Mondj, szívem dalt - Szvorák Katalin népdalénekes születésnapjára

Szvorák Katalin

Szvorák Katalin Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész 1958. április 29-én született Losoncon. Gyermekéveit az Ipoly-menti Pincen töltötte, iskoláit Füleken végezte.

Először a könnyűzenével próbálkozott, majd a magyar beatzene fogta meg. Saját bevallása szerint Kovács Kati volt az az előadó, akinek példáján az énekesi pályát választotta.

 

 

Népdalénekesként 1981-ben a Röpülj páva versenyt, majd 1988-ban a Lajtha emlékversenyt is megnyerte. 1983-tól 2005-ig magánénekesként dolgozott a Honvéd Művészegyüttesnél.

A szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanára és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vendégtanára volt.

Több nyelven énekel. Három és fél évtized alatt több mint háromezer-hétszáz koncertet adott három kontinens 45 országában. 38 tematikus, önálló lemeze jelent meg. Elsőként készített gyerekeknek szóló népdallemezt, és CD-t jelentetett meg az agyvérzéses betegek gyógyulásáért is. Utolsó albuma Dalüzenet címmel 2019-ben jelent meg.

 

 

2016-ban életútját bemutató kötet jelent meg A dal vándora címmel.

Az évek során számos elismerésben részesült, Kossuth- és Liszt Ferenc-díja mellett 2017-ben Madách-díjat, 2018-ban Európai Polgár díjat, valamint 2019-ben A Magyar Érdemrend középkeresztjét és a Magyar Örökség díjat vehetett át.

EZ, ATEMPO.sk