A DAL 2024: Havonta hazajár Kalondára Telek Attila dobos, dalszerző – szombaton Szalma Annamáriával adják elő közös dalukat (+VIDEÓ)

A DAL 2024: Havonta hazajár Kalondára Telek Attila dobos, dalszerző – szombaton Szalma Annamáriával adják elő közös dalukat (+VIDEÓ)

A Fábry Show felvételén már járt a Duna Televízió stúdiójában, A DAL színpadán most áll majd először a Kalondáról indult 28 éves Telek Attila, és nem lesz egyedül. A vajdasági felmenőkkel rendelkező Szalma Annamária énekli majd az Ipoly-menti dobos, dobtanár, dalszerző első dalát. A tévénézők szavazatain is múlik, hogy meddig jut a Százszor is. Telek Attilával beszélgettünk.

 

Kovács Lajos operaénekes, Botos Jenő cigányprímás, Ocsovay Dániel dobos ismert kalondai zenészek.

Ocsovay Dánieltől vettem a legelső dobleckéimet. Amikor felmerült, hogy elkezdek dobolással foglalkozni, édesapám rögtön mondta, kihez kell menni a faluban. Kimentünk hozzá, Ocsovay Dániel megmutatta az alapritmusokat. Nagyon kedves volt.

Amikor megkaptam az első dobfelszerelésemet, ő jött át hozzánk, elbeszélgettünk, azután azt mondta édesapámnak: „Laci! Ebből a gyerekből dobos lesz”.

2008 augusztusában kezdtem dobolással foglalkozni, éppen tizenkét éves voltam.

 

Telek Attila

 

Gondolom, egy dobosra lestek a helyi zenészek. Bizonyára gyorsan lett zenekarod.

Szabó Vince, Kis Sárkány és öccse, Szabó Kristóf, Harkály gitárosokkal alapítottuk a Tyger zenekart, Vince osztálytársam volt az alapiskolában. A középiskola végén hagytuk abba, 2015-ben. A Hangszíntér művészeti szakgimnáziumba jártunk a Székesfehérvár melletti Bodajkon, Vince és Kristóf Székesfehérvárra kerültek, jómagam pedig Budapestre, a Bartók Béla Konzervatóriumba. Később ők megalapították a Pázsit zenekart, majd annak az utóda a Gyepkutyák, azaz a Lawn Dogs lett, és tavaly megnyerték Komáromban a HashtagKn zenei fesztivál fődíját.

Amikor annak idején megkaptam a dobjaimat, este már átjöttek a srácok és raktuk össze az első dalunkat. Kétszer indultunk a losonci Kristálykulcs zenei vetélkedőn, egyszer harmadikok lettünk, másodszor megnyertük. Később a Gitariáda versenyen Vince második lett, mi pedig Kristóffal megkaptuk a legjobb kísérőzenekarnak járó díjat. Sokat koncerteztünk.

 

 

Budapesten dzsesszdobos lettél.

A Bartók Béla Konzervatórium dzsesszdob OKJ szakon végeztem 2017-ben. Polgári munkahelyem is lett, az Egyesült Államokba utazók ügyfélszolgálatán helyezkedtem el.

A zeneművészeti egyetem helyett inkább mindig félreraktam a keresetemet, és abból kétszer is kijutottam zenei képzésekre Los Angelesbe és New York-ba. Ott írtam A DAL 2024-ben e hétvégén felcsendülő első dalom, a Százszor is alapját.

Egy autóban, a telefonomba, majd a szállodában fejeztem be. Azután évekre eltettem. Most pedig eszembe jutott, és Szalma Annamária hangját hallottam közben, aki megírta a szöveget és a szólamát. Budapesten találkoztunk. Alkalmanként a The Easy Babies zenekarban doboltam, Annamari az egyik énekesnő helyett ugrott be. Most megkerestem őt a dallal, ami megtetszett neki. Ha minden a terveink szerint alakul A DAL 2024 szombati adásában egy különleges elektromos dobbal mellette zenélek majd a színpadon, hogy így én is a frontba kerülhessek.

 

 

A Százszor is klipje nagyon szép tájakra visz. Hol forgattátok?

Szentendre környékén, valóban gyönyörű helyeken. A zárójeleneteket Budapesten vettük fel. Kalandként, kirándulásként fogom fel ezt az egész alkotói folyamatot.

Nagyon örülök, hogy életemben először írtam egy dalt, és az bejutott a dalválasztó show legjobb 40 dala közé.

Jók a visszajelzések, nagyon várjuk a szombati élő adást. A dal az álmodozásról, ugyanakkor a magányról is szól, a szövegéről Annamari tudna sokat mesélni. Azt üzeni, merjünk álmodozni arról, hogy megtalálhatjuk az igazit.

 

Ahogy te is?

A páromat négy éve Budapesten ismertem meg. Még nem vagyunk házasok, de már nem vagyunk messze ettől. Szeretünk utazni. Sok gyönyörű hely van a világban, amiket felfedeznénk.

 

Telek Attila

 

Azért a dobolás marad?

Természetesen!

Két éve Paulina dobosa vagyok, aki 2021-ben második lett a X-Faktorban. Azóta rengeteget koncerteztünk, sok fesztivál nagyszínpadain jártunk, áprilisban jelenik meg az első lemeze, amelyet szintén én doboltam fel.

Május 10-én, pénteken lesz a lemezbemutató koncert Budapesten, a Kobuci Kertben.

 

 

A Chameleon Jazz Band hét éve van az életemben, 2017-ben keresett meg Bálint Rezső zenekarvezető, hogy szívesen dolgozna velem. Addig big band volt a zenekar, viszont szerettek volna egy kisebb formációt, akkor kerültem a képbe. 2021-ben jelent meg első lemezünk, a Stories.

Nemrég pedig teltházas koncertet adtunk Somorján, a Mozi Klubban. Fantasztikus volt a közönség.

Jubileumi koncertkörúton a felvidéki Telek Attilával felálló Chameleon Jazz Band

 

Telek Attila

 

A közönség az ötödik zsűritag a DAL 2024-ben. Egész Kalonda a tévé előtt ül és drukkol majd szombaton?

Sok visszajelzést kaptam, hogy eddig is nézték a műsort, várták, mikor jövünk Annamarival. Már most hálás vagyok minden egyes szavazatért.

Havonta hazajárok Kalondára. Mindig nagy nyugalom tölt el a falunkban. Régen mindig kijártunk az Ipoly partjára. Van ott egy kis gát. Jó volt fürödni, kutyát sétáltatni. Százszor is eszembe jut Budapesten.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Telek Attila archívuma