Bibliai dalok után, adventi koncerten, tavasszal dalesten hallható majd itthon Kristóf Réka operaénekesnő (INTERJÚ)

Bibliai dalok után, adventi koncerten, tavasszal dalesten hallható majd itthon Kristóf Réka operaénekesnő

Tíz bibliai dalt énekel Kristóf Réka operaénekesnő Tóka Ágoston orgonaművész kíséretével november 13-án, e héten, vasárnap 18 órai kezdettel a komáromi Szent András-bazilikában.

Bibliai dalok - Kristóf Réka és Tóka Ágoston hangversenye Komáromban

Nem először találkozik a két művész. Kristóf Réka legutóbbi komáromi koncertjén, a Tiszti pavilon dísztermében, Tóka Ágoston csemballón működött közre a kísérőzenekarban, korábban pedig önálló orgonaestet adott a Szent András-templomban. Fél évet vett igénybe a vasárnapi koncert programjának összeállítása. Kristóf Rékát faggattuk.

 

Mennyi próbára volt lehetőségetek?

Múlt vasárnap próbáltunk a bazilikában orgonával.

Ágoston olyan színeket hoz ki a hangszerből, hogy csak ámulok és bámulok. Mondja is, hogy a komáromi különleges orgona. Amikor építették sem Komáromban, sem Pozsonyban nem volt ekkora hangszer.

A vasárnapi koncertre úgy válogattuk össze a műveket, hogy azokból az évekből valók legyenek, amikor az orgonát építették. A XIX. századba, a romantika korába visszük majd a hallgatókat.

 

Tóka Ágoston

 

Milyen műveket hallhat a közönség?

Két ciklus áll a koncert zenei központjában, Dvořák és Stanford Bibliai dalok című dalciklusai. Olyan műveket választottunk ezek köré, amelyek bibliai zsoltárszövegekre íródtak. Ezeket a szövegeket megtalálják majd a műsorfüzetben a koncertre érkezők.

 

Be tudod énekelni a teret a Szent András-bazilikában?

Kipróbáltuk, menni fog. A templomi terekben, mivel visszhangzanak, nehezebb a szövegértés. Énekelek majd csehül, angolul, németül és latinul.

 

Kristóf Réka

 

Csupán Komáromban lesz hallható a Bibliai dalok című koncert?

Egyelőre igen. Később meglátjuk a lehetőségeinket.

 

Nem voltál itthon a Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj átadásán.

Azóta is sajog a szívem, mert ez egy hatványozottan itthoni díj. Végtelenül sajnálom, hogy megint nem voltam itthon, ahogy a Polgármesteri Díj átadásakor vagy a legjobb barátom esküvőjén sem. Az unokanővérem, amikor az esküvőjüket tervezték, inkább megkérdezte, nekem mikor felelne meg az időpont. (nevet)

„Itthon szeretnék élni, itthon szeretnék alkotni, itthon szeretnék szeretni!“ - Kristóf Réka, a Harmónia-díj 2022-es fődíjasa (INTERJÚ)

 

Egykori Alma Materedben, a komáromi Selye János Gimnáziumban nemrég Oláh Ilona tanárnő emlékére énekeltél.

Mégpedig Oláh Icuka néni kedvenc dalát, a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország című dalt, Bertók Tibor és édesapja zenei kíséretével. Amikor konfirmáltam, Oláh Ilona volt a református gyülekezet gondnoka.

 

Kristóf Réka

 

A véletlen hozta úgy, hogy Erkel Ferenc születésnapján, a magyar opera napján beszélgetünk. Az operaszínpadon milyen szerepek várnak mostanában?

Kolbenzben A bűvös vadász Agathája, Wuppertalban pedig a Figaro házassága Grófnője.

 

Budapesten?

Legközelebb tavasszal lépek fel a Művészetek Palotájában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólistájaként, Haydn Benerice jelenetében és Liszt Ferenc Jean D’Arc a máglyán drámai jelenet szopránhangra és zenekarra című művében. Martin Haselböck vezényli majd a zenekart.

 

Hol találkozhat veled a közönség a Bibliai dalok után?

Bertók Tiborék meghívtak énekelni az adventi koncertjükre, amit nagy örömmel vállaltam. Tavaszra a pozsonyi Patkoló Anikó zongoraművésszel tervezünk dalesteket Dél-Szlovákiában. Komáromban és Pozsonyban biztosan fellépünk Rachmanyinov és Richard Strauss műveivel.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Böröcz Balázs és archívum