Hiányzik a melódia - 5 éve hunyt el Koós János

Kislány a zongoránál, Macskaduett, Sír a telefon ... csak néhány Koós János nevéhez köthető sláger, amit az országban szinte mindenki ismer. 

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=4DjeQGvsLjo" type="video" mtype="youtube"}

 

Koós János táncdalénekes, parodista-színész 1937. november 21-én az erdélyi Gyergyószárhegyen született Kupsa János néven. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola után Zeneművészeti Főiskolán oboa szakon végzett. Az Országos Pénzügyőr Zenekar tagja volt 1957 és 1960 között, majd ezután indult táncdalénekesi karrierje.

Táncdalfesztiválokon nagy közönség- és szakmai sikert aratott - három fesztivált megnyert -, legemlékezetesebb dala a Kislány a zongoránál. Énekesi karrierjével párhuzamos volt színészi pályafutása is, 1966 és 1970 között három filmben is szerepelt: Az oroszlán ugrani készül (1966), Bűbájosak (1969), A gyilkos a házban van (1970).

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=6MRSoAZixJw" type="video" mtype="youtube"}

 

A Mikroszkóp Színpad tagjaként színész és parodista volt 1982-től 1985-ig. Pályája itt és ekkor kapcsolódott össze Hofi Gézával, akivel énekes-parodista duót alakítva számos sikeres színpadi és televíziós produkciót készített. Később a karmesterséggel is megpróbálkozott: szimfonikus zenekart vezényelt a Zeneakadémián is, 1999-től televíziós szórakoztató műsorokat vezetett. 

Felesége az énekesnő Dékány Sarolta, lánya, Réka énekes színésznő, Gergő fia is a családi hagyományt folytatva a zenével foglalkozik.

Örökzöld slágerei: Annyi ember él a földön, Én, aki nála jártam, Kapitány, Mondjátok meg Máriának, Nem vagyok teljesen őrült, Sír a telefon.

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=P0qUpG8TWyo" type="video" mtype="youtube"}

 

Koós János megkapta az Artisjus zenei életműdíját, a Hungarotontól életműlemezt vehetett át, és 2008-ban ő kapta meg elsőként a tiszteletbeli pénzügyőr címet. 2014-ben Szenes Iván Életműdíjjal tüntették ki.

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=_zYWm4uCeuQ" type="video" mtype="youtube"}

 

2019. március 2-án rövid ideig tartó betegség után, 81 éves korában hunyt el.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Mészáros János