64 év után idén nem lesz Eurovíziós Dalfesztivál

Eurovíziós Dalfesztivál

Idén nem rendezik meg az Eurovíziós Dalfesztivált sem. A verseny szervezői, valamint az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) szerdán jelentették be, hogy a rotterdami eseményt, ami május 12-től 16-ig tartott volna, a koronavírus-járvány miatt törlik.

"A bizonytalanság, amit a Covid-19-től való félelem egész Európában okoz, az EBU-t is nehéz lépésre kényszerítette, nem rendezzük meg az idei dalfesztivált. A döntés a fellépők, a stábok, a rajongók, a nézők biztonsága érdekében, a Hollandiában, Európában és világszerte kialakult helyzet következtében született" - olvasható a szervezők által a eurovision.tv-n közzétett nyilatkozatban.

Az Eurovíziós Dalfesztivált 64 éven át rendezték meg megszakítás nélkül, a mostani az első alkalom, amikor törlik a versenyt. Rotterdamban 41 ország képviselője lépett volna színpadra, Magyarország nem küldött volna versenyzőt a dalversenyre.

Jan Ola Sand, az EBU vezetője, az Eurovíziós Dalfesztivál leköszönő versenyigazgatója kiemelte: a holland szervezőkkel, a helyi közmédiával egyeztetve már azon dolgoznak, miként lehetne Rotterdamban 2021-ben megrendezni az eseményt.

A holland közszolgálati média, az NPO elnöke, Shula Rijxman elkerülhetetlennek nevezte az EU döntését.

ATEMPO.sk / MTI