30 éves Szüts Apor zeneszerző, zongorista

Ma ünnepli 30. születésnapját Szüts Apor zeneszerző, karmester, zongoraművész, zenei igazgató. A Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny hozta meg számára az országos ismertséget.

Budapesten látta meg a napvilágot 1993. október 12-én. Zenészcsalád sarja: dédapja a híres zongorista, a Zeneakadémia professzora, Ungár Imre, nagyapja Ungár István zenepedagógus.

"A családom anyai ágán (kezdve a dédnagyapámtól) mindig, mindenki zenész volt. Pedagógusok, művészek éltek a családban, és ami megdöbbentő; én ezt sosem tartottam furcsának. Amennyire én tudom, (szülők elméséléséből többnyire), már mikor épp csak járni tudtam, minden zenére odafigyeltem. Akár élőben, akár felvételről, nem tudtam leszakadni a zenéről, lehetett szó akármilyen típusú hangzásról. Általában egy megkapó önéletírásnál itt már kapásból évszázados géniusznak lennék kikiáltva, és mindig baromi hatásos elem, hogy mennyire nehéz volt felnőni, végigcsinálni, küzdeni az álmokért, és még felsorolhatnék egy rakás kommersz érvet, hogy mitől vagyok különleges. De a szomorú igazság az, hogy semmi ilyesmiről nincs szó. Nincs szó különleges technikai készségről, vagy mindent legyőző akaraterőről, áldozatokról, ínségről, és nélkülözésről. Az igazság az, hogy könnyű dolgom volt. Mindig, mindenben támogattak szüleim, nagyszüleim, ha kellett anyagilag, ha kellett lelkileg. Talán pont az hiányzik belőlem, ami legtöbb naggyá vált művészt, s alkotót naggyá tette; hogy megtanuljak nélkülözni." - írta honlapján Apor.

 

 

2006 és 2014 között a Bartók Béla Konzervatórium növendéke volt Csemiczky Miklós és Kocsár Miklós tanítványaként, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, Kecskés Balázs és Baranyay László tanítványaként.

A Virtuózok zenei vezetője, illetve a Virtuózok Kamaraegyüttes művészeti vezetője is volt. Jelenleg a Budafoki Dohnányi Zenekar zongoristája és zeneszerzője.

2012-ben zenésztársaival együtt alapították meg az ApOrchestra Szimfonikus Zenekart, melynek vezető karmestere volt. Zongoristaként több hazai és nemzetközi versenyen is megfordult, többek között 2012-ben az Aci Bertoncejl Nemzetközi Zongoraversenyen, ahonnan 2. díjjal tért haza. 2014-ben indult és a középdöntőig jutott a Virtuózok című tehetségkutató műsorban. Számos helyen, több neves zenekarral, például Csíki Kamarazenekarral, a Miskolci Szimfonikus Zenekarral vagy a Budafoki Dohnányi Zenekarral adott már koncertet.

 

 

2014-ben a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál operaíró versenyének Tehetség-díjasa lett A hallei kirurgus című operájával, melyet saját vezényletével mutattak be a Debreceni Csokonai Színházban. Volt már közös fellépése Alexander Rybakkal, a 2009-es Euróvíziós Dalverseny győztesével is. Állandó résztvevője volt az MTVA Hangvilla című zenei ismeretterjesztő sorozatának, ahol Batta András zenei illusztrátoraként működik közre.

2018 nyarán, a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon Vlad Troickij rendezésében bemutatták a zenész közösséget rendkívül megosztó RockGiovanni című alkotását, amely Mozart Don Giovanni című operájának átirata. A mű megosztottsága ellenére nagy sikert aratott, még a zenész közösség illusztris tagjai is elismerően szóltak róla, kifejezvén, hogy ez a mű nem egy egyszerű áthangszerelés egy rock-zenekarra.

Zeneszerzőként a Vienna Classical Music Academy által kiírt zeneszerzőverseny Szimfonikus Zenekari kategóriájának 1. díjasa. 2023 januárban a Budapesti Fesztiválzenekar által Budapest egyesítésének 150. évfordulójára kiirt zeneszerző-pályázatának harmadik helyezettje lett.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Horváth Tamás