50 éves Jay Kay, a Jamiroquai frontembere + 10 kedvenc dalunk

50 éves Jay Kay, a Jamiroquai frontembere + 10 kedvenc dalunk

Jason Kay, becenevén Jay Kay az angliai Stretfordban született 1969. december 30-án. Az angol acid jazz zenekar, a Jamiroquai énekese, zeneszerzőjeként vált ismerté.

Kay anyja, Karen Kay dzsesszénekes mellett nőtt fel, apját 2003-ig nem is ismerte. Kay ikertestvére a születéskor meghalt. Gyermekkorában bandák tagjaként kisebb bűncselekmények részese volt, szinte hajléktalanként élt, az igazságszolgáltatással való összeütközése után azonban némileg megváltoztatta életmódját, és teljesen a zenélés felé fordult.

Megalapította a Jamiroquait, Toby Smith, Stuart Zender, Derrick McKenzie és Wallis Buchanan társaságában. A zenekar az 1993-ban megjelent Emergency on Planet Earth lemezzel debütált, az áttörést 1994-ben sikerült elérniük a The Return of the Space Cowboy lemezzel. A kezdeti acid jazz stílusról fokozatosan a funk irányába tevődött át a hangsúly.

 

 

A Space Cowboy daluk nem csak elsöprő sikereket aratott a szórakozóhelyeken és a toplistákon, de hatalmas nyereséget hozott az együttesnek és támogatóinak is. Kay 8 albumra szóló szerződést írt alá a Sony BMG Music Entertainmentel. Az együttes tagjai számos alkalommal cserélődtek, csak a magot képező személy, az énekes és zeneszerző Jay Kay maradt az eredeti felállásból mára.

Jay Kay autószenvedélyéről is ismert. Ferrari, Lamborghini, BMW, Mercedes-Benz, Aston Martin egyaránt van gyűjteményében. Egyik albumának címlapjára egy átalakított Ferrari-emblémát tett, melyen az ágaskodó ló helyén az általa kreált buffalo-ember sziluettje látható.

 

 

A Jamiroquai körülbelül 40 millió lemezt adott el eddig.

Nagylemezek

Emergency on Planet Earth (1993. május 17.)
The Return of the Space Cowboy (1994. október 17.)
Travelling Without Moving (1996. szeptember 9.)
Synkronized (1999. június 14.)
A Funk Odyssey (2001. szeptember 3.)
Dynamite (2005. június 20.)
Rock Dust Light Star (2010. november 1.)
Automaton (2017. március 31.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk