NézőTÉR: Egymás életében – A Föltámadás a Komáromi Jókai Színházban

NézőTÉR: Egymás életében – A Föltámadás a Komáromi Jókai Színházban

Forog a díszlet a forgószínpadon, Daniel Majling Föltámadás című színműve komáromi előadásának a végén. És ahogy a MIR könyvkiadó irodájából konyha, a konyhából lakás, majd ismét iroda lesz, úgy sétálnak a szereplők egymás életébe, sorsába. Az élők és a holtak egyaránt.

Közben Shirley Horn If You Go Away (Ha elmész) című száma szól a 2003-as May the Music Never End (A zene soha ne érjen véget) albumról. Ez már a lebegés. Az első felvonás realitásából, a második részbe megemelt poézis. Ahogy Forgács Miklós dramaturg és Czajlik József rendező megálmodták.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Forgács Miklós dramaturg szenvedélyesen fordít magyarra kortárs szlovák drámát. Daniel Majling Föltámadását is neki köszönhetjük magyarul.

A dramaturg interjút is készített a szerzővel a műsorfüzetbe, amelyből kiderül, hogy a darab alapjául 2017-ben megjelent Ruzká klazika című „antológiája” szolgált, amelyben pszeudoorosz novellái olvashatók. Ezek első ránézésre olyan témákat, szereplőket és környezet mutatnak, amelyek Dosztojevszkij, Tolsztoj vagy Turgenyev munkásságára emlékeztetnek. Oroz Klazzika címmel György Norbert fordította magyarra 2022-ben.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Föltámadás nyolc szereplője a szerelmet, az élet értelmét és Istent keresi. Hostomský Fanni (Larissza Dmitrijevna, a kiadó szerkesztő munkatársa) és Matusek Attila (Lev Lvovics, a sikeres író) adják az Oroz Klazzika kötet címlapján is szereplő jelenetet: az író a nő testére írja új regényét, amit azután Béhr Márton (Genadij Szamszonovics, a kiadó főnöke) legépel és korrektúráz. A nő a főnökbe szerelmes, a főnök az irodalomba, az író a nőbe.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Olasz István (Arkagyij Sztyepanovics, a másik író) lehetetlenül tragikomikus figura. Csodás egybeesések sorozatát éli meg a cselekmény során, míg végül mély fordulatot vesz az élete.

 

Komáromi Jókai Színház

 

A Jászai Mari-díjas Fabó Tibor (Leontyin Vszevolodovics, a portás), Molnár Xénia (Szvetlana Pavlovna, a szomszédasszonya), Szebellai Dániel (Kirill Kirillovics pszichiáter) és Szvrcsek Anita (Lena Ivanovna, a felesége) – aki az utolsó jelenetek egyikében, szinte mozdulatlanul, egyetlen pohárral a kezében játszik el egy egész női sorsot – közös története nem várt titkokat rejteget.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Valamennyien kiválóan alakítják szerepeiket! Emlékezetes marad a két író vetélkedése, a mindig mindenütt takarító, a szomszédjával a végletekig törődő szomszédasszony, és az is, ahogy a portás az elérhetetlen szerelméről mesél.

Gadus Erika forgó díszletében mindennek helye és funkciója van, még a végig a bal oldalsó falon lógó képnek is fontos szerep jut a végén. Őry Katalin jelmezei amellett, hogy nagyon szépek, pontosan illenek a karakterekhez. A fénytervező Majoros Róbert volt. Lakatos Róbert zeneszerző dzsesszre hangolta a zenét. Élményszámba ment, persze, felvételről, a Balázs Elemér Group „Kinek van, kinek nincs” című dala, Horváth Cintia énekesnő különös hangjával. Szakmai asszisztensként Lucskay Róbert működött közre. A rendező asszisztense Balaskó Edit volt.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Czajlik József remek előadást rendezett a Tükrök évadának végén, a Komáromi Jókai Színházban. Azt üzeni, föltámadhatunk egy vert helyzetből. Miután egy újabb, másfajta tudatra ébredtünk.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Komáromi Jókai Színház