét adták elő. „Hét évvel ezelőtt második lettem a Tehetség A Tét című versenyben, és az volt a nyereményem, hogy a zsűriben helyet foglaló kisbéri Pécsváradi Zoltán dalszerző, stúdiótulajdonos ír számomra egy dalt. Sokat törtük a fejünket, hogy miről szóljon. Már a bálnák élete is felmerült. Akkor bevillant, hogy szóljon arról a dal, hogy mit jelent nekem a zene.

 

Carpedante

 

Eszembe jutott, hogy annak idején volt a szobámban a kis szekrény fiókjában egy kincses doboz, amibe kis szövegeket tettem, miközben elképzeltem, hogy egyszer majd híres énekesnő leszek. Így született az Add nekem a dalt! című szerzemény, amit most elővettünk és nagyon szeretem” – avatott be Kulin Pasztorek Cynthia énekesnő.

A rendezvényt kiválóan hangosították és világosították a Stone Sound & Light szakemberei, Izsák Gábor hangmester, valamint Ölveczky Viktor, akinek remek érzéke van a színekhez.

 

Izsák Gábor és Ölveczky Viktor

 

„Írjatok dalokat! Magyar dalokat, mert azok mozognak legjobban a magyar közegben. Menjetek előre! A sok kilométer meglátszik a zenekarokban”

– adott tanácsot a résztvevőknek a színpadról Pap Tibor, a zsűri elnöke, a tatabányai Peron Music Alapítvány elnöke és a tatai Peron tehetségközpont vezetője az eredményhirdetésen.

 

A zsűri

 

A nyertesek

 

Jól láttam? Alma és csokoládé várt az öltözőben valamennyi indulót? Kérdeztem végül Lacza Gergelyt, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE) elnökét, a Vásárúti Kulturális Központ vezetőjét. „Arra gondoltam, hogy ilyenkor jó egy kis adrenalin és egy kis vitamin. Kellett a feltöltődés a zenekaroknak. Ha a pénztárcánk engedi, jövőre is előrukkolunk ilyesmivel.

 

Lacza Gergely

 

Azt azért elmondanám, hogy ez nem egy pályázott akció volt. Ingyen és önerőből szervezte meg a SZMAZE, a saját dobjaimat használták a dobosok. Természetesen hatalmas köszönet Vásárút önkormányzatának, hogy ingyen és bérmentve biztosították a kultúrházat az eseményre, csupán a hangosítást fizeti az Öröm a Zene program.

Úgy gondolom, a zenekarok is elégedettek voltak. Jövőre folytatjuk” – búcsúzott Lacza Gergely főszervező.

SZEMLE DÍJAK és KÜLÖNDÍJAK

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Németh Csabi és a szerző