A legjobbkor jött ez a megtisztelő lehetőség – Kulin Pastorek Cynthia Szarka Tamás koncert-show-jában

A legjobbkor jött ez a megtisztelő lehetőség – Kulin Pastorek Cynthia Szarka Tamás koncert-show-jában

Rohan velük a nyár, és ők boldogan muzsikálnak a nyárban. Az elmúlt három hétben három koncertet adott a komáromi Carpedante music zenekar. A #hasthatgKN színpadán, Klapka György oroszlános szobránál, majd az Európa Udvarban álló Borozó előtt, és megint a Klapka téren, a X. Lehár Nyár fesztiválon.

Kulin Pastorek Cynthia énekesnő a héten, Budapesten, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lép fel, Szarka Tamás, Tóth Gabi, a Parno Graszt zenekar és Reviczky Gábor színművész mellett, az Esthajnal tehetségkutató győztesi között. Arról is beszél a vele készített interjúnkban, miért jött számára a legjobbkor ez a megtisztelő lehetőség.

 

Carpedante

 

Ahány Carpedante music koncertet láttam, mindig más volt a felállás. Négyen léptetek fel tavaly Kolozsnémán, a járási dal-és táncünnepélyen, a múlt évi Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlén hatan voltatok a színpadon Várásúton. Hogyan dől el, hányan léptek közönség elé?

Annak alapján döntünk, hogy mik a helyszínek igényei, ahová hívnak bennünket. A legkisebb létszám a trió, a legnagyobb változatban nyolcan vagyunk a színpadon.

A trióban férjemmel, Kulin Eduard hegedűművésszel és Kollár József Dodi zongoristával muzsikálunk, de van egy helyettesítő zongoristánk is, a gútai Farkas Attila. A nagyobb felállásban ehhez a trióhoz vendégzenészeket hívunk. Ám most úgy néz ki, hogy Herdics Róbert dobos és Ozsvald Dávid basszusgitáros is megtalálták a helyüket nálunk.

 

Gerencséri Victor szólógitáros?

Már nincs a zenekarban.

 

Carpedante

 

A covid alatt megjelentet videóitokon vele zenéltetek.

Hárman hoztuk létre a zenekart. A pandémia alatt otthon összeültünk, gyakoroltuk a dalokat. Amikor jól ment, azt mondtuk, vegyük fel, és tegyük fel az internetre. Azután amikor elég sok videót tettünk fel, megpróbáltuk az élő jelentkezést is. Jó visszajelzéseket kaptunk, azután beindultak a koncertek. Victor pedig úgy döntött, hogy más vizekre evez.

Élj a mának és a muzsikának – bemutatkozik a komáromi Carpedante (+VIDEÓ)

 

A műsor is változik?

A kisebb létszámmal örökzöld jazz számokat, feldolgozott népdalokat adunk elő. A nagyzenekarral rengeteg dal van a tarsolyunkban, és attól függően vesszük elő ezeket, hogy milyen a hangulat a nézőtéren.

 

Carpedante

 

Nálatok egy pillanat alatt dzsessz lesz a népdalból.

Imádjuk ezt a műfajt. Mindig ilyen számokkal kezdjük a koncertet, majd a szerint változtatjuk a stílusokat, ahogy fokozódik a hangulat.

 

Lehet a nézőnek egy kis Budapest Bár utánérzése…

Nagyon szeretjük a Budapest Bár zenekart. Felnézünk rájuk. Játszunk is tőlük egy-két számot. Reméljük, hogy nem baj. (mosolyog). Inspirálnak, és ez hajt előre bennünket.

 

Carpedante

 

Előadásotokban valóban semmi sem olyan, mint az eredeti. Dúsabb, az ismert dalok tele vannak különös fordulatokkal, ötletekkel, sok-sok hangszerrel.

Mindent Carpedante music köntösbe bújtatunk. A mának élünk és lépésben haladunk, ahogy a nevünk is jelzi. És ha már a hangszereknél tartunk, muzsikált velünk ma egy tehetséges harmonikás, Skuliba Dominik is. Jó vele dolgozni. Dombóvári Gergely, a gitárosunk pedig igazoltan volt távol. Egy másik buliban zenél. Csintalan Márk, a helyettes gitáros szintén muzsikál. Gitáros nélkül maradtunk.

A komáromi Kulin Pastorek Cynthia az Esthajnal tehetségkutató győztesei között (+VIDEÓ)

 

Augusztus 19-én, Budapesten énekelsz a Kossuth-díjas Szarka Tamás zeneszerző, költő, író, előadóművész Esthajnal című koncert-show-jában.

Szarka Tamás tehetségkutatót hirdetett ehhez a musicalhez. Nem akartam jelentkezni, de a többiek addig noszogattak, hogy küldjek már videót, hogy beküldtem. Cigány népdalokat kértek. Több online forduló után Óbudán tartották a döntőt. Lázasan utaztam a magyar fővárosba, előtte való nap, és aznap reggel sem volt hangom. Két dalt kellett volna előadnom. A főpróba után szóltam a szervezőknek, hogy nem leszek képes elénekelni a két dalt. Erre mondták, hogy elég lesz egy dal, mert több nem fér az időbe. Elénekeltem. Férjem és Csintalan Márk kísértek hegedűn, illetve gitáron. Beválogattak. Egy szólót kaptam, amelyet a Parno Graszt zenekarral adok elő. A Felvidékről többen jelentkeztek, de csak én kerültem be. Augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz a főpróba, mert valamennyien nagyon messziről érkezünk Budapestre.

A Cigány himnuszt fogom énekelni. Éppen idejében érkezett ez a megtisztelő lehetőség. Emeli az önbizalmamat, amire mindennél nagyobb szükségem van.

 

Kulin Pastorek Cynthia

 

Azután kezdődik a tanév a zeneiskolában.

Férjemmel és Ozsvald Dáviddal a komáromi Művészeti Alapiskola tanárai vagyunk. Ödi (Kulin Eduárd a szerk. megj.) hegedűt, Dávid gitárt, jómagam éneket és elméletet tanítunk.

 

Két éve alakult a Carpedante music. Gyanítom, lesznek saját dalaitok is.

Egy már van. Pécsváradi Zoltán szerzeménye az Add nekem a dalt. A Tehetség A Tét tehetségkutatón ez volt az egyik nyeremény. Olykor elővesszük a koncerteken. Készül a többi saját dal is. Jövő ilyenkor szeretnénk kiadni cédén a saját számainkat.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző, Németh Csabi és Ďumbier Izabella