Hiába vers, mégis van benne bugi – Ilyen a Gorlo Volka új dala!

Hiába vers, mégis van benne bugi – Ilyen a Gorlo Volka új dala!

A napokban jelent meg a Gorlo Volka új száma, a Dal az elmaradt vallomásról. Dsida Jenő versét zenésítette meg a gútai zenekar. Ennek kapcsán kérdeztük Farkas Melit és Szabó Gábort.

Meli: Nincs konkrétuma, hogy miért éppen Dsida Jenőt választottuk. Ennek a versnek az alapdallama már sokkal korábban elkészült, akkor, amikor még jócskán a Tompa Mihály szavalóverseny színpadát tapostam a hatodik kategóriában, bár ezt soha nem adtam elő versenyszámként. Megfogott a ritmikája, a dallamossága, a szerkezete. Mindenkit más fog meg, mást ragad ki.

Mi fogtuk és egyszerűen beleépítettük egy befogadhatóbb, könnyen megemészthetőbb zenei világba, de mégis hűek maradtunk a vers szerkezetéhez, egy-egy kiállással érzékeltetjük is, fokozzuk a dolgokat. 

Gábor: Ez a vers szinte adja magát, hogy meg legyen zenésítve: ha mélyebben belemegyünk, s elemezzük a verset, maga a vers formája egészen zseniális. Fantasztikusan dallamos már olvasás közben is, a zeneiségre egy csomó szerkezeti elem rátesz, legyen az az alliterációk sora, az ismétlődő szavak – utóismétlések, vegyes ismétlések –, valamint a feszültséget fokozó a halmozások is. Egy igazi mestermű.

 

Gorlo Volka

 

Kik alkották a hozzá készült klipet?

Gábor: Ez nem klasszikus klip, hanem „csak” egy számítógépes animáció, ami viszont így is rengeteg munkát igényelt, amit a dobosunk, Gőgh Ákos „Oggy” tett bele a klipbe. Az ötletgazda Meli volt, a kivitelezés Oggyt dicséri.

Meli: Érdekes, hogy ezt a dalt ebben a formában nem tudtam semmilyen élő szereplős környezetben elképzelni. Folyamatos hallgatások után a stúdióban sem jött ötlet, hogyan oldhatnánk meg a vizualizációját. Egyszerű cover fotóval pedig nem szerettem volna közzétenni,

mert hiába vers, mégis van benne valami bugi, jár a lábad, szárnyal a lelked tőle.

Általában arra törekszünk a klipjeinkkel, hogy valamilyen értelemben a minimál kategóriába tartozzanak. Ez alatt a képi világot vagy a tartalmat vagy a technikai megoldásokat értjük. Ez a Tarantínónál a minimális képi világ és anyagi, a Vonatnál a minimális technikai megoldás volt a cél, a Panasznál pedig az, hogy minimális grafikai eszközökkel a legtöbbet hozzuk ki a vers bonyolult mondanivalójából.

 

 

Úgy tudom, stúdióban voltatok Galántán, Szabó Gila Ádámnál. Mi készül?

Gábor: Stúdióban június közepén voltunk, de még nem végeztünk minden dal teljes felvételével, október végén vagy novemberben megyünk ismét.

Meglepetésre készülünk!

 

Hány koncert fért a nyaratokba?

Gábor: Annyira rövid volt a nyár, hogy inkább májustól számoljuk a koncertjeinket, az idén 8 koncertre volt eddig lehetőségünk. Elégedettek vagyunk, mert lehetett volna kevesebb is a koronavírus okozta helyzet miatt, de több olyan helyen voltunk, ahol korábban még nem játszottunk, mint Kéménd, Cigánd, a Művészetek Völgye vagy a Barba Negra Track.

Meli: Sok szép élménnyel gazdagodtunk a nyár folyamán, amire jó lesz visszaemlékezni, jó lesz ezekből erőt meríteni, ha rosszabbra fordulna a helyzet.

 

Gorlo Volka

 

Hatalmas lehetett a buli a budapesti Barba Negra Trackban a Jóvilágvan társaságában!

Gábor: Hát, mi nagyon jól éreztük magunkat, reméljük, a közönség is! A Jóvilágvan zenekar tagjaival nagyon jó kapcsolatot ápolunk, ennek ellenére meglepődtünk és jólesett, hogy bennünket választottak partnerzenekarnak a saját lemezbemutató koncertjük elé.

Meli: Óriási öröm volt számomra, amikor megcsörrent a telefonom és Réka egyszerűen csak megkérdezte, volna-e kedvünk játszani a lemezbemutatójukon. Időt kértem, mert természetesen nem egyedül döntök, ha a zenekar ügyeiről van szó, de már akkor tudtam, hogy a fiúk is oda-vissza lesznek a felkéréstől.

Sajnos itt, a Felvidéken nem sok zenekarnak adatik meg ilyesfajta lehetőség...

 

Gorlo Volka

 

Nem Dsida Jenő verse az első versfeldogozásotok. Miből fakad az igényetek az irodalmi szövegre? És hogy fogadja ezt a közönségetek?

Meli: Elsősorban a versek iránti érdeklődésem fokozta bennem ezt a kényszert, hogy dalokat írjak.

Évekig résztvettem szavalóversenyeken, rengeteg verset olvastam és mindig kerestem mögöttük a dallamot. Kerestem az okát, vajon hogyan lehetne befogadóbbá tenni a fiatalok körében egy-egy nagyon nehéz verset.

Aztán ráakadtam Ágnesre, aki korábban Ágnes Vanilla néven volt ismert, Radnóti albumára és teljesen elvarázsolt. Nem a klasszikus formában szóltak a versek, és tudtam, hogy ezt ki akarom én is próbálni. Úgy megírni a dalt a vershez, hogy legyen értelme és miértje például a ritmusnak, váltásnak... Nem érzékelem, hogy különbség lenne a versek és a saját dalaim között, ami a befogadást illeti a közönség részéről.

Gábor: Hogy a közönség hogyan fogadja, ez nagyon azon múlik, mik a közönség egyes tagjainak preferenciái. Aki elfogadja, netán szereti a versmegzenésítéseket, és tetszik neki a zenei stílusunk, annak nyilván jobban tetszik.

De a következőkben már inkább saját dalok kiadásán fogunk dolgozni, s a verseket oldalra tesszük.

 

Gorlo Volka

 

Csak mélyül a csend / s őszibb lesz mind a vidék, / november lesz a vidék / s az egyetlen szép szerelemre / késik a bizonyiték. Áll a Dsida-versben. Mi lesz veletek az ősszel? Mik a Gorlo Volka legközelebbi tervei?

Gábor: Késő ősszel befejezzük a még hátralevő dalunk stúdiómunkálatait, talán egy klip forgatása is belefér az időnkbe és a költségvetésünkbe. De annyira bizonytalan minden manapság, hogy képtelenség tervezni, jósolni pedig sajnos nem tanultunk meg.

Kéne egy zenekari kristálygömb! Bárhogy is alakul: ahogy lesz, úgy lesz.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Tóth Viktor