80 éves Perényi Eszter Kossuth-díjas hegedűművész

Ma ünnepli 80. születésnapját Perényi Eszter Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, professor emeritus, aki többek közt a pozsonyi Gertler Teo oktatója is volt.

Budapesten látta meg a napvilágot 1943. december 15-én. Kamaszkorában döntötte el véglegesen (nem úgy, mint a csodagyermekként számon tartott öccse, Perényi Miklós), hogy muzsikus lesz, miután nagy hatással volt rá David Ojsztrah hegedűjátéka.

75 éves Perényi Miklós, aki kilencévesen már önálló koncertet adott a Zeneakadémián

1968-ban végzett a Zeneakadémián Kovács Dénes növendékeként. Számos hazai és nemzetközi verseny győztese, illetve díjazottja. 1968-tól az Országos Filharmónia szólistája lett.

 

 

1975 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol a vonós tanszék vezetője is volt. Jelenleg az Egyetem professzor emeritusa.

Rendszeresen tanít hazai és nemzetközi kurzusokon, gyakori tagja nagy nemzetközi hegedűversenyek zsűrijeinek. 30 éve adja át tudását nyaranta a balassagyarmati nemzetközi muzsikustábor növendékeinek.

Emellett szerte a világon koncertezik, sok rádió-, televízió- és lemezfelvétele őrzi játékát. Számos kortárs művet mutatott be, vagy neki ajánlották (pl. Farkas Ferenc, Láng István, Soproni József, Vajda János, Bozay Attila és sokan mások)

 

 

Tanítványai között volt számos fiatal művész, akikkel a Virtuózok színpadán is megismerkedhettünk. Többek közt a pozsonyi Gertler Teo és Kelemen Gáspár is, de Banda Ádám, Kokas Katalin, Kállay Ernő és Miranda Liu is nála tanult.

Munkásságát 1987-ben Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1989-ben Érdemes művész, majd 2007-ben Kiváló művész lett. 1996-ban A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét vehette át, majd 2022-ben Bartók–Pásztory-díjban részesült. Szintén 2022-ben Cziffra Fesztivál életműdíját is megkapta.

2023-ban Kossuth-díjat adományoztak neki Magyarország számára kivételesen értékes hegedűművészi pályája, a kortárs magyar zene megismertetése iránt különösen elkötelezett előadóművészete és a magyar zenei örökség továbbadásában is kiemelkedően sikeres munkája, értékteremtő művészi, valamint nagy hatású és nemzedékeket inspiráló oktatói tevékenysége elismeréseként.

 

 

Édesapja Perényi László színművész. Első férje Kórodi András, második férje Bujtor István volt. Egy lánya és egy fia, Balázs született. 4 unoka nagymamája. Két testvére van, öccse Perényi Miklós gordonkaművész.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Festival Academy Budapest