Összeállt a 9. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle szakmai zsűrije – még lehet jelentkezni

Összeállt a 9. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle szakmai zsűrije – még lehet jelentkezni

A 9. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle helyszíne, ahogy arról már beszámoltunk 2023-tól a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ, amely kiváló akusztikájával, igényes technikai felszereltségével és megfelelő infrastruktúrájával méltó fészke lesz a feltörekvő könnyűzenei eladóknak és formációknak. A felvidéki elődöntő időpontja 2023. szeptember 1., péntek.

A Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle a Kárpát-medencei Öröm a Zene tehetséggondozó program felvidéki állomása. A rendezvény szakmai partnere a tatabányai Peron Music Alapítvány, támogatója a Hangfoglaló Program. A számos értékes nyereményen túl a legjobb csapatot/szólistát a zsűri delegálja a 2023. évi Öröm a Zene Tehetségkutató döntőjébe. A jelentkező zenekarok és szólisták közül a rátermettségük alapján előzsűrizéssel választják ki azokat, amelyek a szemlére meghívást kapnak.

A szervezők a jelentkezési határidőt egy héttel meghosszabbították, tehát az érdeklődők legkésőbb 2023. augusztus 22-én, 20 óráig nevezhetnek! Jelentkezési díj továbbra sincs.

BESZÁMOLÓ 2022-BŐL

BESZÁMOLÓ 2021-BŐL

BESZÁMOLÓ 2020-BÓL

BESZÁMOLÓ 2019-BŐL

BESZÁMOLÓ 2018-BÓL

BESZÁMOLÓ 2017-BŐL

BESZÁMOLÓ 2015-BŐL


Fontos tudnivaló, hogy tavaly óta már bárhonnan, az egész Kárpát-medencéből jelentkezhetnek a zenekarok és a szólisták.

A szakmai elbírálás kritériumai szólisták és zenekarok esetében: a szerzemények kiforrottsága, hangszerelés, egyediség, a dalszöveg minősége, összhang a mondandó és a zene között, a produkció átélése (feeling), hangszeres tudás, színpadi megjelenés és koreográfia, összhatás. A magyar nyelvű dalszöveg előny.

A felvidéki elődöntő hangbeállásai 10 órakor kezdődnek, a hivatalos megnyitóra 12 órától kerül sor, ekkortól lesz a közönség számára is engedélyezett a belépés, természetesen ingyen.

A megnyitó utána kezdődik a megmérettetés, amelyet a következő összetételű hazai és magyarországi tagokból álló szakmai zsűri értékel:

Balázs Sziszka, a Music Fashion kiadó tulajdonosa, zenei menedzser, a Hangfoglaló Program delegáltja
Bárány János újságíró, a Szabad Újság Hangszál mellékletének vezető szerkesztője
Csenger Ferenc, a Pátria Rádió a Pátria rádió műsorvezetője, az RTVS vezető szerkesztője és nemzetiségi műsorigazgató-helyettese
Emmer Péter, kétszeres Harmónia-díjas gitáros-énekes, zeneszerző és dalszövegíró
Jancsó Péter író, újságíró, a MartFeszt Martosi Szabadegyetem delegáltja
Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik zenekar többszörös Harmónia-díjas énekese, dalszövegírója, zeneszerzője, a Koppány és a Vadkelet Hősei formáció frontembere
Nagy Szabolcs, a Fülesbagoly Tehetségkutató szervezője, a Hangfoglaló Program delegáltja
Nászaly Gábor, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője
• és nem utolsó sorban Pap Tibor, a tatabányai Peron Music Alapítvány elnöke és a tatai Peron Tehetségközpont vezetője, a zsűri elnöke

 

Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle

 

A jelentkezés feltétele legalább két, értékelhető minőségű, saját szerzeményeket tartalmazó felvétel, továbbá az elektronikus jelentkezési lap pontos kitöltése.

JELENTKEZÉS

A döntőben előadott számoknak saját szerzeményeknek kell lenniük (szólistáknak megengedett egy átvett szám is), s minden zenekarnak 15 perc színpadi- és 10 perc szerelési idő áll a rendelkezésére. Kizárólag élő produkciókat várnak.

A hangzóanyagot (vagy a fájlmegosztó ill. az internetes audió vagy videó felvétel letöltési linkjét) az elektronikus jelentkezésbe kell feltölteni.

 

A számos értékes nyereményen túl (stúdióidő, fellépési lehetőség, médiaszereplés, tárgyi díjak, stb.) a legjobb csapatokat a szakmai zsűri delegálja

  • a 2023. évi Öröm a Zene Tehetségkutató idei magyarországi döntőjébe, ahol a fődíj 3 millió forint (1.000.000 Ft értékű hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzés, valamint a Hangfoglaló Program által felajánlott támogatás, amelyet a győztes lemezanyag és videoklip készítésre fordíthat)
  • a tatabányai Peron Music Tehetségkutatóra
  • a 2024-es Gombaszögi Nyári Táborba

A Ma7 médiacsalád pedig egy kiválasztott zenekar fellépését képileg-hangilag rögzíti, illetve a szerkesztőség stúdiójába invitálja a zenészeket egy beszélgetés erejéig.

A Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) által szervezett Öröm a Zene Tehetségkutató döntője ezúttal 2023. októberének első felében valósul meg.

Érdeklődni az info@zene.sk mailcímen vagy a 0905826799-es telefonszámon lehet.

ATEMPO.sk
Fotó: archívum