A Király sorozat sikere után új dalokat várnak tőlem – Exkluzív Peter Šrámek-interjú

A Király sorozat sikere után új dalokat várnak tőlem – Exkluzív Peter Šrámek-interjú

Azt mondja, valamennyi dal fontos A Király című sorozat filmzenéjével pár hónapja megjelent dupla cédén. Mindegyik dalnak van szerepe, mondanivalója. És vannak a filmzenében betétdalok, amelyek már az ő dalai. Peter Šrámek tizenéves kora óta rajong Zámbó Jimmyért. Az iránta érzett tiszteletből megvásárolta a király autóját. Úgy fogalmaz, ha Michael Jacksonért rajongott volna, a kesztyűjét veszi meg.

 

Február 19-én, e héten vasárnap Komáromban láthatja először a közönség A Király című elő nagy koncertjét, amelyet az év folyamán 16 újabb hazai koncert követ. Exkluzív interjúnk.

 

Húszévesen győzött a Gútai Lírán, az amatőr táncdalénekesek nemzetközi versenyén 2013 őszén. Olyan főcímeket olvashattunk akkoriban, hogy Peter Šrámek mindent vitt és hogy Tarolt a vágsellyei Peter Šrámek, és portálunk is őrzi a fellépését. Emlékszik arra a versenyre?

Hogyne emlékeznék! Zámbó Jimmy Szállj velem című dalát énekeltem és még egy dalt. Nemcsak a fődíjat, hanem a közönségdíjat is megnyertem. Akkoriban még egyáltalán nem tudtam magyarul. Úgy voltam vele, miért ne próbálhatnám ki magam, a zene nem ismer határokat.

Szlovákként magyar dalt énekeltem, ami nem volt megszokott dolog.

 

 

A győzelem okozta öröm lendítette tovább? Hiszen a következő évben már Budapesten, a Rising Star stúdiójában találta magát.

Korán kezdtem. A Gútai Líra előtt már voltam az STV akkori Môj najmilší hit című tehetségkutatójában, ahol éppen lemaradtam a dobogóról. Annak idején nézőként jártam Budapestre, a Zámbó Jimmy emlékkoncertekre. Az egyik alkalommal a szünetben szerettem volna egy fotót Zámbó Árpival. Anyukám elmondta neki, hogy tudok énekelni Jimmy-dalokat, de nem tudok magyarul.

Árpi visszakérdezett,››tud énekelni? Hát akkor menjen a színpadra!‹‹, tette hozzá. Így léptem először közönség elé Magyarországon, a Csepeli Munkásotthon színháztermében.

 

A Rising Star forgatása alatt még Vágsellyére járt haza?

Természetesen. Az adás utáni délelőtt még leforgattuk a következő kisfilmet, délután pedig indultam haza. Konzervatóriumba jártam Pozsonyba, musicalszínész szakra, amit a következő évben, 2015-ben végeztem el.

 

Peter Srámek

 

Csepregi Évával énekelték a Holnap hajnalig című dalt, később Bari Lacival dolgozott a Sztárban sztár meg egy kicsi című produkcióban, Keleti Andreával, a Nagy Duettben. Egy akkori reggeli tévéműsorban elárulta, hogy elsírta magát a Magyarország című dal próbái közben. Miért?

Azt éreztem, hogy Magyarországon befogadott a közönség. Addigra néhány évet már dolgoztam Magyarországon, megszerettek a nézők és a szakma.

 

Lassan tíz éve van jelen a magyar popszakmában. Megjelent három albuma, a Peter Srámek karácsonya a Mistral Musicnál 2015-ben, a Madarak szállnak a Trimedio gondozásában 2020-ban, legutóbb A Király című sorozat zenéjét adta ki dupla cédén a Magneoton. Öt évig albérletben élt, 2020-ban azután megmutatta egy hetilapban a házát, amelyet Budapest mellett, egy faluban vásárolt.

Imádom Budapestet, szerettem a csepeli albérletet, nagyon sok barátom lett Csepelről, de csendesebb helyen szerettem volna élni. Keményen dolgoztam, hogy meg tudjam venni azt a házat. A legnehezebb időkben, a covid idején sikerült. Elhúzódott a felújítás, édesanyám sem tudott sűrűn jönni segíteni, mert a járványügyi intézkedések miatt nem lehetett.

 

Peter Srámek

 

A családtagjai, gondolom, ott ülnek a tévé előtt, amikor szerepel. Legutóbb, Korda György dalával megnyerte a közmédia Csináljuk a fesztivált! című zenés show műsorát, amelyben idén a döntőben sztárvendégként is fellépett. Annyira élt önben a versenyszellem, hogy induljon ebben a vetélkedőben is?

A Csináljuk a fesztivált! volt az első műsor, amit megnyertem. Addig második, harmadik helyekig jutottam. Szóltak, hogy van ez a lehetőség, el kellene énekelni a Lady N című dalt, amit szerettem. Előadóját, Korda Györgyöt is kedvelem. Nem úgy indultam, hogy nyerni fogok, mégis, Isten és a zsűri is úgy akarta, hogy első legyek. A közönség a mai napig követeli a koncertjeimen.

 

Advent második vasárnapján láttam élőben színpadon, Komáromban, a Klapka téren, szakadó esőben. Egy sátorlap volt a feje fölött, a tábornok oroszlános szobra előtt, hogy ne ázzon meg. Csak néhány számot énekelt, azután szóltak, hogy ennyi volt, különben tönkre megy a technika. Azt mondta, addig nem megy el, amíg a Madarak szállnak című számot nem énekelte el. Miért ennyire fontos?

Ez a saját dalom. Imádja a közönség. Több mint egy millióan látták a klipjét a híres videómegosztó oldalon.

Nagy eredmény, mert a rajongóim inkább a koncertekre járnak és megvásárolják a lemezeimet. Esetemben általában nem a YouTube-nézettség a mérvadó, sokkal inkább a látogatottság.

 

 

A Jöjj velem is tarolt azon az esős komáromi koncerten, amely A Király című RTL-es mini sorozat főcímdala. Mekkora adomány az ön számára, hogy elénekelhette Zámbó Jimmy számait és az új dalokat ezen a dupla cédén?

Azonnal igent mondtam a felkérésre. Mindegyik dal fontos, mindegyiknek van mondanivalója. Rengeteg munka van abban a lemezben. Sokat dolgoztunk azon, hogy ne legyen akcentusom, jól szóljanak a dalok, ne tudjanak belekötni a Jimmy-rajongók, hogy egy szlovák ember énekelte fel ezeket a dalokat magyarul. Megdolgoztunk a lemezzel a Magneoton embereivel, nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel.

 

A Jöjj velem videoklipjében szerepel Zámbó Jimmy autója.

Amely most már az enyém, mert megvásároltam. Tiszteletem jeléül, mert Jimmy rajongója vagyok.

Ha annak idején Michael Jacksonért rajongtam volna, a kesztyűjét veszem meg.

A Jöjj velem klipjében azért lecseréltem a rendszámot Sramek-001 feliratra. Nagy örömömre, a dal és a klip is tetszik az embereknek.

 

 

Nemsokára visszatér Komáromba. Február 19-én, vasárnap, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ színpadán indul A Király című turné Peter Šrámek és Zámbó Jimmy kedvenc slágereivel.

Igen, ez az első állomás, amelyet majd még 16 koncert követ Nyugat-, Közép- és Kelet-Szlovákiában és persze, közben Magyarországon is.

Lesznek dalok A Király című sorozatból, válogatok korábbi saját dalaimból, és természetesen eléneklem Zámbó Jimmy slágereit is. Mindez így, egy nagy csomagban kínál majd élményt a közönségnek. Szeretnénk, hogy azok, akik eljönnek a koncertre, érezzék a kilencvenes évek hangulatát, azt a feelinget. Élő zenekaros, látványos koncert lesz. Az idei és a jövő évem ezzel telik majd.

 

Peter Srámek

 

Harmincéves lesz szeptemberben. Hol tart most?

Úgy érzem, nagyon jó úton járok. A Király-sorozat sikere után új dalokat várnak tőlem, ami hatalmas energiát ad. Azt csinálom, amit mindig is akartam. Sok célom van, amelyeket szeretnék elérni. Ha ilyen tempóban haladok, nem sokáig kell várnom!

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: archívum, Máthé Zoltán / MTI