Százával élnek körülöttünk – Miklós László Jakuza Ritual új klipjében (+VIDEÓ)

Százával élnek körülöttünk – Miklós László Jakuza Ritual új klipjében (+VIDEÓ)

Volt kolbászember egy vizsgafilmben, egy másikban alkesz. Felvidéki zenészek ruháit, díszleteit válogatta nem egy videókliphez. Kreatív tanácsadó és rendező. Miklós László, a Komáromi Jókai Színház művészeti titkára most megint kamera elé állt.Jakuza Ritual, Veko közreműködésével készült, Felvidéki nyomor című videókléipjében egy családját hanyagoló, önző férfit alakít.

 

Erik Dang Dinh, alias Jakuza Ritual rapper, rendező, gyártásvezető azt mondta, emlékezett rád AttilaH és MC Gőz VIP Bulvár című számához, éppen tíz éve készült videóklip forgatásáról, ahol art director voltál, Molnár Csaba rendező mellett. Egyik este felhívott?

Rám írt a facebookon. Meg is lepődtem, mert nem szoktunk írogatni. Azt írta, videót készül forgatni, rám gondolt egy karakterrel.

 

Miklós László

 

Negatív figura ez az apa. Nem törődik a fiával, veri az asszonyt.

Iszik, cigarettázik, veszekszik a feleségével és csak meccseket néz a tévében. Visszakérdeztem: biztos, hogy én leszek erre a megfelel ember? Küldtem egy képet is magamról, hogy most így nézek ki. Jakuza Ritual gyorsan válaszolt, ez a karakter kell neki. Még útiköltséget is fizetett volna, de Keszegfalváról Gútáig tizenhárom kilométer az út, de ha száz lett volna, akkor sem fogadtam volna el.

Tudom, hogy az ilyen lowbaget, vagyis alacsony költségvetésű videóklipek inkább a barátságról, a szeretetről, az alkotásról és önkifejezésről szólnak.

 

Hol zajlott a forgatás?

Jakuza Ritual házában. Vérprofi volt a klipet forgató 3Star Pictures stábja. Mindent kitaláltak, felépítettek. Valamilyen helyszínről jöttek éppen át. Csonka Andreas operatőr már várt. Elmondták, mire van szükség, egy óra alatt leforgattuk a jeleneteimet.

 

Miklós László

 

Olyan ruhát vettél fel, amilyet csak akartál?

Jaku megírta, hogy elképzelései szerint, ez a pasas alsó trikóban, mackónadrágban van otthon. Hozzak valami kinyúlt, agyonhordott cuccot.

 

Mégsem tudtál kibújni abból, hogy 2009-től több videoklip art directora voltál. Ilyen trikót adtál volna magadra?

Amikor az ember art director egy klipben, nemcsak azt tartja fontosnak, hogy neki milyen a stílusa, hanem

megpróbál az adott helyszínhez, körülményekhez, karakterhez is igazodni, hogy miképp mutatna a legjobban a képen.

Vittem egy új trikót és egy kinyúlt használtat is, Jakuza Ritual az utóbbit választotta.

 

Miklós László

 

Amikor láttad a kész klipet, amely augusztus 20-án került fel a YouTube videómegosztóra, elgondolkodtál egy percig, hogy ilyen lehet a felvidéki nyomor?

Nem nekem kell ezt eldönteni. Ha valamit szeretnénk megfogalmazni, egy kicsit el kell tolni a szélsőségek felé, abból a nézőpontból is megmutatni. Nem gondolom, hogy minden ilyen és mindenki ilyen errefelé. Van egy általános jelenség, és szerintem ezért emelték ki Jakuzáék, hogy éppen arra nem figyelünk oda, hogy százával élnek körülöttünk ilyen emberek.

 

Nem jön a busz, és mehetünk gyalog.

Régen az ember, ha lekéste, vagy hiába várta a buszt, kiállt és stoppolt. Ma már nem stoppolnak, hanem haza gyalogolnak, mert tudják, hogy senki sem veszi fel őket.

Az ember taxit hív, vagy ha nincs pénze, marad a gyaloglás. Életszerű ez.

 

És akkor jöjjön a klip: Jakuza Ritual X Veko - Felvidéki Nyomor

 

 

A filmes munka mellett, a színházban is aktív vagy.

A Vekker Műhelytől és a Symbol  nonprofit szervezettől kaptam felkérést. A Vekker Műhely középiskolásoknak kért előadást, szabad kezet adtak.

Szívbéli témám a xenofóbia, az idegentől való félelem, a másság elfogadása vagy éppen gyűlölete, Ezért lett az előadás címe Varieté X, hiszen manapság mindent el tudunk utasítani és félni tudunk mindentől, ami egy kicsit is kívül esik a komfortzónánkon.

Dékány Niki, Rakottyay Katalin, Laboda Róbert és Tóth Gábor Tóga játsszák, az előadás után levezető beszélgetéseket tartunk a felvetett problémákról. A koronavírus ezt az előadást is megállította, de számos helyre van meghívásunk. A Symbolnál pedig, a Hamlethez kért fel Matusek Attila rendező maga mellé kreatív munkatársának, amire Varga Emese rábólintott. A színház, a színművészeti egyetem és a nonprofit szervezet koprodukciójában látható majd az előadás szeptember 22-től a Komáromi Jókai Színház stúdiójában, a Pozsonyi Színművészeti Egyetem magyar hallgatóinak előadásában.

 

Miklós László

 

William Shakespeare egyszer már bejött nektek Matusek Attilával.

Annak idején a Szentivánéji álom esetében a pozsonyi DunArts Diákszínpad előadásának dramaturgja voltam. 2017-ben ezzel az előadással megnyerték az 54. Jókai Napok fődíját. Ehhez pedig az kellett, hogy Matusek Attila rendező már akkor sem ódzkodott attól, hogy felkérjen valakit, hogy legyen egy külső szem, aki figyeli a próbafolyamatot, és segít. Már akkor éreztem, hogy jól tudunk együtt dolgozni, és kiegészítjük egymást.

A Hamlet attól izgalmas számomra, hogy az amatőr és a profi színház szimbiózisa, színésznövendékek profi körülmények között dolgoznak, sokkal több a lehetőség a kísérletezésre, az útkeresésre

és egy olyan színházi forma megfogalmazására, amit csak a stúdió és azok a feltételek adnak meg, amelyek között most a Hamlettel dolgozunk.

 

Miklós László

 

Miklós László 1980. augusztus 7-én született Dunaszerdahelyen. A városban végezte az alapiskolát, a szakközépiskolát, 1998-ban érettségizett. Nyitrán, a Konstantin Filozófus Egyetemen szerzett tanítói diplomát 2002-ben. Az egyetemi évek alatt a Nyitrai Egyetemisták Kínjátszó Körében (NYEKK) rendezte a Hétköznapi pillanatok című előadást, amelyben szerepelt is. Az egyetem elvégzése után egy évig a Komáromi Jókai Színház rendezőasszisztense volt, majd egy évig tanított Hidaskürtön. 2005-ben visszatért a színházba, azóta művészeti titkár. Felesége, Andrea óvodapedagógus, Két fiuk született. Matyi fia 9, Ábel 7 éves. Keszegfalván élnek.
Rendezései: 7köznapillanatok (NYEKK), Tasnádi István: Paravarieté (Zsírkutya társulat, 2006), Visky András: Megöltem az anyámat (Zsírzsiráf társulat, 2014), Varieté X (Vekker Műhely, 2020). Videóklipek, art director: Zsapka Attila: Búvócska (2008), Kor-Zár: Jeges Éden (2010) AttilaH és MC Gőz:VIP Bulvár (2010), MontaCarlo: Élj a száddal (2013). Filmek, amelyekben szerepelt: Nem alkeszunk (2005), A rendes ember (2013)

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző