A DAL 2024: Százhúsz százalékkal elégedett lenne – Csintalan Márk zenekarában testvére, György dobol szombaton este

A DAL 2024: Százhúsz százalékkal elégedett lenne – Csintalan Márk zenekarában testvére, György dobol szombaton este

Úgy szeretem a zenét, mint az emberek a show-t. Ez áll Csintalan Márk dalszerző, gitáros, énekes facebook porfilján, és hihetünk neki. A Felvidékről indult előadó évek óta Budapesten él testvérével, Csintalan György dobossal. Papírjuk van róla, hogy zenészek. Nemcsak használják, hangszereiket, hanem zenélni is tanítanak. Csintalan Márk korábban szerepelt egy televíziós tehetségkutatóban. A DAL 2024 színpadára március 2-án, szombaton este áll fel.

 

Korábban nem jutott eszedbe A DAL?

Eszembe jutott! Eddig mindig küldtem dalt, egyszer sem került be. Talán rágörcsöltem.

Nem vagyok spirituális alkat, de hiszem, hogy mindennek eljön a maga ideje. Lehet, hogy most jön a legjobbkor. Összeállt körém egy zenekar. Bízom benne, hogy majd évekig együtt zenélünk.

 

Figyelve a pályádat, nehéz elhinni, hogy nem gitárral születtél. Bárhol találkozunk koncertek, színházi előadások előtt, mindig a kezedben van a hangszered.

Már óvodásként megmondtam otthon, szeretnék zeneiskolába járni, teljesen mindegy, hogy milyen hangszerre.

Édesapám harmonikázott, az első hangszerem a harmonika lett. Kaptam egy kicsi harmonikát. Gyuri, a két évvel idősebb bátyám úgy mesélte, hogy amint hazaértem a zeneiskolából, máris leültem gyakorolni a házi feladatot.

Kamaszként azután utolért a rock, ez üvöltött a tévéből, a rádióból. Néztük Gyurival a tévét, hogy el tudnánk-e játszani a Guns N’Roses, a Red Hot Chili Peppers dalait. Amikor 15 éves lettem, szüleink megkérdezték Gyurit, milyen hangszernek örülnék, ő pedig bemondta az elektromos gitárt. Máig hálás vagyok szüleink támogatásáért.

Tizenhat évesen Nagymegyeren megalapítottuk Gyurival és korábbi szomszédunkkal, Árvai Józsi basszusgitárossal az első zenekarunkat, amelyből később kialakult az Undermind, amellyel sokat játszottunk gimis bulikban.

 

 

Nem sokkal később, 2017 nyarán, a tagcseréken átesett Undermind, majd a magyarországi Mobilmánia zenekarok mellett, jött a Bitango. Elkészült a Potyautas című dal, akkor kezdett fotózni benneteket Sámpár Anna.

Azután mindezt leállította a covid. Addig rendszeresen adtunk ki dalokat. A koronavírus-járvány miatt nem tudott kiteljesedni a projekt, a fellépéseket is le kellett mondani.

 

Miközben Budapesten elvégeztétek a Kőbányai Zenei Stúdiót. A magyar fővárosba költöztetek.

Azért mentem a Kőbányai Zenei Stúdióba,

mert egyszer egy Bikini koncerten láttam zenélni Lukács Peta gitárost, és mondtam a szüleimnek, oda szeretnék kerülni, ahol ő is megtanult gitározni. Lelkes szüleim ebben is támogattak. Hetvenen voltunk a felvételin, tíz gitárost vettek fel. Bekerültem.

Később a bátyám is ott végzett, dobosként. Két évvel utánam vették fel.

 

Csintalan Márk

 

Ezek után sok előadóval, zenekarral dolgoztál a magyar popszakmában. A WatchMe zenekarban azzal a Szelinával is, akinek Hazatért című dala szintén szerepel A DAL 2024 e heti, szombati, utolsó válogatójában.

Szelina régi barátom, a WatchMe pedig brutálisan jó zenekar volt. Drukkolok majd Szelinának is. Valamiért ő az az énekesnő, akivel, ha színpadra állunk zenélni, minden előzetes megbeszélés nélkül megvan a kellő összhang.

 

Eljön a te dalod, a Számítottam rád ideje is.

Olyan időszakban írtam, amikor nem minden sikerült. Számítottam valakire, vagy valamire, ami segít, de sehonnan sem érkezett segítség.

A dal azt üzeni, hogy kitartónak kell lenni. Segít majd valaki, de nem biztos, hogy akkor, amikor szeretnéd.

A budai hegyekben forgattuk a klipjét. A szőke hölgy a klipben Demeter Delila, az operatőr srác egyik barátja.

 

 

Öten adjátok elő a dalt az élő show-ban.

Gyuri (Csintalan György) bátyám dobol, és ez majd biztonságot ad. Harmati Máté billentyűssel különféle rendezvényeken szoktunk fellépni, neki köszönhetem, hogy bejutottam az István a király 40 című előadás zenekarába, a Papp László sportarénába. Polyák András gitáros is ott zenélt. Fánczi Gábor basszusgitárossal több zenekarban muzsikáltunk. Eredetileg klasszikus nagybőgős a Szent István Filharmonikusokban, de a basszusgitár ugyanolyan kedves hangszere. Nem is tudnék jobb zenekart elképzelni magamnak!

Februárban az A38 hajón adott Felhangolva! koncerten András helyett egyetemista társam, Kis Dávid gitározott, akivel együtt végeztünk Székesfehérváron, a Kodolányi János Egyetem Művészeti Tanszékén, jazzgitár-előadóművész szakon. Nagyon jó három évet töltöttünk az egyetemen. A Felhangolva! az M2 Petőfi TV nyilvános tévéfelvétele volt. Nagyon jól éreztük magunkat.

 

Csintalan Márk

 

Látom a neten, van fan klubod.

Számomra még most is varázslat az egész. Budapesten szoktam járni a Deák téri Open Mic estékre, ahol, aki beregisztrálja magát, elénekelhet három-négy dalt. Rendszeres fellépő lettem. Volt ott egy társaság, amelynek megtetszettek a dalaim. Oslánszki Anita megszólított, hogy szervez nekem egy fan klubot.

 

A Felvidéken is érintett vagy néhány helyen. Szüleid révén Búcson, Hetényen, a gimi okán Komáromban, Nagymegyeren, ahol laktok. Szavazhat a dalodra város, falu.

E helyről is buzdítok mindenkit: amikor felcsendül a Számítottam rád, küldjenek szavazatokat a dalra! Remélem, jól sikerül a fellépésünk.

Mindannyiunk mögött van már annyi tapasztalat, hogy a százhúsz százalékkal elégedett lennék!

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Sámpár Anna