Felvidéki szuper group áll a Phoenix RT mögött szombaton – Csintalan Márk visszatér a DAL 2024 színpadára

Felvidéki szuper group áll a Phoenix RT mögött szombaton – Csintalan Márk visszatér a DAL 2024 színpadára

Nagybőgő, hegedű, harmonika, kanna és tambura színesíti majd a Phoenix RT Félszavak című dalát, amit világzene stílusban, autentikus roma zeneként ad elő A DAL 2024 második elődöntőjében a csallóközi zenekar. Puss Tomiék felvidéki zenészbarátaikat kérték fel kísérőnek szombat estére.

„Dream popban, Billie Eilish stílusában képzeltük el dalunk crossover változatát. Amikor megtudtuk, hogy a világzenét kaptuk, az arcunkra volt írva a döbbenet”

– ismeri be Puss Tamás basszusgitáros, énekes, a Phoenix RT frontembere. A srácok megörültek, hogy Mező Misit, a Magna Cum Laude énekesét, a dalválasztó show korábbi zsűritagját kapták segítőnek, akivel sokat beszélgettek a világzene lényegéről.

Cigány népzenében szól majd a felvidéki Phoenix RT dala - Mező Misi segíti őket A Dal 2024-ben

 

Phoenix RT

 

Mező Misi tanácsai

„Jól ismerjük Mező Misit. Egy alkalommal csak úgy engedtek zenélni bennünket a szervezők egy sörfesztiválon, az óriási csúszás miatt, ha a pontosan érkezett Magna Cum Laude annyival később kezd, mint a koncertidőnk. A srácok nagyon jó fejek voltak, és teret adtak nekünk.

Ezt megemlítettem neki az adás után, amikor zsűrizett bennünket A DAL-ban. Vérprofi. Most is nagyon jó tanácsokat adott, ötletelt, végig követte, hol tartunk a Félszavak átdolgozásában” – sorolja a dalszerző, szövegíró, előadó. Amikor felvetődött a cigányzene, a gypsy-punk, a Gogol Bordello világa jutott először az eszükbe. Mező Misivel beszélgetve jutottak el az autentikus roma muzsikáig.

 

Phoenix RT

 

Összeállt a felvidéki szuper group

„Mondtuk, hogy mi sem hegedülni, sem nagybőgőn játszani nem tudunk. Szabad kezet kaptunk, vendégzenészeket hívhattunk. Azonnal felvidéki zenész barátainkra gondoltunk.

Összeállítottunk egy felvidéki szuper groupot. Felhívtuk Slovák Dávid barátunkat, aki annak idején a féli Devil Street 13 rockabilly zenekarban nagybőgőzött, most pedig a The Crownies tagja. Azonnal igent mondott. Győrög Marci a felsőszeli Renczés Balázs hegedűst ajánlotta, akivel együtt muzsikáltak. Arra gondoltunk, hogy a hangzást feldobná egy harmonika. Szóltunk Csintalan Márknak, aki örömmel tér vissza velünk A DAL 2024 színpadára. Mező Misi pedig Szénási Gábor tamburakészítő barátját küldte, tamburásnak”

– avat be Puss Tamás, akinek a kanna jutott, amit Slovák Dávid testvére adott kölcsön. „Máté fiam mindenhova vonszolja magával a hangszert a lakásban, hogy gyakorolnom kell. Persze, ő is kipróbálta” – teszi hozzá a zenész.

 

Phoenix RT

 

A 16-os szám kíséri őket

A Phoenix RT Budapesten, egy bérelt próbateremben is gyakorol még a héten. A kamerapróbák csütörtökön lesznek. Puss Tamás március 15-én, pénteken hazajön a nyárasdi sportcsarnokba, ahol „levezényli” az általa szervezett Honfoglalás II. című koncertet, amelyben ismert énekesek rockoperák, musicalek részleteit adják elő. „Már az utolsó jegyek fogynak” – veti közbe. Szombaton hajnalban pedig indul vissza Budapestre, a Duna Televízió stúdiójába.

„A 16-os szám kísér bennünket. 16 a Félszavak dalunk sorszáma. Ráadásul március 16-án lesz A DAL 2024 második elődöntője. A nézők ezúttal is a 10. dal elhangzása után szavazhatnak, a dal sorszámával, hogy ötödikként bejuttassák kedvenc dalukat a döntőbe”

– magyarázza Puss Tamás, aki zenésztársaival hisz a Félszavak crossover változatában. „Bízom benne, hogy aki szombaton este meghallja a dalunkat, felpattan a tévé előtt a fotelből, és velünk táncol” – üzeni a tévénézőknek a március 8-án, Ekecsen, fergeteges hangulatú „Rockkarácsonyt” tartott, 10 éves Phoenix RT frontembere.

 

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Phoenix RT és Wildungphoto