Az idősebb szüleinkre való odafigyelés a fő üzenet - Olasz István a közelgő Anyu premierről (INTERJÚ)

Az idősebb szüleinkre való odafigyelés a fő üzenet - Olasz István a közelgő Anyu premierről (INTERJÚ)

Táňa Kusá Anyu című művét mutatják be hamarosan a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ Kiss Péntek József Kamaratermében. A kamaraelőadás egy végtelenül egyszerű történetet mutat be – Kövesdi Szabó Máriát az idősödő anya szerepében láthatjuk, Lakatos Rák Viktória a róla gondoskodó leánya, a fiát pedig Olasz István játssza és rendező-asszisztensként is közreműködik. Az Anyu rendezője Peter Kováč, a díszlettervező pedig Dušan Krnáč.

Hogy hatnak a gyermekkori traumák felnőttkorban? - Kövesdi Szabó Mária a közelgő Anyu premierről (INTERJÚ)

Kacagtam, sírtam, elgondolkodtam, megijedtem a két nő történetén - Lakatos Rák Viktória a közelgő Anyu premierről (INTERJÚ)

 

Olasz István a Komáromi Jókai Színház ismert színművésze – 20 éve koptatja a pódiumot Komáromban. A fiúgyermek szerepét jeleníti meg és segédrenezőként is jelen van a darabban.

 

Mit tudhatunk az Ön által megformált karakterről?

Én a főhősnő fia vagyok, a Pali. Annyi derül ki róla, hogy egy jó szakember a szakmájában, egy jó orvos, ám a magánélete nem igazán stabil, merthogy elvált és ráadásul itt a darabban derül ki, hogy még a legközelebbi családjával szemben is titkai vannak, mert a darabban mutatja be anyjának és testvérének a 4 hónapos kisfiát, tehát, hogy eddig ezek szerint nem nagyon beszélt róla, valami miatt titkolta. Szerintem az ellenpólusa a Lakatos Rák Viki által játszott lánytestvérnek, aki itthon él az anyukával, gondoskodik róla, de persze róla is kiderül azért a darabban, hogy neki sem túl stabil a magánéleti háttere…

 

Anyu

 

Mi a fő üzenete a darabnak?

Főleg a szüleinkre való odafigyelésre, az idősebb társainkra, a családra való odafigyelésre hívja fel igazából a figyelmet.

Arra, hogy mi mindennel jár az öregedés, és az azzal járó betegségek megjelenése, és, hogy mennyi időt tudunk az idős beteg családtagjainkra szánni.

 

Kamaratér, vagy nagyszínpad Olasz Istán „otthona“?

Szeretem az apró rezdüléseket, amikor nem kell túl sokat játszani, nagyot mutatni, ahhoz, hogy megértse azt a néző, amit szeretnék.

Ezeknek az elsőadásokanak a jellege is, kicsit olyan intimebb, olyan bensőségesebb, de választani nem tudnék. Mindkettőt szeretem. A kamara hangulata nyilván sokkal intimebb, mint a nagyszínpadé.

 

Táňa Kusá Anyu című művének premiere Kövesdi Szabó Mária, Lakatos Rák Viktória és Olasz István előadásában február 26-án, hétfőn este 19.00-kor lesz a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ Kiss Péntek József Kamaratermében. Az előadás fő támogatója a KULTMINOR – Kisebbségi Kulturális Alap.

Anyu – különleges témájú kamaraelőadás premierje kitűnő színészekkel Komáromban

Kiss Réka, ATEMPO.sk