„Egy alkalommal próbáltuk meg kihagyni a Nélküledet, égzengés lett belőle” – Interjú Nyerges Attilával

„Egy alkalommal próbáltuk meg kihagyni a Nélküledet, égzengés lett belőle” – Interjú Nyerges Attilával

Nyerges Attila, a közeljövőben Komáromban lemezbemutató koncertre készülő  Ismerős Arcok zenekar frontembere mesél a pandémia alatt kapott Máté Péter díjról, a határokon átívelő zenei összefogásról, a május elején megjelent új lemezalbumról, valamint az együttesről készült dokumentumfilmről.

 

Elöljáróban engedjen meg egy kérdést a zenekar legismertebb dalával a Nélküled-del kapcsolatban. Milyen érzéssel tölti el, hogy hosszú ideje a dunaszerdahelyi DAC minden hazai mérkőzése előtt, egyfajta indulóként, felcsendül?
Nemrég a Tehetség A Tét gáláján énekelte a 14 éves hetényi Téglás Gergely, a közönségdíj nyertese.

Sokféle érzés kavarog ilyenkor egy zenészben vagy szövegíróban. Az egyik mindenképpen a hála a DAC szurkolói felé, hogy érdemesnek találták ezt a dalt arra, hogy a csapat indulója lehessen.

Mondhatom minden zenész álma, hogy tudjon egyszer egy olyan dalt írni, amelyről azonnal a zenekara neve jusson a hallgatók eszébe.

Mi azzal a nem titkolt szándékkal jártunk olyan sokat zenélni a határon túlra, hogy ne legyenek különbségek anyaországi és a határokon túli koncertek minősége és fogadtatása között. Ez szépen, lassan, huszonhárom év elteltével sikerült. Nagy boldogság ez nekünk.

 

 

A napokban Sepsiszentgyörgyön léptek fel az „Építsünk hidat“ koncertturné keretében a Vadkerti Imrével kibővült KorZár együttessel, valamint az erdélyi Transylmania zenekarral. A turné mottója a zenekar egyik legkedveltebb dalának a címe lett…

Sepsiszentgyörgy előtt Székesfehérváron és Kiskunfélegyházán is voltak előadások, hála Istennek, nagy sikerrel. Egy-egy órát játszott mindhárom zenekar a saját repertoárjából.

A határokon átívelő zenei sokszínűség és stíluskavalkád egyszerre volt jelen a színpadon, csakúgy mint a nemzeti összetartozás érzése. Azt gondoljuk, hogy ritkán adatik meg a hazai zenei életben ilyen különleges esemény.

 

Régen látott ismerősökként üdvözölték egymást az öltözőben?

A magyarországi koncertek és a sepsiszentgyörgyi közös szállás megteremtette ennek a lehetőségét. Örömmel üdvözöltük egymást újra, mivel már régen szerepeltünk együtt egy színpadon.

 

 

Az „Utolsó“ című új lemezüket mutatják be - május 14-én szombaton  20 órai kezdettel a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban. Csak nem ez lesz az utolsó Ismerős Arcok-album?

Természetesen nem, de egyre inkább úgy érzem, hogy nagyon eltaláltuk a címválasztást. A lemez címe az lett volna mint az egyik dalnak is a lemezen, hogy „Ismerj fel!“.

Miután megtudtuk, hogy Ákosnak is van egy ilyen dala, felhívtam és megkérdeztem mit szólna, ha ezzel a címmel jelentetnénk meg a lemezt. Elárulta, hogy neki is van egy válogatásalbuma, ami ilyen címmel jelent meg. Arra gondoltam, hogy az ő kérését is tiszteletben tartva megváltoztatjuk a címet.

Van egy Utolsó című dal a lemezünkön. Előre tudtuk, hogy erre mindenki rá fog kérdezni, aki csak ismer bennünket. Így is lett.

 

Utolsó – az Ismerős Arcok lemezbemutató koncertje Komáromban

 

Ismerős Arcok

 

Egy exkluzív színházteremben kerül sor a koncertre. Másmilyen a program ilyenkor mint egy szabadtéri koncerten? Akár május elsején Budapesten a Tabánban, ahol szintén felléptek?

Nem hinném, hogy más lesz. Hetet játszunk el a tízből, a lemez dalai közül. Azután a közönség által leginkább kedvelt dalokat tűzzük műsorra.

 

Vajon tényleg itt az Utolsó? – megjelent az Ismerős Arcok várva várt új lemeze

 

Milyen újdonságok vannak az „Utolsó“ zenealbumon?

Vendégzenészek is szerepelnek a lemezen. Szalóki Ági tisztelt meg bennünket és énekelt egy refrént a Párizs című dalban. Karácsony János James az LGT-ből gitározik és énekel a lemezen. Összetett és számomra az eddigi legkedvesebb lemezünk az „Utolsó“.

Zenében és szövegben is a nyolcvanas éveket idézi, amelyek nekünk a legszebb éveink voltak.

A nyitó dala, „A nyolcvanas évek“ azokat a pillanatokat próbálja megfogni, amelyek leginkább nekem maradtak meg azokból az évekből. John Lennon halála, Bobby Sands ír szabadságharcos éhségsztrájkja a börtönben, vagy a budapesti március 15-i lánchídi csata. Nem mindegyik szép emlék, de jellemzik a nyolcvanas éveket. Azután az elmúlt három év történéseiről szólnak az új dalok, hiszen lassan három évet ölel át ennek az anyagnak az elkészítése.

 

 

Szép elismeréseket kapott a zenekar az elmúlt időszakban. Gondoljunk csak a Máté Péter-díjra, vagy a Teleki Pál-érdeméremre!

Ilyenkor jön a sablonos válasz – bár kérdés nem hangzott el –, hogy az ember nem azért csinálja, hogy díjakat kapjon, hanem azért, hogy boldoggá tegye a közönséget és a közönség is szeresse azt amit csinálunk.

Voltunk már nagyon sokáig ellenszélben, és jó érzés, hogy észrevették azokon a helyeken, ahol a kultúrát irányítják és díjazzák, hogy létezik a zenekar.

 

Mivel teltek napjaik a járványhelyzet idején?

Nyűgös időszak volt, amikor a járványhelyzet miatt leállt a zenei élet.

Nem szívesen gondolok vissza a pandémiás időszakra.

Az első egy-két hónapban próbáltam hasznosan tölteni az időt, hogy a kis tanyánkat rendbe tegyem, nagyon sok időt töltöttem ott. Bepótoltam néhány régi tartozásomat, azokat a könyveket is elolvastam, amelyek ezer éve a polcomon álltak. Egy darabig tetszett, de a harmadik hónap után már fizikailag fájt. Nagy boldogság volt, amikor végre újra tudtunk próbálni, vagy legalább összejöhettünk a zenekarral.

 

Ismerős Arcok

 

Hogyan alakul a zenekar idei nyara?

Folyamatosan koncertezünk egész nyáron, hála a jó Istennek. Ezt követően a nyár végén – szokásunkhoz híven – pihenőt tartunk. Szépen bővül a koncertnaptárunk a teljes 2022-es évre.

 

Dedikálással egybekötött filmbemutató volt május 3-án, Budapesten.

A lemezmegjelenés napjára időzítettük annak a dokumentumfilmnek a díszbemutatóját, amely elmeséli hogyan kerültünk a zenész pályára. Egy forgatócsoport kísérte a zenekart nagyon sok helyszínre, koncertekre. Interjúkat készítettek a zenekar tagjaival, valamint a nézőkkel. Ezekből állt össze egy érdekes és izgalmas film.

Ha valaki szeretne betekinteni a zenekari kulisszák mögé, bátran merem ajánlani. Sok érdekességet láthat az érdeklődő azokról a mozzanatokról, amik nem feltétlenül a színpadon történnek.

 

 

Két évtizedes zenei múlttal a hátuk mögött, milyen rendszerességgel próbálnak?

Mi úgy csináljuk, hogy amikor új koncertműsort készülünk bemutatni, ezt egy intenzív próbafolyamat előzi meg. Akkor heti két-három próbát is szoktunk tartani, de amikor elkezdjük bejátszani a műsort, szerencsére, van annyi koncertünk, hogy nem kell beiktatni külön próbákat. Koncertről koncertre egyre jobbak leszünk.

 

A Nélküled című dal egyetlen Ismerős Arcok-koncertről sem hiányozhat?

Egy alkalommal próbáltuk meg kihagyni. Akkora égzengés lett belőle, hogy azóta ezt meg sem kíséreljük.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Kelemen Ádám, Hadnagy Ancsi